X
 
 

Първите дни болнични да не сe плащат, предлагат работодатели

10944 4
Първите дни болнични да не сe плащат, предлагат работодатели
Снимка: БГНЕС
Няколко дни "изчакване" преди да започне да се изплащат пари за временна неработоспособност поради заболяване (болнични). Тази идея лансира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в ефира на БНР.

Той коментира предложението на партия "Воля", внесено вчера в деловодството на Народното събрание, първите три дни от болничния отново да се заплащат от НОИ.

Защо в България има толкова много фалшиви болнични?

Щом в България се зададат празници, броят на болничните рязко нараства. От което логично следва, че немалко от тях навярно са фалшиви. ...

От 2010 г., по настояване на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, първите 3 дни се поемат от работодателите. Едва след това започва да плаща НОИ.

Тогава това бе прието като антикризисна мярка – от една страна бюджетът на държавното общество осигуряване ще плаща по-малко, а от друга – така трябваше да се пресече стимула на работодателите да пускат работниците си в болнични, когато нямат работа за тях.

Според Велев връщането на старото положение е "най-малкото, което трябва да се направи". "Изисква го елементарната коректност и почтеност. Кризата отдавна мина, а ние продължаваме с тази временна мярка, която целеше да пази работодателите от изкушението да насърчават работниците да излизат в болнични, когато няма работа", каза председателят на АИКБ, цитиран от Economic.bg.

Той дори стига по-далеч, като дава примери с Латвия, Швеция, Холандия, Австрия, Гърция, Естония, Италия, Чехия, Португалия и Кипър, където според него първите няколко дни въобще не са платени. "В повечето страни има период на изчакване – няколко дни, в които не се изплащат изобщо болнични", обяснява Велев.

Очертава се българите да пуснат рекорден брой болнични през 2019 г.

След арестите на лекари, замесени в издаването на фалшиви телкови решения, премиерът Бойко Борисов се зае със стара своя болка - фалшив...

Според него процентът на компенсация в България – 70% от брутното възнаграждение по договор, е много висок. "Средното ниво в ЕС е много по-ниско. И като добавка към това на повечето места тези доходи се облагат", каза Васил Велев пред БНР.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Az 4 Az преди 5 месеца Профил на трол?
  Този трябва да го направят на сапун! не се наядоха тия "РАБОТОДАТЕЛИ", ако може ние да им плащаме а те само да прибират и да се правят на "ВЕЛИКИ" Само не разбирам защо още им се дава гласност.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Хайде да не вадим от котекста само това което ви е удобно и да обясним как точно се процедира в горе посочените страни! В различни държави не се плащат първите болнични, но не се плащат и различни други неща като прегледи, лекарства, хоспитализации и още много други. Още да изброявам ли, какво не се плаща? Защото пък, на работника се плащат не само други заплати, нали?
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Крайно време е този да се гръмне!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Въобще да не се плащат, но стандарта на живот да е близо като на горепосочените страни.