Започнаха първите сондажи за газовата връзка между България и Румъния (СНИМКИ)

5029
Започнаха първите сондажи за газовата връзка между България и Румъния (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Първите сондажи за прокарване на тръбите за междусистемната газова връзка между България и Румъния вече са започнали. Те се извършват първо от българска страна, след което ще бъде извършено свързването на румънска територия.

Това стана ясно по време на днешното посещение на енергийните министри на двете страни Теменужка Петкова и Виктор Влад Григореску в град Мартен край Русе, където се намира работната площадка на интерконектора, съобщи БГНЕС.

Теменужка Петкова заяви, че прокуратурата води ново разследване за АЕЦ "Белене" (ВИДЕО)

Към настоящия момент се води ново разследване за АЕЦ „Белене“, всичко е в ръцете на прокуратурата. Това каза министърът на...

Министър Петкова коментира, че процесът върви много успешно и до края на есента първият български интерконектор ще бъде готов. Това ще даде възможност в края на годината да започне и реалният транзит на природен газ в двете посоки.

„Знаете, че този участък, който е свързан с участъка под река Дунав, беше много проблемен и всъщност тези 2 км забавиха изпълнението на проекта с няколко години. Но сега смятам, че компанията „Хабау“, която спечели обществената поръчка и изгражда този участък , се справя прекрасно. Използват технология, която, надяваме се всички, че ще бъде успешна и това ще даде възможност интерконекторът в неговата цялост да бъде завършен и да бъде въведен в експлоатация до края на есента“, заяви министър Петкова. Чрез газопровода България изпълнява и европейските директиви за диферсификация на доставките на синьото гориво.

Румънският й колега Виктор Григореску обясни, че това е много сложен проект от техническа гледна точка, но върви много добре. „Това е първият интерконектор, който се изгражда не само между нашите две страни, но първият в региона за много години. И както на политическо ниво, както и на европейско ниво, е изключително важен. Проектът е важен не само за България и Румъния, не само за проекта БРУА, който ще се пренася газ от България и Румъния към Австрия и Унгария, но и за целия регион от Централна и Източна Европа“, каза Григореску.

Есента може да имаме първият интерконектор

Надявам се есента България наистина да има първият интерконектор. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с и...

Интерконекторът България-Румъния е с обща дължина 25 км, от които 15,4 км на българска територия, 7,5 км на румънска територия и 2,1 км подводен преход през река Дунав – основен и резервен газопровод. Тази година „Булгартрансгаз“ ЕАД и "Трансгаз" С.А.“ подписаха договор с австрийската компания „Хабау“ за изграждане на основния и резервния газопровод под река Дунав.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика