В този вид законът за спекулата ще удари тежко и най-коректния търговец, категорични са от "ВОЛЯ"

5135
В този вид законът за спекулата ще удари тежко и най-коректния търговец, категорични са от "ВОЛЯ"
Снимка: ПП "ВОЛЯ"

Политическа партия "ВОЛЯ" излезе с позиция във връзка със новите разпоредби от Закона за извънредното положение, касаещи спекулата. Те гласят, че  "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца" преди въвеждането на извънредно положение. За нарушение на разпоредбата на "виновните лица се налага имуществена санкция в размер на 5 на сто от оборота" за предходната година, а на представляващите ги физически лица - глоба в размер от 20 хил. до 100 хил. лв.

Ето какво гласи позицията на партията на Веселин Марешки:

"ВОЛЯ" пита ген. Мутафчийски защо парламентът не спазва забраните

Парламентарната група на партия ВОЛЯ изпрати писмо до началника на Националния оперативен щаб генерал-майор, проф. д-р Венцислав Мута...

"С кризисни мерки, които трябва да помогнат за опазване не само здравето на хората, но и за оцеляване на биснеса, на практика се дава възможност и малкото работещи фирми да бъдат унищожени! Текст на закона за мерки по време на извънредно положение гласи :"Всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени, които са имали същите продукти през последните три месеца преди настъпването му. “

Ние от ВОЛЯ се обявяваме категорично против приетия текст, който отново е неясен, неточен и в ущърб дори и на най-коректния търговец. Закон, които не може да се разбере и не е подчинен на никаква икономическа логика, няма как и да бъде спазен! Ако доставчиците вдигнат цените, търговците трябва да работят на загуба или изобщо да не предлагат дадени стоки!".

По-рано днес Сдружението за модерна търговия заяви в изпратено до медиите становище, че новите разпоредби за спекулата са "грешен инструмент за ограничаване на цените и ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика - дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно когато те са най-нужни".

В заключение от сдружението отправят апел към президента Румен Радев да наложи вето върху текста за налагане на таван върху цените, а ако законът все пак влезе в сила Народното събрание спешно да отмени въпросните текстове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com