Законът за извънредното положение заради коронавируса: Най-важните мерки

21798
Законът за извънредното положение заради коронавируса: Най-важните мерки
Снимка: БГНЕС

След поредно близо 14 часово изтощително заседание, Народното събрание окончателно прие новия закон за мерките по време на извънредното положение по време на коронавируса (доклад с текстовете).

Недопустима парламентарна криза - тук са трима депутати от правна комисия на ГЕРБ, които се караха помежду си, обобщи Корнелия Нинова защо БСП се обяви де факто против закона за извънредното положение. И напомни как по идея на Менда Стоянова, която я оттегли, се предлагаше авансово плащане на корпоративен данък на основа от 2018 година!

Гледаме изцяло нов закон, напълно различен от приетия на първо четене, с две прекъсвания и пълен хаос при работата на правната комисия в парламента, затова няма да го подкрепя, заяви депутатът от БСП Филип Попов. А колегата му Явор Божанков го подкрепи, като каза, че правната комисия гласувала само 10% от текстовете след обсъждане: „Това отношение е безотговорно и ще даде отражение и то съвсем скоро върху българските граждани”.

Социалистът Валери Жаблянов видя абсурд в предложението армията да поеме полицейски функции по време на извънредното положение (чл. 9, 10 и 11 от закона). А Димитър Лазаров иронизира Жаблянов, че такива правомощия за армията има в антитерористичното законодателство и Закона за бедствията и го попита – няма да си защитавате предложенията (бел. ред. – има се предвид БСП), които приехме на комисия ли?

Йордан Цонев от ДПС повтори отново тезата си, че икономически пакет не трябва да има в този закон. Първо следва да се мобилизират всички средства, които не са необходими за критични държавни системи и те да се пренасочат в специален фонд, а после да се правят сметки и след десетина дни, когато има по-точни сметки и прогнози, да се пишат мерки. „Почти не съм съгласен с финансовия министър, че приходите ще са 3 млрд. лева за България”, добави Цонев и даде прогноза за 5 млрд. лева спад.

Най-абсурдно обаче безспорно беше поведението на зам.-председателя на "Атака" Десислав Чуколов, който почна да обяснява как няма да подкрепи да се редят хората на опашка от по 2 метра разстояние, за да влязат да се помолят в църква, синагога, джамия, докато все още четенето на закона не беше стигнало до тези точки. Той каза и друго в емоционалното си изявление – че се готвят ограничения за фалшиви новини, като дори експертите не знаят кое точно е истина и кое не е за коронавируса

Законът по същество

Най-важната промяна от правна гледна точка е изменението на чл. 2, според което здравният министър може да въвежда и други временни мерки и ограничения, определени в закон – извън Закона за здравето. Точно в този аспект беше и съветът на 19 адвокати, начело с председателя на Столичната адвокатска колегия Стефан Марчев. А депутатите гласуваха де факто със закона, че заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за здравните мерки досега не е обнародвана и това я прави недействаща от правна гледна точка – съждението на адвокат Любомир Владикин, член на Контролния съвет на Софийската адвокатска колегия. Гласуването обаче стана с мотив, че сега всъщност няма поименно изброяване на мерки и здравният министър ще може да налага по-широк кръг от мерки, без да бъде ограничаван само с един закон – но остана въпросът защо трябва да пише, че може да въвежда други временни мерки със заповед, обаче тези мерки трябва да са определени със закон. При това положение за какво е нужна заповед, като има закон?

Други правомощия на здравния министър – със заповед може да задължи да стоят под карантина болни, заразоносители и контактни лица, включително чужденци, попадащи в тези хипотези. Нарушаващи карантина, включително контактни лица, които не са още доказано болни, се глобяват с 5000 лева. Тези, които трябва да са в изолация задължително, може да бъдат поставяни в такава със съдействието на МВР. Контактен, който не иска да му бъде направен тест дали е болен, търпи глоба от 50 до 500 лева и МВР има право да го накара да се тества. А глобата за граждани, нарушаващи наредени със заповед на здравния министър противоепидемични мерки, е 5000 лева, за компания- 15 000 лева.

Радан Кънев: Махнато е предложението да се удължи срокът за плащане на данък печалба

След като снощи Менда Стоянова реши да оттегли предложението си бизнесът да плаща авансово корпоративен данък за 2020 година (от Закона...

