Със зеленото разбираш, че не ти трябва да купуваш толкова много

3649
Със зеленото разбираш, че не ти трябва да купуваш толкова много
Снимка: iStock/Guliver

Зеленото не е просто мода - то е начин на живот. И за да се научим да живеем зелено, днес (3 март) поговорихме повече както за теорията, така и за практиката – в специалното видеоателие

"Бъдещето - работа и живот в зелено". То е част от проекта EU COOLтура, с автор и изпълнител Българско училище за политика "Димитър Паница". Проектът "EU COOLтура" е финансиран от ЕС по Многогодишната работна програма на Европейския парламент за отпускане на безвъзмездни средства в областта на комуникацията за периода 2020 – 2021 г. Медийни партньори са Actualno.com и Expert.bg.

Понятието "кръгова икономика" се завъртя преди около 10 години, когато големите компании се сетиха, че освен, че произвеждат, правят и доста отпадък. Отпадъците се увеличават и няма как да не се помисли да се оползотворяват. Този процес се нарича кръгова икономика – ето и няколко примера за процеса:

1. Създаденото нещо да издържа повече;

2. Споделяне на суровини/технологии;

3. Рециклиране, за да могат да бъдат използвани отново.

4. Бързата мода е един от най-големите замърсители на околната среда - 4-то място по употреба на вода, на 2-ро - на земя и на 2-ро по генериране на въглеродни емисии. Средногодишно европеецът използва 26 кг. текстил, като повечето се изхвърля.

Над 90% от загубата на биологичното разнообразие се дължи на добива на земни ресурси, посочи размерите на проблема евродепутатът Петър Витанов, член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент (ЕП).“Само за производството на 1 чифт дънки са необходими 15 хил. литра вода. Всяка година в световен мащаб се произвеждат 100 млрд. дрехи, като половината от тях са памучни - направете си сметка за какъв добив става дума, за какво изразходване“, даде още един пример той.

Какво прави ЕС по въпроса? Г-н Витанов посочи, че амбицията на Съюза е всички пари, които се харчат по европрограми и фондове, да допринасят и за утвърждаване на кръговата икономика. За да се случи това, следва да има мисъл за повторна употреба в следните направления специално що се отнася до производството на текстилни продукти – материалите, които се използват, ресурсите, които са необходими за производството и вредните емисии, които се отделят в процеса на производство.

"ЕС тепърва ще подкрепя и ще създава инструменти в тази посока. Ще се заделят огромна част от средствата по проекти, за да се следва този "зелен" икономически модел", подчерта Витанов. И добави, че тепърва ще се представят законодателни промени, които да дадат възможност текстилните продукти да бъдат ползвани по няколко пъти. А след като влезе в сила забрана за използване на найлонови торбички, пликчета и прибори за еднократна употреба (от 3 юли, 2021 година), регулаторите в отделните страни-членки, включително България, ще налагат глоби.

Примери от практиката

Нови дрехи от стари, нов вид на апартамента, къщата, имота – това са само част от възможностите за хубав живот чрез кръгова икономика.

Инженер Диана Лазарова, интериорен дизайнер с проекти и реализирани интериори с реновирани мебели и текстил, даде и конкретни примери от практиката. При ремонта на едно жилище, първата стъпка е да се премахнат остарели неща – като почнете от мебели и стигнете дори до подови настилки като паркета. Те могат да бъдат използвани за изграждането на новия вид.

EU COOLтура: Да опазим кокошката, която снася златните яйца – живот и работа в зелено

Зеленото е на мода, но то не е просто мода, а живот. Животът на всички ни. Макар в България това да не е сред най-водещите теми, в Евро...

"Огледайте всички части от интериора преди да изхвърлите нещо и преценете има ли нещо, което може да се използва повторно. Вижте и дали няма вещи, които са предмети на изкуството, класически модели мебели, които могат с лека реставрация да заживеят нов живот. Това са стари скринове, огледала, маси, кресла", посъветва инж. Лазарова. Приложете техниката пачурък – като използвате парчета от стари неща, направете нещо ново. Защо не да претапицирате овехтяла мебел и да ѝ вдъхнете нов живот?

"За моята колекция - получих много чували стари дрехи, от които отделих тези, които мога да използвам. Всяка от тях носи душа, носи енергия. Енергия, която е различна от масовата мода, с която сме свикнали и която е по-сива. Дрехите, които са създадени от творец, носят неговото виждане и част от неговата душа", даде пример и Десислава Филева, моден дизайнер и автор на "Детокс на гардероба: Втори живот". По нейните думи, с този тип икономика хората надмогват консуматорското и осъзнават, че всъщност нямат нужда от толкова много неща.

"Смятам, че това да изхвърляме постоянно не е в нашата природа. Когато започнах да работя по моята колекция, използвах материала American - памучен плат, който е създаден от остатъчни памучни материали и се използва за конструкцията на една дреха. Също така вдъхнах втори живот на ръчно правена дантела и я направих част от красива нова рокля", даде пример и София Дяволова, моден дизайнер, възпитаник на Флорентинския университет "Полимода", финалист в петото издание на международния "Арт Енд Фешън" в Билбао с дипломната си колекция. София работи за модна къща "Емилио Пучи" в столицата на модата Милано.

"Този проект се случва с подкрепата на Европарламента, като неговата цел е да се покаже на хората какви възможности имат за развитие. За целта ще се проведат общо 3 подобни ателиета. След тях ще има 3 уъркшопа, в които ще се изработват различни продукти от това, което сте научили. Не забравяйте, че най-активните и креативните от вас ще пътуват до Брюксел и ще посетят Европейският парламент", напомни модераторът на ателието Николай Михайлов, експерт по кръгова икономика.

НА ЖИВО: EU COOLтура: Бъдещето - работа и живот в зелено

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика