Статистика: Животът в България рязко поскъпна

11888
Статистика: Животът в България рязко поскъпна
Снимка: iStock

Животът поскъпва пети месец поред, показва националната ни статистика. През юли месечната инфлация в България се повишава с 0,8%, докато годишната инфлация се ускорява до 3%. Това е най-силното нарастване на показателя от началото на 2020 г. и е в резултат на повишаване на цените на транспорта (+2,8%) и на тези за развлечения и култура (+4,2%).

Освен тези показатели са нараснали и цените на материалите за ремонт и поддържане на жилището с 0,6%, а битовите сметки за жилището - вода, електроенергия, газ и други горива са поскъпнали с 2,7%. От тях електроенергията се е повишила с 4,4%, централно газоснабдяване - с 6,3%, газообразни горива за битови нужди - с 1,8%. Горивата също поскъпват - дизеловото гориво с 3,8%, бензин А95Н с 3,9%, бензин А100Н с 3,3%, газ пропан - бутан с 3,9%, метан с 5.2%. По-високи цени се отбелязват и при препаратите за дезинфекция (+2,6%), както и при медицинските услуги (+0,1%).

Инфлацията да се наблюдава, за да няма нова актуализация на бюджета, заръча Янев

Инфлацията трябва да се наблюдава, за да не се наложи нова актуализация на бюджета в края на годината. Това каза служебният премиер Сте...

През миналия месец от основните хранителни продукти по-скъп е бил оризът - с 0,9%, брашно - с 1,2%, хляб - с 0,6%, малотрайни и трайни колбаси - съответно с 0,2 и 0,5%, пълномаслено и нискомаслено прясно мляко - съответно с 1 и 1,2%, кисело мляко с 0,7%, сирене с 0,5%, кашкавал с 1,5%, извара с 0,4%, яйца с 1,5%. Газираните напитки са поскъпнали с 1,1%, плодовите сокове с 0,9%.

Намаление има на цените на свинско месо с 1,8%, кайма с 1%, маргарин с 3,7% и олио с 1,4%. Дрехите и обувките са били поевтини през юли, показва още националната ни статистика, съответно с 2,7% и 0,8%, от бялата техника по-евтини са били хладилниците с 1,2%, прахосмукачки с 1,2%, смартфони с 0,3%, телевизори с 0,2%, таблети и лаптопи - съответно с 0,2 и 1%. Има намаление на цените и при цветята с 2,6%, продукти за лична хигиена с 1%, козметични продукти с 0,1%.

Въпреки това предричаното от някои голямо поскъпване в цените на храните едва ли ще се сбъдне. Това коментира пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борсите и тържищата. "От 2014 г. досега има 12% промяна в цените на храните. Не съм съгласен с прогнозата за голямо покачване на цените на храните, не знам на какво се базира тя", посочи Иванов.

През последната година имаме стабилна цена на захарта, която е без промяна. Цените на варивата са по-ниски от миналата година - фасул, ориз, а брашното и свинското месо също поевтиняват. Пилешкото месо и яйцата също не са поскъпвали повече от 9 години. Яйцата се търгуват средно по 17-18 стотинки на едро, а изкупната им цена е по-ниска, обясни Иванов.

Асен Василев: До края на годината очакваме 2% инфлация

Очакваната инфлация до края на годината е 2%. По план трябваше да имаме приходи в размер на над 47 млрд. Това, което очакваме отчасти з...

По думите му въпреки многократното повишаване през този период на доходите има "блокиран пазар с еднакви ценови равнища". Главният фактор за това е "мощната конкурентна среда, която имаме, и свръхпроизводството на европейския пазар, тъй като ние сме част от него", обясни той. Имаме абсолютно балансиран конкурентен пазар с постоянен превес на предлагането, увери Иванов.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика