След актуализацията на бюджета: 77% от пенсионерите в България ще получават по 370 лева

37305
След актуализацията на бюджета: 77% от пенсионерите в България ще получават по 370 лева
Снимка: actualno.com/сн: Община Разлог

Тотално счупване на пенсионната система, при което 1,6 млн. от 2,08 млн. пенсионери ще са еднакво бедни, а някъде около 20 хил. няма вече да са ограничени от тавана, вещаят предложенията на партиите в парламента за второто четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

До 2 септември партиите трябва да внесат предложения. Повечето вече са подготвили текстовете. Промените в пенсиите трябва да влязат в сила от 1 октомври. Никой не харесва напълно предложението на служебния социален министър, което предвижда средно увеличение на пенсиите с 64 лв. Гълъб Донев предлага това да стане с увеличение на тежестта на стажа от сегашния коефициент 1,2 на 1,35.

550 лева ще е средната пенсия, заяви социалният министър

550 лева ще е средната пенсия, като средно увеличението на човек ще е около 64 лева. Това каза пред Нова тв социалният министър Гълъб Д...

Минималната пенсия да стане 340 лв., а половина пенсионери с ниски доходи да получават месечна социална помощ, предлага още той. Както и таванът да стане 1500 лв. вместо досегашните 1440 лв. Минималната пенсия е най-големият проблем за партиите, разкрива “24 часа”. Оформя стабилно мнозинство, което предлага тя да е в размер на 370 лв. - с левче над линията на бедност.

“Коалицията за 370 лв.” включва Мая Манолова, “Има такъв народ” и БСП с общо 114 депутати. Според тях с предложението на Гълъб Донев реално най-бедните пенсионери ще загубят 10 лв. спрямо досегашния си доход от 300 лв. пенсия и 50 лв. ковид бонус. Така обаче партиите режат идеята на служебния кабинет да се дават допълнителни добавки за 413 хил. бедни пенсионери над 65 г. А оправданието е, че хем пенсионерите ще се объркат от помощта, хем Агенцията за социално подпомагане нямало да се оправи.

От КНСБ също предлагат да се обсъди вариант 370 лв. минимална пенсия. Според тях подходът на служебното правителство за допълване на дохода до линията на бедност през социалното подпомагане може и да не се разбере от някои пенсионери. Разработването на общ механизъм за гарантирано ниво на доходите да остане за 2022 г., предлагат още от КНСБ.

Ако минималната пенсия стане 369 лв. или 370 лв., това означава, че над 1 600 000 пенсионери ще получават еднаква сума, което е 77% от всички 2,08 млн. души.

“Така ще бъде изравнен различният принос на всеки, а участието в осигурителната система ще е сведено до нула - колкото и да си се осигурявал и да си работил, ще получаваш минимална пенсия. Ще се демотивират хората да се осигуряват на реални доходи”, защити идеите си Гълъб Донев. Те са подкрепени само от работодателите. За сметка на огромното мнозинство бедни пенсионери обаче ще падне таванът за малцинството ограничени в максималния размер на пенсията.

Милен Велчев: Пенсиите да се оставят за следващия парламент

Бюджетните сметки са еманация на политиката на едно мнозинство, а такова в момента не съществува. Отговорност се носи от народните пред...

Падането на тавана на пенсиите през следващата година ще струва 110 млн. лв. До края на 2021 г. ще са нужни още 22 млн. лв., за да могат пенсионерите да получават пълните пари, които им се полагат. Това показват разчети на ГЕРБ-СДС към предложението им между двете четения за отпадане на тавана с актуализацията на бюджета на ДОО. Служебното правителство предлага максималната пенсия да се вдигне от 1440 на 1500 лв. Ако депутатите приемат вдигането на тежестта на стажа от 1,2 на 1,35 обаче, почти 36 хил. пенсионери ще са засегнати от него, а сега те са 24 500, обясни бившата социална министърка Деница Сачева.

“Много от експертите са категорични, че трябва да вървим в тази посока и има относителен политически консенсус в тази област, и е по-добре да го направим още сега, ако се правят някакви промени”, категорична е Сачева. Това щяло да е стимул за хората с високи заплати да се осигуряват на реалните си доходи. Щели да изчезнат и привилегиите за 42-ма бивши премиери, президенти и членове на КС съд, за които таван няма и в момента.

11 783 452 лв. е удържала всеки месец държавата от пенсиите на 43 260 души, ограничени от тавана през 2020 г. Най-голяма е групата на пенсионерите, които са били ощетени с до 50 лв. месечно от ограничението. 6033-ма пък са били орязвани с до 100 лв. на месец. До 500 лв. и повече над тавана е трябвало да взимат 1430 души. От тях държавата е спестявала 677 531 лв. на месец. Най-ощетени обаче са 1773 възрастни, чиито реални пенсии са с над 850 лв. по-високи от тавана. Само от тях държавата е пестила по 2 320 460 лв.

От “Има такъв народ” също се чуха гласове за по-висок таван на пенсиите. Те още не са внесли своите предложения, но дадоха заявка, че той може да стане 1600 лв. И работодатели, и синдикати имат предложения в тази посока. От КНСБ искат тя да е поне 1630 лв. Според тях по-малкото увеличение на тавана няма да е полезно за доверието в системата.

Бизнесът също иска по-висок таван, но при запазване на размера на максималния осигурителен доход от 3000. Сметките на АИКБ предлагат, че той и сега може да се вдигне до 1620 лв. С 40 лв. повече пък е предложението на Българската стопанска камара. Игри със стажа режат увеличението на над 700 хил. пенсионери според предложенията на партиите. Като автор на идеята бе на първо четене Мика Зайкова от “Има такъв народ”. За да се освободи ресурс за по-голямото увеличение на минималната пенсия, увеличеният коефициент от 1,35 няма да е за всяка година стаж, а само за годините действителен стаж, обясни тя. Реално обаче така ще пострада увеличението на пенсиите на категорийните работници като миньори и кадри на тежката индустрия и военните. При пенсионирането си техният действителен стаж се превръща по формула 1:3 или 1:2 години в зависимост от категорията. Примерно миньор първа категория, работил 20 години под земята, се пенсионира с 60 години осигурителен стаж. По предложението на Зайкова обаче ще получи увеличение само на 20-те години действителен стаж, а 40 години от стажа ще останат по сегашната формула. Реално проблем със стажа има и при варианта “Донев”. Социалният министър обеща средно увеличение от 64 лв. за всички пенсионери. Но спести някои подробности. Като например тази, че хората, пенсиониране преди 2000 г., имат всъщност само по 20 години стаж, а в момента е нужен двойно по-голям. Откъдето ще дойде чувствително по-малко увеличение на старите пенсии.

Депутатите приеха актуализацията на бюджета на ДОО на първо четене, пенсиите се вдигат средно с 64 лева

Парламентът одобри на първо четене актуализацията на бюджета на ДОО за 2021 г. , предаде "Фокус". За" гласуваха 148 народни представите...

Над 50 лв. отгоре по варианта на Гълъб Донев ще вземат над 1,3 милиона души, като средното увеличение ще е около 86 лв. 944 хил. пенсионери пък ще вдигнат парите си с по-малко от 50 лв., като при тях средно се получават около 38 лв. Това са предимно минимални пенсии и такива, несвързани с трудовата дейност. Това предложение на Донев обаче засега среща само подкрепата на “Демократична България”, защото не нарушавало логиката на осигурителната система. Двойно увеличение обаче искат от БСП, именно за да контрират проблема с по-малкото увеличение на старите пенсии. Социалистите настояват първо пенсиите да се вдигнат с актуалния осигурителен доход от 2018 г., което да изравни стари и нови, а веднага след това да се насложи и преизчисление според тежестта на година стаж. Цената обаче само на първата част от предложението на БСП надхвърля 2 млрд. лв., а е неясно колко ще струва, насложен върху нея вариантът на Гълъб Донев.

От “Изправи се БГ! Ние идваме!” ще сложат на масата минимална пенсия от поне 369 лв., като те ще се съгласят и тя да достигне 370 лв. И те ще поискат преизчисление с актуален осигурителен доход от 2018 г. Апелът ни е да подкрепим като първа стъпка към преизчисляване на пенсиите предложението на служебния кабинет. След като бъдат актуализирани пенсиите и минималната достигне 369 лв., добавката от 50 лв. в COVID кризата да бъде включена в бюджета поне до края на тази година, обясни Мая Манолова.

Предложението на служебния кабинет ще струва 133 млн. лв. месечно, или 399 млн. лв. до края на тази година. Нашето предложение е с 21 млн. лв. повече на месец. В края на тази година ще са нужни 462 млн. лв., пресметна Манолова. От ГЕРБ освен падането на тавана ще предложат и 100 лв. бонус за всички през последните три месеца на годината.

“Нашето принципно становище е, че служебното правителство не е избирано от хората и не може да носи политическа отговорност за решенията, които се предлагат. Те на практика променят в дългосрочен план системата и ще има трайно увеличение за разходите на ДОО”, обясни Сачева. Според нея стратегическите решения трябва да се вземат от редовно правителство.

От ДПС ще предложат 120 лв. да се изплащат през октомври, ноември и декември. Това са общо 360 лева, но без да пипаме модела на пенсионното осигуряване, обясни Хасан Адемов. И според ДПС трайното решение трябва да се вземе от редовен кабинет.

След първо четене на комисия: От ГЕРБ искат по 100 лв. допълнително за пенсионерите

Финансовият министър на ГЕРБ Кирил Ананиев обяви, че между първо и второ четене на актуализацията на държавния бюджет за 2021 година, п...

Конфигурацията в парламента е сложна, още повече, че партиите вече са в предизборна кампания. И реално до края на гласуването единственото сигурно за пенсиите е, че ще настане тежък хаос в системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика