Сделката за ЧЕЗ – с тежест от 116 млн. евро, за която чак сега си спомнихме

7329
Сделката за ЧЕЗ – с тежест от 116 млн. евро, за която чак сега си спомнихме

Не сме твърдели, че ББР финансира сделката за ЧЕЗ. Беше въпрос, на който трябваше да бъде даден отговор. Така червеният депутат Таско Ерменков отрече, че партията му прави неверни внушения за сделката за ЧЕЗ.

Каква частна сделка, като страна е чешката държава? Изгоря един бушон в лицето на Теменужка Петкова – изгоря ти, за да светя аз, заяви Ерменков. Той напомни, че от ноември 2016 година има кредит от 116 млн. евро от ЕБВР (Европейската банка за възстановяване и развитие) и попита дали този кредит не става предсрочно изискуем, ако българският бизнес на ЧЕЗ не бъде продаден на стратегически инвеститор? Припомняме, че засега неофициално сделката за ЧЕЗ се оценява на около 315-320 млн. евро.

Гинка Върбакова: Аз съм крайният собственик на "Инерком", Петкова нямаше информация за сделката

Фирмата, която купува ЧЕЗ, е 100% собственост на Гинка Върбакова. Бизнесдамата от Пазарджик категорично заяви, че не е фасада, даваща п...

Пред Нова телевизия народният представител направи кратка ретроспекция какво се случвало с ЕРП-тата и как били продадени изцяло от държавата – от 2004 година. Ерменков се оправда, че когато БСП били в управлението, то не било с такава конфигурация, че да се предотврати продажбата на ЕРП-тата. Колкото повече държава в енергетиката, толкова по-добре, наблегна той.

Ерменков подчерта, че в БСП няма скандали, а има възможност да се обменят мнения. Той отрече при социалистите да има няколко лобита. Партийните проблеми ги обсъждаме на партийните форуми, не пред медиите, защото така се създават проблеми, уточни червеният депутат. Той призова да се говори сега за продажбата на ЧЕЗ, а не за думите на Валери Жаблянов за Народния съд, който бил незаконно свален от поста зам.-председател на Народното събрание.

Кандидат-собственикът на ЧЕЗ се защитава

Аз съм крайният собственик. Това беше една дълга, много сложна процедура, с много документи, която беше водена от чешкото правителство и по изискванията на Чехия. Това заяви Гинка Върбакова, собственик по документи на "Инерком България" ЕАД – фирмата, одобрена от Надзорния съвет на ЧЕЗ в Прага за купувач на българския бизнес на ЕРП-то.

Добрев: Нинова излъга, че Българската банка за развитие ще финансира сделката с ЧЕЗ

Корнелия Нинова изрече откровена лъжа, че Българската банка за развитие ще финансира сделката с ЧЕЗ. Това каза народният представител...

Ако искаше, държавата можеше да участва в тази процедура, каза Върбакова. Тя увери, че няма да има промени в структурата на ЧЕЗ, а само в главния мениджмънт. Смяната на собствеността не променя по никакъв начин услугата, която крайният потребител потребява, както и цената, увери Гинка Върбакова. И отрече, че ще има препродажба към трето лице, защото, освен всичко друго, щяло да бъде "голям репутационен риск" за Чехия, ако нещо такова се случи - затова имало много проверки и поискани гаранции. Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията обаче е убеден, че Върбакова е подставено лице и ще има смяна на собственост, ако тя стане собственик на ЧЕЗ и по документи.

Върбакова подчерта, че покупката на активите на ЧЕЗ ще стане чрез кредит от "международна банкова институция". Според Тихомир Безлов може би става въпрос за италианската банка UniCredit, която има клон и в България. Тя обясни, че било обичайна практика при такава покупка като залог да бъдат давани купуваните активи. А "Инерком България" е специално създадена фирма за сделката, но зад нея стояли други фирми, които Върбакова притежава. Тя отрече, че в цялата схема има офшорни компании и добави, че е можело "Инерком България" да бъде създадена и с 2 лева уставен капитал по българското законодателство. Компанията има 50 000 лева капитал.

Гинка Върбакова потвърди, че познава от 20 години подалия оставка енергиен министър Теменужка Петкова и двете се срещнали "случайно". "Тя е страхотен човек и страхотен експерт в областта си. Благодарение на нея енергетиката в последните години беше заздравена", категорична беше собственичката на "Инерком България". За мен няма конфликт на интереси - познанството ми с един политик, а за мен тя не е политик, а експерт, не е причина за спиране на сделката, по думите на Върбакова. Тя каза, че ако сделката бъде спряна, това ще е нарушаване на инвестиционен интерес.

Защо е тази медийна истерия, за тази сделка се говори от над година и нашето име беше там, учуди се евентуалният бъдещ собственик на ЧЕЗ. Тя призна, че е имала проблеми с НАП, но към момента няма никакви задължения към данъчните.

БСП намекна, че Борисов стои зад сделката за ЧЕЗ, а държавна банка ще я финансира

Ще питаме чешкото правителство дали по сделката с ЧЕЗ са правени преговори с Бойко Борисов и поемал ли е той ангажимент по нея. Това ...

Не съм Гинка от Требич, няма проблем да кажа, че съм милионер, подчерта бъдещата собственичка на ЧЕЗ. Тя определи за "страшно обидно" това, че започнало говорене на малко име за нея. Върбакова каза и, че от 20 години се занимава с производство на ток от ВЕИ – соларни централи, както и изграждане на линейна енергийна инфраструктура. Активите ни се оценяват на 100 млн. лева, уточни тя. И разказа, че чешкият милиардер Зденек Земек помогнал, като застанал зад соларните централи, със заем от словашка банка. Той вече бил изплатен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика