X
 
 

Задава се нова криза, предупреди бивш министър

Има признаци за наближаваща нова финансова криза, а сигналите идват от Европа. Това заяви пред bTV бившият политик от НДСВ, министър на икономиката и социалната политика Лидия Шулева.

"Германия е в рецесия, а производствените предприятия в България започнаха да я усещат – поръчките, които имаха рязко намаляха. Респективно това се отразява на производството и заетите хора", посочи бившият министър на икономиката.

Гордън Браун: Светът се движи към нова финансова криза

"Този свят без лидери се движи, подобно на сомнамбул към повторение на финансовата криза от края на 2008 г. и началото на 2009 г., защо...

Шулева допълни, че Българската икономика е силно зависима от Европейския съюз и ако оттам започне свиване на производството, това бързо ще ни се отрази. Тя каза още, че страната ни не е успяла да се възстанови напълно от предишната финансова криза от 2008 г.

По отношение на предложението на бизнеса – първите 3 дни от болничния да не се плащат от работодателите, Шулева заяви, че проблемът не е кой ще дава пари за това време, а контролът.

"Всички знаем, че там се правят злоупотреби. Докато един издава болничните, а друг плаща – този проблем винаги ще съществува. Пример са застрахователните дружества – когато си направите застраховка "Злополука", дружествата имат доверени лекари, които преглеждат пациента, преди да му изплатят обезщетение", коментира бившият социален министър.

Тя заяви, че повечето хора у нас смятат, че икономиката се развива, но негативните финансови новини преобладават. По думите ѝ, това показва социологическо проучване, поръчано от организацията "Да успеем в България", на която тя е координатор.

Икономист: Спадът на Германия ще се отрази и на България

Въпреки добрите икономически показатели на България през последните няколко години, в световен мащаб се наблюдават обезпокоителни тенде...

"Целта ни е да може да се направи разграничение между това какво е информация и какво е реклама. Защото в медийния закон нещата не са ясно дефинирани, много често се забранява. Потокът от негативни новини демотивира много български граждани да имат желание за развитие", каза Шулева.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители