Танева щяла да развърти метлата в БАБХ, но след като премине кризата с африканската чума

4825
Танева щяла да развърти метлата в БАБХ, но след като премине кризата с африканската чума
Снимка: БГНЕС

Ще изчакаме проверката – ще съдействаме, ще се съобразим с резултата от проверката. Да, безспорно ще има кадрови и организационни промени, но не можем да ги направим в пика на овладяването на заразата от африканска чума, когато има нужда от хора на терен. Това заяви земеделският министър Десислава Танева в коментар за разследването на Генка Шикерова относно дадени 30 млн. лева за мобилни инсинератори за изгаряне на животински трупове, които сега не се ползват при овладяване на африканската чума.

Припомняме, че самият Дамян Илиев, ръководителят на БАБХ, обясни в телевизионен ефир, че инсинераторите сега не се ползват, защото имали малък капацитет, защото загробването бил по-добър вариант и защото инсинераторите трябвало да горят трупове и на животни, разболели се от други болести.

Експерт: Българинът е недисциплиниран към мерките срещу чумата

Българинът е недисциплиниран по отношение на мерките, които трябва да се взимат спрямо африканската чума, смята директорът на Централни...

На въпрос на БНТ крие ли БАБХ информация, Танева отвърна, че всяка информациия, с която разполага МЗХ, се предоставя. БАБХ обаче е подопечна агенция на МЗХ и е оперативно самостоятелен орган. Подробности за разследването, заради което е сезирана прокуратурата, която вече прави проверка, можете да видите в този материал!

Картината в момента

Танева каза и, че в България има 30 огнища на африканска чума, като 6 от тях са в промишлени свинекомплекси. Става въпрос само за чума по домашни прасета, а последното установено огнище е на 27 юли. При диви свине обаче има 33 случая, като снощи (8 август) са установени нови 3. Земеделският министър заяви, че 12 страни-членки имат на територията си африканска чума, откакто вирусът е влязъл в Европа, като нито една от тях, без Чехия, се откриват нови случаи. Чехия в момента е под надзор и трябва да минат 3 години, преди окончателно да бъде махнат етикета "африканска чума".

Целта на България е всичко, което се произвежда, да става при мерки за биосигурност. Регистрация и въвеждане на мерки – не е толкова трудно, не е толкова скъпо, обобщи земеделският министър. Това е бъдещето, по думите ѝ, като тя каза и, че така в случай на нужда ще има адекватни компенсации – заради регистрирането. Танева потвърди и, че на нерегистрирани стопани държавата ще дава по 300 лева за изчистване на двора, където е гледано съответното животно. Тя смята и, че хората в голямата си част са разбрали необходимостта от мерките и да се колят все още здрави животни, защото така ще могат да ползват месото – иначе, ако има вече огнище, ще трябва прасетата да се загробват.

Проф. Найденов: Вирусът на африканската чума издържа в замразено месо до 2-3 години

Колкото по радикални и адекватни мерки бъдат взети срещу разпространението на африканската чума, толкова повече ще се скъси периода за ...

В противовес на думите на Танева, осми ден продължава протестът на малки фермери при Крушаре. Там вече има и протестиращи от Безмер. При Крушаре е блокиран пътят между Ямбол и Сливен. Една от протестиращите – Красимира Лефтерова, попита Танева защо се "препоръчва" да се колят здрави животни, а държавата говори само за задължително клане. Имаше и въпрос каква точно е процедурата за регистрация на стопанства тип "заден двор". Единственият отговор беше, че стопанства тип "заден двор" нямат мерки за биосигурност, а държавата работела оттук-насетне всяко такова стопанство да има необходимата по закон биосигурност – например да има входна дизенфекционна яма, инструкции за съхраняване на фураж, да не се развъждат прасета "домашно".

Танева обаче се оплака, че кметове на отделни села организират протести и обвини кмета на Безмер, че е точно такъв случай, като нарушава Закона за ветеринаромедицинската дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика