Валентин Златев: Сивият сектор на пазара на горива е около 30%

2512
Валентин Златев: Сивият сектор на пазара на горива е около 30%
Снимка: БГНЕС

Сивият сектор на пазара на горива у нас е около 30%, което ни поставя на челно място в Европа в тази печална класация.

Това заяви Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/ по време на откриването на първата национална годишна конференция на организацията.

Сред участниците е и Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България, както и представители на институции, гости и експерти. На форума ще бъдат представени добрите практики и препоръки в борбата със сивия сектор в отрасъл „течни горива”, оценка на бизнес средата и мерки за контрол и изсветляване на сектора.

Вчера обсъждахме на среща на асоциациите от петролната индустрия на страните от Централна и Източна Европа проблемите и общите тенденции в този сектор, продължи Златев. Успяхме да сверим часовниците си по най-важните въпроси. Днес ще фокусираме внимание върху особеностите и спецификите на българския пазар, каза той, цитиран от БГНЕС.

БПГА се бори за добра бизнес среда в услуга на нашите клиенти и партньори за развитие на българската икономика, подчерта Златев.

"Кои са основните предизвикателства пред бранша и как можем да подобрим бизнес средата в България? Поставяме фокус върху сивия сектор на пазара на горива и как можем да се справим с нелоялната конкуренция", посочи Златев. Амбицията ни е не само да изброим проблемите, на да търсим и решения, каза той.

"Изсветляването на сектора у нас е от съществено значение за държавата и данъкоплатците, защото ще доведе до повече приходи. Наблюдаваме контрабанда на горива, избягване на данъчно облагане, ДДС схеми, продажба на некачествено гориво с неясен проблемите- това са проблемите. В държава като нашата с най-ниските доходи в ЕС подобни практики намират благодатна почва, но само с ефективни решения можем да вървим напред", подчерта Златев. Държавните институции могат да разчитат на нас като коректен партньор, заяви той.

"Как можем да разрешим проблемите в сектора? На днешния форум ще очертаем мерки за борба със сивия сектор, БПГА представя собствен анализ по проблема и ще предложим своите решения", посочи той.

Марешки посочи Валентин Златев, БСП и Валерия Велева като пример за КОЙ

Крадецът вика дръжте крадеца. За всеки нормален българин е ясно, че която и да е бензиностанция може да ходи и да бърка – всички ...

Борбата със сивата икономика и укриването на данъци заема особено място в годишния доклад на ЕК, заяви в приветствието си и Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК у нас. Една от препоръките за България винаги е свързана с нуждата от преодоляване на сивия сектор и укриването на данъците, каза той. Делът на сивия сектор в България е 30%, особено висок, което прави борбата с него важна за институциите в България, отчита ЕК.

През последните 3 години приходите от горива заемат 45-46% от общия дял, събиран в държавата, заяви Розалия Димитрова, директор на Агенция „Митници”.

Митническата администрация държи на активния диалог с легалния бизнес, защото гледа на него като партньор, каза тя. Такава е БПГА и този диалог продължава за разрешаване на проблемите в енергийния сектор, подчерта Димитрова.

За мен днешната инициатива е добра и целите, които си поставям са чрез дебат да формираме мерките и стратегията, за да преборим сивия сектор в горивата, каза Бойко Атанасов, директор на НАП. "Ние трябва да умеем да комуникираме и да поемем лична отговорност в ангажиментите, с които ни е натоварило обществото. НАП отговаря за това да се спазва фискалната дисциплина и данъчното законодателство - ние сме представители на държавата и трябва да защитаваме нейните интереси", отбеляза Атанасов. Ние не можем да бъдем коректив в отношенията на пазара, нашата задача е друга, продължи той.

"Целта ни е изсветляване на бизнеса. Но защо нещата не се получава - мисля, че отговорът е, защото говорим на различни езици. Крайно време е да започнем да говорим с езика на фактите и да бъдем в симбиоза в тази борба", потвърди Атанасов. Трябва да имаме волята да предприемем необходимите действия, изрази надежда ръководителят на НАП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com