Шефът на БАБХ видя тук-там пропуски "по нашенски" заради африканската чума

4176
Шефът на БАБХ видя тук-там пропуски "по нашенски" заради африканската чума
Снимка: БГНЕС

Не е голям проблем, ако не са подготвени технологично да започнат евтаназията – предполагам са направили необходимото да не се разпространи вирусът. Това заяви директорът на БАБХ Дамян Илиев във връзка с наличието на вирус на африканска чума в определен свинекомплекс – този в Голямо Враново.

"Няма да вляза в казуса "ние си направихме всичко, другите не си свършиха работата", каза още директорът на БАБХ, след като беше попитан от bTV защо свинекомплексите по границата с Румъния не са били преместени. "Това икономически е невъзможно", добави Илиев. И се съгласи с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис, че държавата не си е свършила съвсем работата за африканската чума, но веднага обясни как хората почнали да си крият прасетата, които гледали в дворовете. Директорът на БАБХ видя и "пропуск по нашенски" за случая, при който до Зидарово бяха намерени костюми на "ветеринари", избивали животни. Извадени са и загробени по правилата, увери шефът на БАБХ. Може да има пропуски заради предоверяване, добави Илиев.

Съмнение, че африканската чума настъпва и във Видинско

В Областната дирекция по безопасност на храните във Видин е получен сигнал за болно прасе от африканска чума в частен имот в квартал "Н...

Попитан какво става с инсинераторите, Илиев отвърна, че не могат да се справят сега. Инсинераторите били само три и покривали цяла България - не можело да се ползват само в областите, където има африканска чума, имало умиращи и от друго животни. Шефът на БАБХ не можа да си спомни и колко струват инсинераторите - 30 млн. лева. На въпрос защо тогава затворихме екарисажите, отговорът беше - по технологични причини. Екарисажите оставяли и трупно брашно, а то трябвало да се гори в циментови заводи. Запознайте се с разследването на Генка Шикерова какво струват на България мобилните инсинератори!

Изрично Дамян Илиев заяви и, че на хартия всичко е перфектно, но на практика не зависи само от БАБХ и се оправда, че Европейският съюз не е говорил директно за санкции за БАБХ. "Успяхме да се организираме нелошо - в Бръшлен са заровени 22 хил. животни, в Николово са 12-13 хил. и до края на седмицата ще успеем", каза още директорът на БАБХ.

Същевременно Илиев беше категоричен, че дори едно животно да е болно, трябва да има поголовна евтаназия – защото свинекомплексите не са така направени, че да има разделение на животните, което да ги запази от зараза. Той беше категоричен и, че не може да разбере какви са призивите за "независими лаборатории" – изследвания се правят в акредитирани лаборатории.

Илиев коментира и, че най-вероятно следващата област, заплашена от чумата, е Видин.

Бедствено положение в Добрич заради африканската чума по свинете

Бедствено положение обявиха в Добричка област за срок от 7 дни заради заболяването от африканска чума по свинете. Решението бе взето дн...

Попитан защо БАБХ не действа какво в Чехия, където са обезщетявали и за нерегистрирани животни, Илиев обясни, че там било различно – заболяването тръгнало от котловина с диви прасета, които били избити до крак от снайперисти, а в Чехия имало и много малко случаи да се гледат прасета в двора, затова се стигнало до пълни обезщетения. Илиев призна и, че в Чехия изгаряли убитите прасета, обаче те били малко на брой.

Пример от практиката

Имам известно съмнение как протича заболяването в нашето предприятие. Това каза изпълнителният директор на свинекомплекса в Голямо Враново д-р Миленка Димитрова. Същевременно тя посочи, че евтаназията е единственият начин и одобри мерките на БАБХ. От БАБХ увериха, че фермата е затворена и възможно най-бързо, когато приключела подготовката за логистика, ще започне евтаназацията. Димитрова обаче коментира, че свинекомплексът няма готовност и обяви, че е сигурна, че в животните от свинекомплекса няма зараза. Д-р Цвятко Александров, зам.-директор на БАБХ, обаче каза, че пробите показали наличие на африканска чума. А д-р Георги Чобанов, директор на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите” към БАБХ, увери, че вирусът няма да излезе от свинекомплекса, дори и да има още забавяне с уточнението как да бъдат извозени убитите животни.

В Добричко пък уверяват, че вече има разположени пропусквателни пунктове, които проверяват за нерегламентиран превоз и търговия на месо без произход.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика