Властта разиграва фарс за ревизията на приватизацията

4174
Властта разиграва фарс за ревизията на приватизацията
Снимка: БГНЕС

28 приватизационни сделки са били проверявани от ДАНС, която е открила в тях престъпни елементи. Малко вероятно е обаче някоя от тях да бъде развалена, дори да падне давността, както настоява ГЕРБ. Почти всички приватизирани предприятия са сменили поне веднъж акционерите си и структурата на собствеността. Част от тях са увеличили капитала си, при това неведнъж, други са участвали в сливания и придобивания, трети са фалирали или в момента са в процедура по несъстоятелност. В момента някои от фирмите са собственост на реномирани чуждестранни инвеститори.

В черния списък са: "Бургаско пиво", ТЕЦ "Русе-запад", "Софарма", "Биовет" - Пещера, "Кремиковци", "Винтехпром", "Винзавод" ЕАД, "Пулпудева", "Винко", "Мебел К", "Винпром - Велико Търново", "Бентонит", "Руно Комерс", "Бургас филм", "Победа" АД, "София" ЕАД, "Бряст", "Винпром - Дамяница", "Велур", "Монтана" ЕАД, "Руно - Г", "Техноимпекс", "Добрич" ЕАД, "Сердика-90", "Българска роза - Севтополис", "Металснаб холдинг", "Свиневъдство - Пловдив", "Бургаски корабостроителници".

Защитата на Прокопиев – с посочване на грешките на КОНПИ

Нищо от това, което КОНПИ твърди, не е вярно – имало е съдебни дела, оправдателни присъди. Сделката за "Каолин" е законна, има вл...

Как са попаднали в полезрението на ДАНС тези сделки, не е ясно, пише в. "Сега". Знае се само, че на 1 декември 2016 г. по разпореждане на премиера шефът на ДАНС Димитър Георгиев изпратил в прокуратурата доклад за "обобщени проблеми на приватизационните сделки у нас". Прокуратурата е поискала допълнителни документи, които започнали да постъпват на 9 декември м. г. Материалите са изпращани основно в Софийската градска прокуратура, тъй като голяма част от сделките са сключвани в София. Пред депутатите главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че през 2004-2017 г. в прокуратурата са заведени около 700 преписки и проверки за приватизация. Само че за част от тях давността била изтекла и прокуратурата вече не можела да направи нищо. В тази връзка Цацаров ловко върна топката в изпълнителната власт, като препоръча да се помисли за разваляне на неизгодни сделки.

Повечето сделки от списъка, огласен от Цацаров, са познати, защото от години ги спрягат като примери за лошата приватизация на кабинета на Иван Костов - преобладаващо са от 1997-1998 г. Осъдени няма, макар че е имало много проверки и дори съдебни дела. Прави впечатление, че много от проверяваните сделки са свързани с известни бизнесмени, които днес вестниците на Делян Пеевски упорито титулуват "олигарси" и поставят в кръга "неприятели" - като Огнян Донев ("Софарма"), Кирил Домусчиев ("Биовет" - Пещера), Цветелина Бориславова ("Бентонит) и т.н. А законът не случайно е предвидил давностни срокове - дружествата са претърпели огромни промени и в повечето случаи днешните им собственици нямат нищо общо с първите участници в приватизацията.

"Винпром Дамяница" дежурно попада в класацията "скандални приватизационни сделки", даже негови директори бяха изправени пред съд - заради "незаконно" увеличение на капитала. И бяха оправдани. Винпромът бе раздържавен през 1997 г. от РМД с участието на Филип Харманджиев, по онова време съдружник на Иво Прокопиев в издателския бизнес. Имаше разправии около неизпълнение на обещаните инвестиции и дела за неустойки, а РМД-то изпадна във фалит. Междувременно с две увеличения на капитала делът на РМД-то се сведе до 7%. Според "Дакси" акционери във винпрома са българската "Англо-Бългериън винтнърс" с 52.195%, британското дружество "Еуропа Кепитъл мениджмънт холдингс лимитид" с 41.18%, "Изба Дамяница" с 5.167% и Министерството на икономиката с малко над 1%. Не е ясно как точно главният прокурор си представя развалянето на сделката с РМД-то при значителните промени в акционерното участие.

Същият въпрос стои и за "Бентонит-Кърджали". Предприятието първо бе приватизирано от РМД. После бе придобито от гръцки инвеститор, а през 2015 г. стана собственост на известна френска компания.

КОНПИ потвърди, че е запорирала имущество за 199 млн. лв. на Прокопиев

Имущество за над 199 млн. лв., собственост на издателя на "Икономедиа" Иво Прокопиев, е било запорирано, макар и да е имало особено мне...

Каквито и да са били проблемите с "Металснаб холдинг" около приватизацията му през 1998 г. от РМД, днес активите му са собственост на световноизвестния германски концерн "Кльокнер и Ко." - търговец на метали №1 в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика