Теменужка Петкова: Сладки приказки, без конкретика за цени и не сме изоставили "Белене"

10969
Теменужка Петкова: Сладки приказки, без конкретика за цени и не сме изоставили "Белене"
Снимка: БГНЕС

Куп изречения с "изключително важно" използва енергийният министър Теменужка Петкова на тема "енергийна диверсификация".

Петкова говори за газовата връзка с Гърция – проектът трябва да бъде приключен до края на годината, по думите ѝ. Обаче тя не коментира колко години продължава това и за колко време прокарахме "Турски поток" под името "Балкански поток". Вместо това Петкова обясни, че имаме допълнително споразумение с Азербайджан и оттам идва газ – през Сидерокастро. На въпрос колко струва този газ, отговорът беше – цените са значително по-ниски от тези на борсите. В официален протокол на КЕВР за заседанието, с която беше одобрена цената на природния газ от 1 януари, 2021 година, председателят на комисията Иван Иванов също беше казал, че има "съществено по-евтин газ" от Азербайджан, но впоследствие това беше редактирано.

Теменужка Петкова: Няма техническа пречка оборудване от АЕЦ "Белене" да бъде използвано за седми блок в Козлодуй

"Не знам колегите от БСП кога са искрени, когато призовават към висока избирателна активност, или когато се правят внушения за честност...

За "Балкански поток" и дали ще има санкции от страна на САЩ, коментарът беше, че в България той е изграден по изискванията на европейското законодателство. Петкова обаче надълго и нашироко разкритикува президента Румен Радев, че критикувал за "Балкански поток". Тя конкретно изрази "категорично несъгласие" с думите на Радев, че "са заровени 3 млрд. лева" в „Балкански поток” за сметка на интерконекторни връзки като тази с Гърция – били 2,6 млрд. лева. Петкова подчерта, че било сметнато какво ще ни струва проектът – ще има 9 млрд. лева приходи, за 10 години ще се изплати инвестицията от страна на България в "Балкански поток", а инфраструктурата ще се ползва 35 години.

Не бих казала, че проектът АЕЦ "Белене" е изоставен. Това, което правим, е да търсим вариант, който да даде сигурност на нашата енергийна система – така Петкова обясни пред БНТ защо почнахме да проверяваме дали оборудването за "Белене" ще стане за VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Тепърва обаче ще се взема окончателно решение какво ще се прави с "Белене" – но Петкова заяви, че "Уестингхаус" казали, че са готови да участват за VII блок на "Козлодуй" при използване на оборудването за "Белене". С "Уестингхаус" подписахме договор за алтернативно ядрено гориво за V блок, но тепърва трябва да минат анализи и да бъде дадено одобрение от АЯР (Агенцията по ядрено регулиране).

Предполагам, че с анализа за оборудването за "Белене" и VII блок на "Козлодуй" ще сме готови до края на юни, каза още Петкова.

"България има необходимост от нова ядрена мощност и това е безспорен факт", заключи Петкова, според която единствено чрез ядрена енергетика може да изпълним условията на зелената сделка в рамките на ЕС. "Притискат ни и трябва да реагираме адекватно максимално бързо", добави тя за зелената сделка.

БСП: Управляващите не изпълниха нито един от приоритетите си в енергетиката

Управляващите не са изпълнили нито един от приоритетите си в енергийния сектор, заявиха в декларация от БСП. Депутатът Таско Ерменков о...

За бъдещето на въглищната ни индустрия, сега България се бори за механизъм за капацитет (бел. ред. – компенсация на дългосрочните договори с централите ни, защото на борсата не може да бъде гарантирана цената, заложена в тези договори). За целта трябва да направим реформи – до 1 юли, 2021 година трябва да либерализираме изцяло енергийния си пазар. Друг въпрос – американските централи и договорите за преференциално изкупуване на ток с тях, за които се спори дали са непозволена държавна помощ. Надявам се на компромис в интерес и на двете страни, каза Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика