За първи път от 10 месеца: Ръст на износа и оживление в производството

2239
За първи път от 10 месеца: Ръст на износа и оживление в производството
Снимка: iStock/Guliver

Износът на стоки и услуги от България, който почти през цялата 2020 г. вървеше надолу, в края на годината се оказа с ръст на годишна база за първи път от 10 месеца. Това показват данните на НСИ, цитирани от 24 часа.

Общият обем на износа през последния месец на м.г. е 4,432 млрд. лв., което е с 5,6% повече от декември 2019 г. Ръст на годишна база се случва за първи път от февруари 2020 г. - през по-голямата част от 2020 г. износът спадаше, като в началото на пандемията сривът стигна до 20%. Но и след това стойността на износа беше по-малка от съответния месец на 2019 г. Износът от България за цялата 2020 г. е на стойност 54,450 млрд. лв., което е с 6,9% по-малко от 2019 г.

Отпада забраната за износ на медицински кислород

Отпада забраната за износ на медицински кислород, въведена у нас в средата на месец декември м.г. Това разпорежда министърът на здравео...

Промишленото производство, което донякъде е свързано с износа, също показва признаци на оживление в края на 2020 г., но това не важи за всички отрасли, а и в сравнение с 2019 г. все още произведената продукция е по-малко. През декември индексът на промишленото производство у нас е с 0,1% по-висок от този през ноември, но в сравнение с декември 2019 г. е с 3,3% по-нисък.

Най-голямо на годишна база е увеличението в автомобилната промишленост, която в България е представена от заводи за автомобилни части и оборудване, работещи само за износ. Тази промишленост бележи ръст от 34% на годишна база през последния месец на 2020 г., следвана от производството на електрически съоръжения с 18,3%, производството на лекарства с 15,6%, на метални изделия с 15,2% и др. Добивът също се възстановява, особено добивът на метални руди, който през декември има ръст от 33,6% на годишна база. Производството на храни и напитки обаче върви надолу, съответно с 1,1% и с 10,8% в сравнение с предходния декември. Ако се гледат данните на статистиката за декември 2020 г., изглежда, коледно-новогодишно пазаруване в пандемията изобщо не е имало. Оборотите на търговците на дребно са с 1,7% по-ниски от тези през ноември, а в сравнение с декември 2019 г. са паднали с 12%.

Търговията на дребно през първата година на пандемията е била в добро състояние единствено през месеците юли, август и септември, когато е имала ръстове - през цялото останало време оборотите на търговците са вървели надолу, показват данните. Като се изключат онлайн търговията и продажбите в супермаркети и хипермаркети, останалите продажби през последния месец на 2020 г. вървят надолу, ако се сравнят с декември 2019 г.

Най-голям е спадът в продажбите на облекла и обувки - с 60,2%, но също и на автомобилни горива, които са паднали с 27% на годишна база, също така на козметика и фармацевтични продукти, които имат спад с 15,1%. Онлайн търговията в края на 2020 г. бележи ръст от 40,1% на годишна база, като това става след месеци, в които годишният ръст най-често беше около 50%, а през ноември 2020 г. стигна дори 72%. 11.02.2021 г. За първи път от 10 месеца - ръст на износа, оживление в производството, но главно в автомобилния бизнес.

Експортът на България е намалял с 11% през октомври

Българският експорт намалява с 11% през октомври на годишна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт ...

За хотелиерите 2020 г. също е една от най-тъжните от десетилетия. Приходите им от нощувки за декември, който е все пак активен за зимния сезон, са едва 15 млн. лв. при 52,3 млн. лв. за декември 2019 г., т.е. спадът е със 71,3% Приходите от нощувки на чужди граждани е с 82,3% по-малко в сравнение с предходния декември, а от български граждани - с 63,6% по-малко. Самите места за настаняване, които са работили през декември 2020 г., са с 24% по-малко на брой от тези, които са били отворени през съответния месец на предходната година. Дори в тези, които са били действащи, заетостта е била много ниска - едва 9,9%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика