В тунела на безработицата има светлина, но не благодарение на държавата

1227
В тунела на безработицата има светлина, но не благодарение на държавата
Снимка: Thinkstock

2015 г. е била изключително добра за пазара на труда в България. Заетостта бележи увеличение, а безработицата - рязък спад. Това се дължи изцяло на частния сектор, държавата няма никакъв принос, сочи анализ на Института за икономически изследвания при БАН, представен днес.

Ръст на заетостта има във всички сектори без селското стопанство. Високото образование продължава да е по-сигурна гаранция за намиране на работа. При лицата с ниско образование се наблюдава по-голям проблем.

Персоналът в туризма е кът, а безработицата намалява

С 2300 души са по-малко регистрираните безработни в Бургаска област през април спрямо март тази година. Това съобщи Пенка Кирилова, д...

През 2016 - 2018 г. се очаква заетостта да продължи да нараства, а безработицата да продължи да намалява, но не с такива темпове, тъй като ще бъде все по-трудно да се слезе под постигнатите нива. През тази година стойността на безработицата ще бъде 8,4%, а през следващите две ще слезе под 8 на сто.

Икономическият растеж през 2016 г. ще падне до 2%. Причините са бавното стартиране на европейските програми и това, че износът няма да бъде двигател на икономиката.

"С износа се очертава по-дългосрочен проблем. Ако навремето имахме какво да изнасяме, а нямахме пазари, сега е обратното - нямаме какво толкова да експортираме. Това означава, че няма да можем да разчитаме на износа като на локомотив", коментира доц. д-р Виктор Йоцов.

Според данните в доклада износът през миналата година е бил рекорден. Той е 29 млрд. евро, което с 1 млрд. евро повече в сравнение с 2014 г. Увеличението се дължи на ниските цени на петрола и лекото оживление в еврозоната.

На второ място сме по намаление на безработицата в ЕС през март

България е сред европейските страни с най-голям спад на безработицата в ЕС спрямо година по-рано, показват данните на Евростат, които с...

Повече за очакванията на експертите за бюджетната политика, външния дълг и банковия сектор прочетете в Expert.bg.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика