Вето на президента върху бюджета на държавата ще искат учените от БАН

1968
Вето на президента върху бюджета на държавата ще искат учените от БАН
Снимка: Actualno.com

След орязването на парите за наука, учените от БАН обмислят дали да излязат на протест отново и ще настояват президентът да наложи вето върху вече приетия бюджет.

Заради заложения бюджет за догодина се очаква парите да не стигат за елементарни нужди като това да се покрият разходите за електричество и за отопление.

Културни дейци искат от Плевнелиев вето върху поправките в Закона за културното наследство

Археолози, архитекти, реставратори и художници протестират пред Народното събрание. Те настояват президента Росен Плевнелиев да наложи...

За увеличение на работните заплати на младите учени изобщо не може да се говори, нито пък за закупуването на нова апаратура, която да им помага в изследванията, информира bTV.

Примери от реалността

Яна прави разработки в областта на фотодинамичната терапия и получава заплата около 400 лв. Смята, че трябва да взима поне още толкова. За да преживее й се налага в свободното време да работи и на други места. Занимава се с екскурзоводство, била е и преводач на международни изложения на университети. Всичко това само и само да остане в БАН, зщаото обича работата си.

В съседната лаборатория Албена е заета с разработка върху биологични тъкани, която би позволила хрущяли и изкуствена кожа да се имплантират по-добре в човешкото тяло. Заради хроничния недостиг на средства изследванията се правят трудно. „Опаковка от колаген струва около 600 лв., което е непосилно за сегашните финансови условия, в които сме поставени”, споделя Албена Даскалова.

Според организаторите на протестите бюджетът, одобрен от парламента, означава загиване на науката.

България има все по-малко учени

С 306 лева по-ниско е средното възнаграждение в БАН спрямо средното за страната, обявиха от КТ "Подкрепа". В Селскостопанската академия...

Лъчезар Аврамов, от съвета на настоятелите на БАН, заяви, че в края на месеца разпускат хората и почват директорите да правят тънки сметки дали, ако половин месец не се работи, ще се икономисат пари от отопление.

Депутатите, които не подкрепиха допълнителните 10 млн. лв. за наука, смятат, че академията може да се справи и без тези пари.

Ще има ли свежи пари за наука?

Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че 10 млн. лв. не биха съборили бюджета, но въпросът е принципен. „За мен, след като в бюджета не се направиха никакви други промени между първо и второ четене за никоя друга група, БАН няма такива основания, за да правим това изключение”, каза тя.

От ГЕРБ обясниха, че парите които миналата година са били дадени допълнително за млади учени не са били похарчени само за тях и това е още една причина да не подкрепят допълнителните средства за академията.

Кунева: Младите учени трябва да бъдат стимулирани, за да се развиват

Философията на закона, подкрепяна и от МОН е, че младите учени трябва да бъдат стимулирани да се развиват професионално и да получат въ...

Actualno.com припомня, че председателят на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова от ГЕРБ по-рано отбеляза, че реално БАН с Бюджет 2017 получава допълнителни 5 млн. лева в сравнение с миналата година.

Българската наука през бюджет 2017 г. получава допълнителни 37 млн. лева, коментира Дамянова на брифинг в парламента, след като Народното събрание прие на второ четене държавния бюджет за следващата година. Дамянова посочи, че през 2016 г. БАН е получила 1 500 000 лева за млади учени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика