Цацаров разпореди проверка на БАБХ по подозрения за длъжностни престъпления

5701
Цацаров разпореди проверка на БАБХ по подозрения за длъжностни престъпления
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура незабавно извършване на проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Причината е принудително умъртвяване на животни, породено от предполагаемо заболяване от африканска чума, като освен това ще изиска обществените поръчки свързани с обезвреждането на животински отпадъци за две години назад.

Сигнал: БАБХ харчи десетки милиони в нарушение на закон, без да ограничи африканската чума

Близо 30 милиона лева са изхарчени от държавата през Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за обезвреждане на животински...

Искането за спешна проверка е провокирани от публикувано журналистическо разследване, а именно филмът на журналиста Генка Шикерова "Война на трупове", който предизвика масово възмущение в социалните медии.

От прокуратурата съобщават, че в хода на проверката от ръководството на БАБХ ще бъдат изискани всички документи по обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, обявена от БАБХ през 2017 г.

Това включва договорите, сключени от БАБХ за обезвреждане на животински отпадъци в процедура по пряко договаряне чрез мобилни инсинератори през 2018 г.; всички анекси към тези договори, подписани до настоящия момент; документи за всички плащания, извършени от възложителя по договорите и анексите /БАБХ/, на изпълнителите.

Също така и за осъществените от тях дейности, за които са направени плащанията, за установяване на реално преработени и заплатени количества животински отпадъци; документи, удостоверяващи упражнения контрол от страна на БАБХ върху работата на изпълнителите и количествата унищожени животински отпадъци, подлежащи на заплащане; данни за капацитета на инсталациите; мобилни инсинератори на всяка от фирмите изпълнители,както и данни за конкретните преработени количества от тях по време и място.

Шефът на БАБХ, изглежда, не мисли да търси виновници за африканската чума

"Лесно е, ако успеем да намерим един виновник и да приключим проблема с чумата". Така директорът на Българската агенция по храните (БАБ...

В хода на проверката Спецпрокуратурата ще изиска информация за състоянието на наличните екарисажи на територията на страната /според филма - във Варна и Шумен/, както и за причините за неползването им за унищожаване на животински трупове особено в настоящата усложнена обстановка.

На проверка ще подлежат и всички заповеди и указания на БАБХ относно предписания сега начин на унищожаване на труповете на умъртвените животни във връзка с болестта Африканска чума по свинете /АЧС/, с цел установяване на причините, поради които тези трупове се загробват, а не се изгарят или обезвреждат по друг начин, както и с цел преценка на евентуалната опасност за здравето на населението от такива действия.

Прокурори и следователи ще проверят внимателно и документите за ползването на мобилните инсинератори в настоящата усложнена епизоотична обстановка, за ползването им при предни такива епидемии /птичи грип, чума по дребните преживни животни/ и за извършените плащания от БАБХ.

От прокуратурата уверяват, че ще предоставят своевременно информация за резултатите от проверката и за последващите им действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Кокаин за 1,5 млн. хванаха в камион на "Калотина" (ВИДЕО)

Внесоха в съда обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Пияна жена, весела къща: Почерпена гражданка чупи витрини в село Топчии

Пиян дядо се обърна с трактора си в Разградско

BIRD: Мним данъчен, свързан с Калин Стоянов, рекетирал бизнеси

Намериха тяло на мъж в река Поройна в Шумен

"Заплашиха ме, че ще ме залеят с киселина": Говори градският прокурор на София

МВР публикува ВИДЕО за ареста на журналиста от BIRD Димитър Стоянов: Вади пистолет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com