В условия на извънредно положение, вече няма ограничения за извънреден труд и колко да работиш, когато става въпрос за медицински персонал и държавни служители, които помагат на медици в работата им. Полицаи и пожарникари обаче може да полагат извънреден труд само в рамките на чл. 187, ал. 7 от Закона за МВР – т.е. не може извънредният им труд не може да надвишава 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно. За да работят повече, трябва писмено да се съгласят, но ако не се съгласят, няма да има дисциплинарни последствия. Това повдига въпросът дали при нужда полицаи и пожарникари ще откажат да работят извънредно и нищо няма не последва?!

Армията вече ще има полицейски функции - предвижда се тя да помага при налагане на противоепидемични мерки – да проверяват документи на хора и да установяват самоличността им, да задържат хора до идване на полицията – за нарушаване на карантина, да спират и моторни превозни средства, да дежурят на контролно-пропускателни пунктове и "да използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо". Влизането на армията в действие става само с акт на правителството.

Може би най-важната противоепидемична мярка - хора, които са под карантина, ще могат да бъдат следени през мобилните си телефони. Заради това имаше огромен спор в пленарна зала и основателни притеснения, че тази мярка минава през Закона за електронните съобщения и ще остане в сила и след извънредното положение.

Няма да има обществени поръчки за купуване на медицински изделия, оборудване и хигиенни материали (например маски). Отменя се паралелният износ на лекарствени продукти от хуманната медицина до края на извънредното положение – при нарушение, глоби от 10 000 до 20 000 лева и имуществени санкции от 50 000 до 100 000 лева според това дали е първо или второ нарушение.

При спекула се завишават наказанията – 1 до 3 години затвор и глоба от 2000 до 5000 лева. Далеч по-притеснително обаче е как се преборва спекулата - "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца" преди въвеждането на извънредно положение. За нарушение на разпоредбата на "виновните лица се налага имуществена санкция в размер на 5 на сто от оборота" за предходната година, а на представляващите ги физически лица - глоба в размер от 20 хил. до 100 хил. лв. Това обаче значи, че стоки като бензина трябва да поскъпнат, защото само през март поевтиняването е 6-7%, а ако се вземе средноаритметична цена за последните три месеца, тя ще е по-висока от сегашната!

Социално-икономически мерки

Ще гласуват ли депутатите, че заповедта на здравния министър за извънредните мерки е недействителна?

Мерките по смисъла на чл. 2, ал. 1, предприети преди влизането в сила на този закон, се считат за предприети в негово изпълнение &ndash...

До един месец след изтичане на извънредното положение се удължават сроковете, свързани с упражняване на права или изпълнение на задължения (това не важи за държавните компании и структури).

Спират се всички публични продани и фактически процеси на смяна на собственост, водени от държавни и частни съдебни изпълнители (ЧСИ). Не се налагат запори върху банкови сметки на физически лица, на лечебни заведения, върху заплати, пенсии, както и се спират описите на движими и недвижими имоти, които са собственост на физически лица със следните изключения – когато става въпрос за издръжка, за получаване на трудови възнаграждения и вреди за непозволено увреждане.

Няма да има последици при начисление на наказателни лихви и забавяне на плащане на неустойки за частноправни субекти, като това важи до отмяна на извънредното положение. С други думи – наказателни лихви и неустойки се начисляват, но не се търсят във времето на извънредното положение.

С 20 дни се удължават сроковете за плащане на сметки за ток, като този срок може да бъде удължен със заповед на енергийния министър. Преустановяват се плановите ремонти на електропреносната мрежа.

Докато има извънредно положение, но не повече от 3 месеца, държавата плаща 60% от осигуровките за безработица, майчинство, общо заболяване, трудова злополука, стаж.

Месечните социални помощи се дават без да има нужда децата на получаващите задължително да ходят на детска градина и училище и без да се полага общественополезен полезен труд или да се учи за преквалификация. Помощите за деца на по-голяма възраст по закон, които трябва да спрат да се дават от 1 март до края на извънредното положение, ще се дават докато не мине месец от отмяна на извънредното положение. А 3 месеца след края на извънредното положение местните власти не могат да закриват или намаляват капацитета на социални услуги – само по отношение на специализирани институции за деца.

Отпада идеята за авансово доене на бизнеса от държавата. Засега

Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова преди малко ОТТЕГЛИ предложението си авансовият корпоративе...

