Засилващи се гласове срещу закон за спекулата, с който всъщност стоки като бензина трябва да поскъпнат

9225
Засилващи се гласове срещу закон за спекулата, с който всъщност стоки като бензина трябва да поскъпнат
Снимка: iStock/Guliver

"Новите разпоредби, включени в Закона за извънредното положение, са грешен инструмент за ограничаване на цените и ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика - дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно когато те са най-нужни". Това обявиха от Сдружението за модерна търговия в разпратено до медиите становище. Оттам апелираха към президента Румен Радев да наложи вето върху текста за налагане на таван върху цените. Той беше приет по предложение на БСП!

Накратко до какво води промяната - въвежда се средноаритметична цена на база средноаритметичните цени за последните три месеца за стоките и услугите на стопанските субекти. Това означава, че някои стоки буквално трябва да поскъпнат - като например бензина, който през последния месец (март) поевтиня с около 6-7%. Ако се вземе средноаритметичната цена от последните три месеца, тя ще е по-висока от получилото се за месец март. Отделен е въпросът със стоки и услуги, които поскъпват заради поскъпване на суровини и по-високи транспортни разходи поради масовото затваряне на граници!

Законът за извънредното положение заради коронавируса: Най-важните мерки

След поредно близо 14 часово изтощително заседание, Народното събрание окончателно прие новия закон за мерките по време на извънредното...

Ето и пълния текст на становището:

Снощи българският парламент прие "Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г." Със закона се въвежда таван на цените на стоките и услугите. Според него "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца" преди въвеждането на извънредно положение. За нарушение на разпоредбата на "виновните лица се налага имуществена санкция в размер на 5 на сто от оборота" за предходната година, а на представляващите ги физически лица - глоба в размер от 20 хил. до 100 хил. лв.

Членовете на Сдружението за модерна търговия имат значителен принос за ниските цени в България и дори в условията на извънредно положение успяват да ги поддържат, въпреки натиска от все повече производители. Тези разпоредби обаче представляват връщане от пазарна към централизирана икономика. Те са грешен инструмент за ограничаване на цените и ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика - дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно когато те са най-нужни.

Единствено свободната конкуренция може да гарантира ниски цени. Безброй примери по света и у нас са доказателство за това. Апелираме към всички власти да не вземат прибързани решения, да ги съгласуват със заинтересованите страни и да не всяват допълнителна паника в и без това предизвикателната ситуация.

В рамките на извънредното положение - не се търсят наказателни лихви, но не се опрощават

Важни законови промени в различни сфери прие Народното събрание - с новия Закон за извънредното положение, където измененията се приема...

Апелираме към Президента на Република България да наложи вето върху текста за налагане на таван върху цените. Ако все пак законът влезе в сила, апелираме към Народното събрание спешно да отмени въпросните текстове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика