Започват проверки по 18 сигнала за нарушения на правилата за търговия с ток

1613
Започват проверки по 18 сигнала за нарушения на правилата за търговия с ток
Снимка: БГНЕС

Проверки заради скачащите цени на енергийната борса започват Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), стана известно по време на заседание на енергийната комисия на парламента, посветено на състоянието на свободния пазар на ток. Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че заради флуктуациите в цените на платформата „Ден напред“ е сезирала КЗК и КЕВР да проверят какво се случва.

18 сигнала са постъпили в КЕВР за съмнения за нарушения, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов и уточни, че 17 били от преди седмица, а последният постъпил днес от ръководителя на енергийната борса. Иванов обясни, че информацията е конфиденциална и че специално звено на КЕВР ще я обобщава в доклад. Той отбеляза, че такива разследвания в старите страни-членки на ЕС, които прилагат правилата за REMIT (Регламент (ЕС) № 1227/2011 относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия ) още от гласуването на този регламент в 2011 г. , продължават около 3-4 години.

Теменужка Петкова постави пред бизнеса въпроса защо не купува ток дългосрочно

Въпросът с цената на индустриалния ток отново излезе на дневен ред след поредните оплаквания какъв пик е достигнала стойността на енерг...

"До момента нямаме нито един сигнал за нарушения на търговията "Ден напред". Всички сигнали са по двустранни договори", каза още Иванов. "Ако има и успеем да докажем манипулация на борсата или друго нарушение на Закона за енергетиката, ще се произнесем по обективен и безпристрастен начин", увери той.

Предстои КЕВР на закрито заседание, без публикуване на каквито и да е сведения за него да вземе решение като то може да е в две посоки – или да приеме доклада за сведение като счете, че няма достатъчно доказателства или обратно - да счете, че има ясна индикация и да започне разследване, което продължава твърде дълго, добави Иванов. КЕВР като КЗК ще излезе със свое съобщение кое от двете решения е приела. До достигане на ясни изводи дружествата, които са обект на нашия предварителен анализ и на евентуално следващо разследване няма да бъдат публично известни. "Там има както големи производители на електрическа енергия в страната, така и големи български и чуждестранни търговци, включително крупни индустриални предприятия. Това, че ние ще проведем подобно разследване не означава, че има обвинение към съответно дружество, че е нарушило правилата на REMIT за търговия на едро с електрическа енергия", отбеляза още Иванов.

Комисията, поради липса на такъв опит ще е в разговори с КЗК и ръководството на Българска независима енергийна борса, каза още той.

Иванов заяви, че сигналите се разглеждат много внимателно и стават предмет на поверителни доклади и заяви, че в началото на есента КЕВР може да представи подобен анализ, свързан с нейните правомощия по отношение на пазара на електрическа енергия. "Това че някои са решили, че все още няма задействана процедура по разследване, няма никакво значение. Във Франция започва в 2014 г. едно такова разследване срещу конкретна фирма и завършва през октомври 2018 г., посочи още Иванов.

Токът за бизнеса поскъпна с над 200% само за седмица

Само в рамките на седмица токът за бизнеса поскъпна с над 200%. Увеличението е с 203 процента в сравнение с цените от миналия петък. На...

Истински проблеми могат да се решат не с административни мерки, а с ускорена либерализация на пазара, категоричен е Иван Иванов: "Трябва с промяна в закона да се фиксира срок, в който небитовите потребители трябва да излязат на свободния пазар и след това и битовите потребители да излязат на свободния пазар. В почти всички членки на ЕС това е направено. Това може да се случи и тук и ние ще го изпълним, ако е заложено в закона". Второто важно условие е регионалната свързаност, подчерта Иванов и поясни – "да се стигне до такава регионална свързаност, че между две съседни зони например Румъния и България, разликата в цената на енергията на борсата да не бъде повече от 2 евро. Тогава няма да говорим, че на 3 юли разликата в цената е била 38 евро по висока в България, спрямо Румъния".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com