Заплатите нараснаха с 1/3 за три години

4470
Заплатите нараснаха с 1/3 за три години
Снимка: iStock

Възнагражденията в България нараснаха с 1/3 през последните три години. Към края на месец август тази година, размерът на средния осигурителен доход в страната достига 1 143.90 лева, сочат данните на Националния осигурителен институт. Това е ръст от 30.9% спрямо същия месец на 2018 година, когато средният доход възлизаше на 873.75 лева. Така за последните 36 месеца, средният доход, върху който се плащат осигуровки у нас, скочи с 270.15 лева.

За последните две години, увеличението достига близо 18%, докато за последните 12 месеца, скокът е от близо 8%. За сравнение, към края на август 2020 година, размерът на средния осигурителен доход възлизаше на 1 060.50 лева, а към август 2019 година сумата бе 972.20 лева.

Темпът на растеж на заплатите отчита леко понижение, тъй като в предходния 2-годишен период (август 2018-август 2020 година), увеличението достига малко над 21% или скок от 186.75 лева. През предходния 1-годишен период (август 2020 година-август 2019 година) бе отчетен ръст от малко над 9%.

За последните 9 години пък, размерът на средния осигурителен доход в страната е нараснал с 88% или 535.73. За сравнение, към края на август 2012 година, средният доход достига 608.17 лева.

Трябва да се отбележи, че размерът на средния осигурителен доход се влияе от заетостта в страната и динамиката в различните сфери на икономиката. Така например, средният осигурителен доход традиционно намалява през лятото, тъй като сезонната заетост в сферата на туризма дърпа сумата надолу, заради по-ниските възнаграждения в този сектор. Това се случи и през настоящата година, тъй като през май (1 179.80 лева) средният осигурителен доход бе по-висок от този отчетен през юни, юли и август.

Добавките от 50 лева към пенсиите вдигнаха потреблението с близо 10%

Пример за влиянието, което оказва динамиката на пазара на труда, може да се открие в Конвергентната програма на Република България за 2021-2023 година, публикувана на сайта на Министерство на финансите. Според документа, през 2020 година, размерът на заплатите записва повишение поради спад в броя на наетите с ниски доходи и скок на тези с високи възнаграждения. Причина за освобождаването на нискоквалифицирани работници бе стагнацията, настъпила в резултат на COVID-19 пандемията.

„Върху нарастването на компенсацията на един нает влияние оказа и ускоряването на растежа на разходите на работодателите за социални осигуровки. Ефект имаше и освобождаването на по-ниско квалифицирани наети, докато наблюдаваният през последните години процес на наемане на висококвалифицирана работна сила продължи, което при равни други условия също се отразява в нарастване на средните доходи.“, пише в документа.

Компенсацията на един зает в България ще нараства със сравнително бързи темпове и през идните години, става ясно от есенната макроикономическа прогноза на финансовото министерство. За тази година се очаква ръст от 8.8%, докато за следващите 2022 година и 2023 година повишението ще бъде съответно от 7.8% и 7%.

Според данните на Националния статистически институт, средната брутна месечна заплата в България възлиза на 1 505 лева към края на първото полугодие на тази година. 

Индексът на потребителските цени у нас за месец август 2021 спрямо месец август 2018 година достига 108%, което означава, че инфлацията за периода е 8%, сочи справка в инфлационния калкулатор на НСИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика