За съдбата на хазарта: Не е загубен който яде тиквеника, а който му го дава. Знаете кой е тиквеникът

4438
За съдбата на хазарта: Не е загубен който яде тиквеника, а който му го дава. Знаете кой е тиквеникът
Снимка: Thinkstock

Има една точка, писана от Маркс и Енгелс и тя е за ограничаване на държавните предприятия. Едни съдружници се оплакват, че Божков искал да ги убие – това много напомня оплакванията на Пеевски. Това не е навлизане в сектор, а одържавяване на едно-две предприятия, точно точка 7 от Комунистическия манифест. Така Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, коментира темата с новия закон за хазарта.

Според Станчев, сегашните действия на държавата на пръв поглед изглеждат проблем за собственика на "Национална лотария", но всъщност е проблем и на хората, тъй като създава тенденция.

Ще платят ли милиони данъкоплатците за бъдеща национализация на хазарта?

Защо трябва да закриваш един работещ бизнес? Каква е целта – да го вземем от този, който го е направил успешен? Да го дадем на др...

"Не е загубен който яде тиквеника, а който му го дава. Вие знаете кой е тиквеникът", заключи Станчев пред bTV. Според него обаче най-вероятно няма дължими пари от страна на бизнеса на Божков по сегашния закон. Имаме различно третиране от държавата на различни стопански субекти, но за това не са виновни субектите, а държавата, е позицията на Станчев.

Истината е, че у нас трябва да се върне държавата в някои сектори и да се наложи друг дисциплиниращ ефект. Съгласен съм с професионализма на г-н Божков, но има голямо вътрешно противоречие. Контролът не е никакъв, защото законът дава възможност тази игра да се игра. Това заяви икономистът Кольо Парамов. Той е категоричен, че чрез парламентарно влияние се приела законова поправка, за да може да се плащат данъци на широка основа, което прави Спортният тотализатор, и на тясна основа, както плащат частните лотарии. И напомни, че това е станало по времето на Пламен Орешарски.

Станчев прогнозира и, че както беше с Тотото, сега ще излязат различни моралисти, ще кажат колко е лошо да се играе хазарт, а после ще се даде бизнесът на определени хора да го стопанисват. Икономистът припомни и за случая със заплахата за убийство на Делян Пеевски, който беше много бързо приключен без никакви последствия. "Много от големите бели на модерна България бяха създадени по времето на Станишев и на Орешарски", каза Парамов. Предполагам, че вината е първо в парламента за приетия закон, а след това за изпълението на Държавната комисия по хазарта, заключи Станчев.

Трябва да се известни имената на тези, подготвили закона, категоричен е Парамов. Той смята и, че бизнесът на Божков няма да плати повече пари за пет години назад, а най-много за месец, ако изобщо бъде платено нещо заради нарушение на закон.

Въпрос към обърналия палачинката Кралев - защо не се национализират и други бизнеси за благото на спорта?

Промените в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов, ще окажат благоприятно влияние на българския спорт. Това смята спортният ...

Вижда се, че това е нападение срещу една фирма. Г-н Божков ще спечели срещу България всеки арбитраж, каза още Красен Станчев. И опонира на Парамов, че държавата трябва да мисли за хазарта, но не и за сметка на завземане на бизнеса на някой. Така се случи и с КТБ, напомни той.

Какво каза Васил Божков за ситуацията – припомнете си в този материал!

Какво дотук откри АДФИ за данъците от хазарта – припомнете си в тази статия!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Николов: Заради корупцията в енергетиката плащаме милиарди през сметките си за ток, парно и вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика