Теменужка Петкова намекна явно, че се търси шанс с всичка сила да се строи "Белене"

2426
Теменужка Петкова намекна явно, че се търси шанс с всичка сила да се строи "Белене"
Снимка: БГНЕС

До края на деня най-вероятно ще платим дължимото на "Атомстройекспорт" за двата реактора, за които бяхме осъдени на международен арбитраж. Така ще покрием задълженията си преди крайния срок – 15 декември, и няма да плащаме дневни наказателни лихви. Категорично получихме и потвърждение от ЕК, че държавният заем за плащането е по правилата. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол, като намекна явно и, че заради похарчените пари по проекта до този момент се търси с всичка сила възможност да се построи „Белене“.

Енергийният министър в оставка буквално беше засипана с въпроси по темата. Основни питащи бяха депутатите Мартин Димитров и Митхат Метин. Димитров попита има ли директен частен интерес към АЕЦ „Белене“, а Метин зададе няколко въпроса – дали Русия е съгласна евентуално Иран да купи произведените два реактора от „Атомстройекспорт“, за които България беше принудена да плати 620 млн. евро, дали „Росатом“ има желание да участва в изграждане на АЕЦ „Белене“ и дали държавата има готовност да довърши централата, ако се започне строеж и поради някаква причина евентуален частен инвеститор се оттегли.

НЕК получи средствата за заплащане на задълженията по арбитражното решение за Белене

Министерството на енергетиката предостави на „Национална електрическа компания“ ЕАД възмездна финансова помощ в размер на 6...

Петкова обясни, че нейното мнение и това на правителството в оставка е, че АЕЦ „Белене“ може да бъде изградена само като частен проект. Министърът на енергетиката напомни, че площадката за „Белене“ струва 1,4 млрд. лева, а оборудването от „Атомстройекспорт“ е 1,2 млрд. лева – т.е. общо 2,6 млрд. лева. Затова и Петкова иска тези активи да бъдат обособени в една проектна компания и след това публично да се извърши продажбата ѝ. Има инвеститорски интерес, каза тя, без да даде конкретно уточнение откъде. Досега публикациите в медиите бяха за интерес от САЩ, от Франция и от Китай.

Мартин Димитров обяви, че след АЕЦ „Фукушима“ е безумно да се прави нова ядрена централа, още повече, че България няма нужда от толкова много електричество. Той добави, че е убеден, че частният инвеститор няма да направи хранилище за ядрени отпадъци и застраховката няма да покрие реалния риск от ядрен инцидент. България няма нужда от нова ядрена общност, след като животът на V-ти и VI-ти блок на „Козлодуй“ ще бъде удължен, подчерта Димитров. Той поиска реакторите от „Атомстройекспорт“ да бъдат продадени, а не да се продължава със строеж на „Белене“. Трябва да потърсим възможност ресурсът от 2,6 млрд. лева да бъде възстановен - ако може да е на пазарен принцип, настоя Петкова.

Хранилище за ядрени отпадъци

Петкова съобщи и, че Национално хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО) на площадка "Радиана“ трябва да бъде изградено в периода 2016 – 2021 година, като през 2021 година трябва да започне експлоатация. За момента все още не е готов докладът за ОВОС, като се чакат писмени становища от Румъния след проведено допитване в Крайова. В България са проведени 11 обществени допитвания и резултатите са положителни. В Крайова обаче имаше много сериозен скандал с допитването - вижте защо ТУК!

Теменужка Петкова вярва, че китайска компания може да купи реакторите за "Белене"

Заявихме твърдо, че проектът „Белене” трябва да бъде направен без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуван...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика