X
 
 

Украйна спря транзита на газ за България и Турция - ще имаме ли проблеми?

4771 31
Украйна спря транзита на газ за България и Турция - ще имаме ли проблеми?
Снимка: iStock
Транзитът на газ през Украйна към Турция и България беше спрян поради пускането на газопровода "Турски поток". Това обяви генералният директор на оператора на газопреносната система на Украйна Серхий Макогон, цитиран от "Укринформ".

"Що се отнася до Турския поток, мога да потвърдя, че доставките за България и Турция през Украйна вече не се извършват. Всички заявления, които получаваме, са за Румъния и Молдова. Ние не транспортираме газ до клиенти в Турция чрез Трансбалканския тръбопровод", цитира Макогон News.bg.

"Турски поток" благословен от трима президенти и един премиер (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов на България, президентите на Русия -Владимир Путин, на Турция - Реджеп Ердоган и на Сърбия -Александър Вучич, у...

В същото време той добави, че вече е възможно да се използва Трансбалканския газопровод за обратна доставка. "Не знам дали има търговски интерес към това, но като оператор предоставяме такава възможност", каза Макогон.

Въпросителна?

Съгласно разчета за цената на природния газ за първото тримесечие на тази година, компонентата "цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи" е сметната с вход "Негру вода", а не "Странджа" - най-вероятно защото докладът е правен по-рано през годината. Но точка "Странджа" беше посочена от енергийния министър Теменужка Петкова два дни преди Нова година, която обяви, че текат преговори с Русия вече от там да се пресмята цената на руския газ и това да доведе до 5% поевтиняване на синьото гориво. В официалното съобщение от Министерството на енергетиката изрично се посочва, че от 1 януари входната точка за доставка на природен газ за България става пункт за доставка "Странджа". В разчета на "Булгаргаз" пред КЕВР обаче се уточнява, че "Негру вода 2 и 3" остават входни точки, ако се забави търговската експлоатация на "Турски поток" и/или реализацията на неговото сухопътно предложение.

На изричен въпрос на Actualno.com относно входната точка на руския газ за България - дали тя вече е "Странджа", особено след обявеното на 30 декември от Теменужка Петкова, от Министерството на енергетиката отговориха, че входната точка вече е "Странджа". От "Булгаргаз" дадоха същия отговор - че вече "синьото гориво" от Русия за България идва през Турция.

"Нафтогаз": Договорът с "Газпром" е най-печелившият в историята на Украйна

Изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко оцени условията на договора с „Газпром“ пред РИА Новости, с...

Първата линия на газопровода "Турски поток" бе пусната на 8 януари и трябва да доставя газ в Европа, заобикаляйки Украйна. Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган откриха проекта на церемония в Истанбул. С него руски газ ще достига до България през Турция.

Според председателя на управителния съвет на НАК "Нафтогаз на Украйна" Андрей Коболев, в резултат на пускането на "Турски поток" обемът на транзит на газ през територията на Украйна ще бъде намален с 15 милиарда кубически метра тази година.

Макогон изчисли, че Украйна ще получава 450 милиона долара годишно по-малко след пускането на "Турски поток": "Това не може да се нарече загуба, това е загубен приход. Ние го оценяваме на около 450 милиона долара годишно ... Просто няма да спечелим тези пари", каза Макогон, отговаряйки на въпросите на журналистите какви загуби може да понесе Украйна от стартирането на "Турски поток". Още по темата можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 18 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Русофилите лъжат като руснаците. При които всичко е лъжа. Цялата им история е една голяма и непрекъснато променяща се лъжа. Като започнете от името Русия, откраднато от Петър Първи от Киевска Рус. Преди това е Московия на всички европейски географски карти. И по нашите земи хората са казвали московци, а не руснаци. Ами Одеса, основана през 1794 и лъжата, че древният Одесос е бил там? З виж още ›› ащото Одесо с е Варна. А “Договор с Русия не струва и хартията, на която е подписан”? И това, че са ни освободили, а не поробили? А лъжата, че в Чернобил няма ядрен взрив? А договорът с Украйна? И т.н. за всичко до днес, когато лъжата е вътрешна и външна политика на Русия. Руснаците са непоправими лъжци – как се говори и преговаря с такива хора? Далеч от тях!
 • Анонимен 17 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Кои ни били "братушки", че не разбрах? Според данни от ЕС България плаща в момента за руски газ (друг доставчик все още няма, не е осигурена техническа възможност) 43,4 евро за MW еквивалент, Холандия 24,2 евро а Германия 27,4 евро. Кой подписа тези прекрасни строго секретни договори с братската страна и запази техния монопол като доставчик ? Защо манипулирани тълпи протестираха седмици на ред на виж още ›› Овчи (пардон Лъвов) мост, срещу два път и и половина по-ниските цени на тока в България спрямо тези от ЕС а нито един човек не протестира срещу безумните цени и условия за доставка на газ ? Нали и в единия и в другия случай трябва да се вземат предвид доходите на българското население, а в случая с цената на газа излиза че те са близо два пъти по-високи в България от тези в Холандия и Германия.
 • Анонимен 17.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  "Братушки" ли?! Нихната мама империалистическа!
  : 2 !
 • Анонимен 16 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  “Мечтите се сбъдват – “Газпром” си отива” http ://clubz.bg/36721-mechtite_se_sbydvat___gazprom_si_otiva
 • Анонимен 15 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Като влезе американския газ от Александруполис много цени в България ще паднат! Рашките вече няма да ни мародерстват!
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Е, те за това Мурзилките реват в сайта!
  : 1 !
 • Анонимен 14 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Вече 5 пъти зареждам щатски газ в Атина - колата мърка, защото щатския газ е 20% по-евтин, 30% по-калоричен, и няма характерните поне 12% за всички руски горива вода!
 • Анонимен 13 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Руския еничар Борисов прееба България, пазейки руските интереси! Той е национален предател!
 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Вече имаме проблеми - 3.3 милиарда евро годишни транзитни такси по-малко за България, а ТП никога няма да излезе от Турция! Това постигна руския еничар Борисов! Защо го търпим още? Толкова ли сме тъпи?
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  А имахме договор за още 5 години!
  : 0 !
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Вече имаме проблеми - 3.3 милиарда евро годишни транзитни такси по-малко за България, а ТП никога няма да излезе от Турция! Това постигна руския еничар Борисов! Защо го търпим още? Толкова ли сме тъпи?
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  коя у крайна " тоест в края" , бе алооооооо! тези маймуни , които дерибействат в гр цуг? седем на брой!!!НЯМА ТАКАВА държава!!! как така Лудите Родени си мислят, че могат нас Българите да играят! А ядаха и пиха благодарение на нас и рус. народ! Е ми сега ще плащат! трябва да направим по границата горе много затвори и да ги посрещаме!!!такава нация НЯМА!
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Кранчето е затворено от страната на България още на 01.01.2020г. Те не са спряли нищо. Пълна заблуда е тая статия.
Нагоре