Теменужка Петкова говори двусмислено за важното за АЕЦ "Белене" - сигурно ли е и кой плаща

5340
Теменужка Петкова говори двусмислено за важното за АЕЦ "Белене" - сигурно ли е и кой плаща
Снимка: БГНЕС

Да, според мен има наистина сериозен интерес към АЕЦ „Белене”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в коментар за „вечния” ядрен проект, която определи като приятна изненада участието на български компании.

Ще има ли промяна в условията за реализация на проекта – т.е. да не плаща повече държавата (данъкоплатците) за „Белене”? Петкова повтори вчерашната си теза, че това зависи от парламента. "Ще докладваме на българския парламент и това, което той вземе като решение, това ще се случи", обобщи Петкова.

Трайков заби Петков - той говори, защото няма кой експерт да защити АЕЦ "Белене"

Слава Богу, че АЕЦ "Белене" още не е построена, защото трябваше да сме затворили половината енергетика и да купуваме ток от нея на двой...

Периодично се правят проверки от БАН на площадката на "Белене" и тя е абсолютно сигурна, хората могат да са спокойни, заяви още Петкова и не се съгласи с никакви оценки – експертни или не, които противоречат на изказаната от нея теза. На директен въпрос дали основата на площадка е достатъчно стабилна – особено след наводнението от 2009 година, Петкова не пожела да влиза в спор. "Видяла съм анализите и проверките на БАН", повтори тя, но не каза кога точно е правена последната проверка!

Теменужка Петкова отрече и, че още през 1983 година руснаците са искали да изоставят площадката. А какво каза преди две години бившият директор на площадката на "Белене" Илчо Костов специално за пукнатините - припомнете си и научете в този материал!

Енергийният министър не можа да даде сериозни детайли кой стои зад българските участници, като каза единствено, че "ще имаме повече информация до 90 дни". На директен въпрос за явните връзки към Христо Ковачки, Теменужка Петкова обърна отговорът към това, че интерес имат "Росатом", CNNC, General Electric и Framatome, но последните две компании не искат да са стратегически инвеститори. А Петкова призна пред bTV, че стратегическият инвеститор или инвеститори ще водят преговори с желаещите да вземат миноритарен дял и/или да сключат договор за закупуване на ток - General Electric и Framatome искат да доставят оборудване.

Същевременно енергийният министър настоя, че съответните желаещи трябва да имат опит с ВВЕР реактори. Въпросът е имат ли такъв опит точно американците и французите, докато български компании е по-възможно да имат опит – особено "ИПК и УП" ЕООД, в която личи връзка към бивш директор на АЕЦ „Козлодуй” (Иван Генов). "Предстоят интересни обединения", подчерта Петкова относно бъдещето на проекта.

Проф. Георги Касчиев: Не смятам, че ще стигне до реализиране на проекта АЕЦ "Белене"

Преди 11 години в надпреварата за АЕЦ "Белене" участваха 8-9 известни енергийни компании от Европа. Тогава на мой критичен анализ НЕК з...

Що се отнася до смяната на шефа на НЕК Петър Илиев с Жаклен Коен, който всъщност управляваше енергетиката ни преди Илиев, Петкова отвърна, че мандатът на Илиев изтекъл на 5 август и отрече той да е уволнен заради натиск от бизнеса - било решение на новия УС на БЕХ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com