Хората, които имат нужда от социални услуги заради степен на увреждане, ще могат да я получат от момента, в който са подадени документите.

Въвежда се дистанционно обучение, а министърът на образованието може със заповед да въвежда временни правила за обучението.

Срокът на валидност на личните карти и шофьорски книжки, които изтичат между 13.03.2020 г. до 31.10.2020 година, се удължава с 6 месеца.

До 2 месеца след отмяна на извънредното положение се отпускат лекарства по рецептурни книжки без представяне на рецепта.

До 30 юни се прави 5% отстъпка за плащане на данъци върху недвижими имоти и автомобили. Също до 30 юни се подават данъчните декларации за доходи извън трудови договори, а до 31 май важи регулярната отстъпка, правена за по-бързо плащане.

Промени за бизнеса

За втори път правната комисия прекъсна обсъждането на Закона за извънредното положение

Правната комисия в парламента прекъсна за втори път днес заседанието си, на което обсъжда на второ четене проектозакона за извънредното...

Бизнесът ще трябва да плаща авансово корпоративен данък, на база прогнозната си данъчна печалба за 2020 година. Плащат се и дължимите авансови вноски по реда на глава 14 от Закона за корпоративното подоходно облагане. Менда Стоянова искаше авансовото облагане да стане с база 2018 година и то да се начислява служебно от държавата, но оттегли скандалното предложение .

Работодателите (включително държавни) могат със заповед да въвеждат режим за надомна работа без да е необходимо съгласието на служителите, "освен когато това е невъзможно", но се променя само работното място без промяна на други условия. Освен това – работодателят може да въведе непълно работно време докато има извънредно положение.

Докато трае извънредното положение, работодателите (включително държавни) могат да пратят служителите си в до 50% от платения им годишен отпуск и без съгласието на служителите. А ако държавата нареди спиране на работа за конкретно предприятие или сектор, работодателят може да задължи служителите да ползват платения си годишен отпуск. Ако работникът поиска платен годишен отпуск, работодателят е длъжен да му го даде, когато става въпрос за трудов договор или ако си без трудов договор, трябва да си бременна жена, майка или осиновител на дете до 12 години, самотен баща на дете до 12 години, родител на дете с увреждания, независимо от възрастта му, както и работник с 50% и повече намалена трудоспособност по ТЕЛК!

Правосъдни промени и Наказателен кодекс

Съгласно чл. 355 от НК, който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 10 000 лева

Отпадна текстът, според който медици, които откажат без уважителна причина да помогнат на болни при условия на емидемия и пандемия и ситуацията е свързана със смъртни случаи, се наказват с пробация от 1 година и глоба от 300 до 1000 лева.

Данаил Кирилов за коронавируса: За някои групи са оправдани по-рестриктивни мерки, внимавайте какво пишете във Facebook

Да, налага се. Така правосъдният министър Данаил Кирилов подкрепи главния прокурор Иван Гешев за по-строги мерки заради коронавируса. ...

Прие се поправката, според която за фалшиви новини (неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука и тревога или невярна информация за разпространението на заразителна болест) се носи по-тежка наказателна отговорност. Те са – до 3 години затвор и 1000 до 10 000 лева глоба, а ако има "значителни вредни последици", глобата е от 10 000 до 50 000 лева и престоят в затвора става 5 години. Тази поправка важи и след извънредното положение, защото е в Наказателния кодекс. Но само няколко дни по-късно цялата поправка отпадна заради уважено от парламента вето на президента!

От 13 март, не спират да текат само сроковете по наказателни производства за налагане на мерки за принуда – т.е. в случаи като арест и обжалването му, и по Закона за екстрадиция, както и давностните срокове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права и се пораждат задължения. Остават да се правят неотложни нотариални производства и ще има дежурни нотариуси по райони, осигурени от Нотариалната камара.

Европрограми

Дават се правомощия на управляващите органи по европрограми да разпределят евросредства по опростен модел, по тяхна преценка и без конкурс. Освен това, управляващите органи могат да изменят едностранно действащи договори за безвъзмездна финанова помощ.

По предложение на Йордан Цонев беше прието и изпълнител на проект по оперативна програма да може да предоговори срока за изпълнение, съобразявайки се с периода на извънредното положение.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 20 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика