X
 
 

За приватизацията - експерт се размечта за съд за Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов

13478 26
За приватизацията - експерт се размечта за съд за Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС
Едва ли мандатът на главния прокурор ще му стигне да провери разбойническата приватизация. Това заяви финансовият експерт от КТ Подкрепа Мика Зайкова, която напомни, че не само Сотир Цацаров беше наредил проверка, но и още Никола Филчев.

След като има усещане за нещо нередно, трябва да има проверки, коментира финансовият експерт Емил Хърсев пред Нова телевизия.

"Политически зоопарк": Крадливите приватизатори сами на себе си са контрольори

Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес, както и на последващия кон...

Г-н Гешев е хубаво да вкара някой министър-председател в затвора. Ще ви кажа 2 сделки – БГА "Балкан", продължи Зайкова, като обвини тогавашният премиер Иван Костов, че "закри всичко". Като отговорен за сделката Зайкова посочи още Марио Тагарински.

Зайкова обаче не се спря дотук – поиска внимание от страна на правосъдието и към Симеон Сакскобургготски, и към Бойко Борисов. Но тя се съгласи, че те не се били подписвали под определени сделки, но Иван Костов се е подписал за БГА "Балкан". А водещият на сутрешния блок на Нова Виктор Николаев напомни, че много говорили за управлението на двама от казаните от Зайкова премиери, но не и на третия т.е. Бойко Борисов. Припомняме, че приватизацията на "Булгартабак" е последният голям случай на приватизация в България и стана в мандата на първото правителство на Борисов - през 2011 година. Кой официално взе "Булгартабак" - припомнете си в този материал!

След като ѝ беше напомнено, че има давност, Зайкова продължи – "Кремиковци" беше продадено за 1 долар, като се насочи към финансовия министър на царя Милен Велчев. А Емил Хърсев прогнозира, че обвинителни актове ще има, но на въпрос кой ще е обвинен, той не се нае да прогнозира. И предупреди, че давността е различна, но и при изтекла давност, в процеса на разследване можело да се установи друго престъпление – например, че някой извършил убийство.

"Честно казано ми се струва невероятно да се установи виновност на приватизаторите", продължи Хърсев, но видя възможност да бъдат съдени държавни служители. "Най-много да бъдат порицани, както казва г-н Гешев", добави Зайкова.

"Ако приключи добре тази поредна екранизация на случая, ще приключи веднъж завинаги", заяви Хърсев. А Зайкова каза, че няма да си върнем парите, а тези, които са станали богати, ще си останат богати, но било добре да се посочат виновни.

Горанов не може да каже възможно ли е част от приватизацията да се преразгледа

Ако има данни за нарушения, най-малкото ДАНС ще осветли начина, по който е извършена приватизацията. Това коментира в Министерски съвет...

Приватизацията е проверена. Представям си как ДАНС ще започне да чете биографията на Иван Костов или моята. Тук няма тема. Интересно е, че ще се разглежда процеса след 1991 г., т.е. преди времето на Андрей Луканов, но тогава също има много успешна приватизация. Това каза доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, в коментар за възложената пълна проверка на криминалната приватизация на държавни активи, възложена на ДАНС.

"България е страната с най-много приложени схеми за приватизация. Имаме 6 различни платежни документи, имаме 8 канали на приходите, имаме нов закон, по който се управляват онези сделки, от които хората са недоволни. Промените в закона са преди извършването на сделките", каза още той в интервю за bTV. Станчев уточни, че предстои ДАНС да провери 10 000 сделки при променящи се условия и да не се занимава с нищо друго.

"До момента няма нещо, което да се е оказало незаконно. Част от проблема на приватизацията е, че от 1991 до 1994 година няма процедура за умишлен фалит. Фалитите са друга тема", добави той.

"Кремиковци" е много интересен случай. Той е приватизиран за един лев, имал е дългове от един милион лева. За фалита на "Кремиковци" вина носи министъра, който е собственик на 24%. Проблемът с него започва през 1965 г.", стана ясно още от думите на доц. Красен Станчев.

Според банкера Левон Хампарцумян "по-големите приватизации по мое време са правени по много ясни процедури и д достатъчно прозрачни резултати, които днес говорят сами за себе си. В историята на приватизацията има успешни примери и неуспешни, като и чисто злонамерено унищожаване на предприятия." По думите му, доста хора спекулират с темата и това е разбираемо.

Нинова поздрави Гешев и заяви, че е време истината за прехода да излезе наяве

"Поздравяваме главния прокурор за инициативата да се разследват всички приватизационни сделки. Дано най-накрая истината за прехода да и...

Какво точно отново ще се разследва – припомнете си в този материал!

А какво стана при последната проверка по времето на Сотир Цацаров – припомнете си в тази статия!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 15 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Освен приватизацията съществува и национализация чрез която може да се върне отново на държавата заграбената държавна собственост.
 • Анонимен 14 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Интересува ни кога ще се провери приватизацията на ТЕЦ Марица 1 и 3 и ДОГОВОРЪТ за изкупуване на ел.енергията на непазарни цени? И кога виновните за този грабеж, ЩЕ БЪДАТ ОСЪДЕНИ!
 •  Янко Сакъзов 13 Янко Сакъзов преди 3 дена Профил на трол?
  С ГОЛЯМО НЕУДОБСТВО И СРАМ ЧУХ В ПОЛША , ЧЕ КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА БИЛИ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЗВЕРОВЕ,И ТО НЕ САМО В БЪЛГАРИЯ ! ПО ЖЕСТОКОСТ СА ПРЕВЪЗХОЖДАЛИ,, ДОРИ, СТАЛИНСКИТЕ ГЛАВОРЕЗИ НА ПРОЦЕНТ НАСЕЛЕНИЕ ! ЗАЩО ГИ ОСТАВИХМЕ ЖИВИ ТАРТОРИТЕ ИМ ? ЕТО , ДНЕС , ВСИЧКО В ДЪРЖАВАТА НИ Е В ТЕХНИ РЪЦЕ ! ДА ОСТАВИМ НА СТРАНА ПОЛИТИКАТА , ЦЯЛАТА НИ ИКОНОМИКА Е ТЯХНА ! УСПЕШНО ДЕМОНИЗИРАХА ДЪРЖАВНИЦИТЕ НИ виж още ›› АНТИКОМУНИСТИ И СЕ НАРЕКОХА СОЦИАЛИСТИ ! ИЗМАМА ЗА ЕВРОПА ! ВСИЧКО ОТВРАТИТЕЛНО И ПРЕСТЪПНО В СТРАНАТА НИ Е ТЯХНО ДЕЛО ! НИЕ ,ВСЕ ОЩЕ , НЕ ЗНАЕМ КАКВО Е ДЕМОКРАЦИЯ ! ПРИВАТИЗАЦИЯТА БЕШЕ ГРАБЕЖ , БАШИБОЗУШКИ ! ТРЯБВА ДА ПОСТРОИМ СПЕЦИАЛЕН ЗАТВОР ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИ БАНДИТИ ! В ПАРЛАМЕНТА ИМА КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Заеби приватизацията почни от парламента и най вече от твойта партия. и пожарната и карай напред-наред ДПС,БСП,Патриоти,Воли-неволи,Царе попове и т.н.стигаш до съдиите и вкупом всички в затвора да един без изключвечение иииии може да минеш към приватизацията ако ти е останъл живот!А другото е че се правиш на ебан у главу......
 • Анонимен 11 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Абе комунета, кажете един стар фабрикаджия или наследниците му, да си върна фабриката и сега да е милионер?! Приватизацията я олипери червената мафия с крадените пари и връзките с властта! То поне да подкараха заводите, ами ги нарязаха и продадоха! Един случаен редови гражданин на Бг не се замогна от приватизацията!
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Това е Циклоп ДРИСНЯТА ! На бегом в психиатрията .
  : 8 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Кacкeтa сега щe ce нaпрaви нa бeзcмъртeн ,нямa тaкъв цирк бaхти държaвaтa ! Щe рaзcлeдвaт нeкoмууя !! Лeлeлeлeлe нaрoдe cпри дa "рупaш"!
 • Анонимен 9 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Докато има хора, които вярват, че комунистите са им виновни, че са зле , няма да се оправим ! Прост народ в болшинството си!
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Не, бе, глупак. Не са виновни комунистите, бе! Благодарение на тях сме в това прекрасно положение, какво не му харесваш?
  : 15 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  9.1 Това е Циклоп ДРИСНЯТА !
  : 3 !
 • Анонимен 9.3 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Ний вси4ки бяхме във един и същи влак , само 4е , в разли4ни класи !(Н. Йорданов).Ве4е 30 години , пове4ето от нас ти4ат след влака ! Бедни , болни , ограбени , обезверени и най лошото , ПРЕЗРЕНИ ОТ ТЕЗИ , КОИТО УЖ СА НИ СЛУГИ!
  : 3 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Прocти_туциятa.. пардон приватизациятта cи e пo бългaрcки- eвтинa и нeмoщнa! Прecтaвям cи кaк oт cтрaх им трaкaт зъбитe нa вcичкитe ни милиoнeри дeтo зaбoтяхa oт нищoтo, якo крaдoхa и cмeлo прoдължaвaт, a държaвaтa ги глeдa c умилeниe! Нeкa милиoнeритe ни мaлкo дa ce пoрaзрeдят, нo пaк нaрoдa нямa дa ce „ пooблaжи” oт тoвa, a oпрeдeлeни бoгoизбрaни!
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  ХА ДАНО , АМА НАДАЛИ !При тази липса на държавност , никой не вярва ве4е в светлото бъдеще , което така и не се състоя !
  : 2 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Следва голямото шантажиране и рекет след "проверките"
 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  За неудобните ще кажат всичко а за другите само колкото трябва. Справка КТБ-ДП
Нагоре