Теменужка Петкова: Обсъждаме нова платформа на електроенергийната борса

2660
Теменужка Петкова: Обсъждаме нова платформа на електроенергийната борса
Снимка: БГНЕС

Обсъждаме възможността на българската независима електроенергийна борса да бъде създадена още една платформа, която да даде възможност на нея да търгуват големите индустриални консуматори. Те, разбира се, трябва да отговарят на определени критерии, за да могат да си купуват своята електрическа енергия от там. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Петкова участва в заседанието на парламентарната Комисия по енергетика, на което тя, заедно с депутати, ръководството на КЕВР, представители на бизнеса и производители на електрическа енергия дискутираха състоянието на свободния пазар на електричество у нас, както и възможните законодателни решения.

Бизнесът все още иска оставката на шефа на НЕК

БЕХ не прие оставката на шефа на НЕК Петър Илиев, за която настояваха от бизнеса с аргумента, че цената на тока е манипулирана и НЕК де...

„Аз смятам, че е добре да направим опит в тази посока“, подчерта министър Петкова и обясни, че подобни платформи функционират в други европейски държави, сред които Франция и дори съседна Румъния. В тази връзка енергийният министър подчерта, че е провела и разговор с представители на Европейската комисия, на който е обърнато и внимание на сериозното притеснение за цената на електрическата енергия, регистрирана на 3 юли на платформа „ден напред“. „Първият и най-важен аргумент е, че страната ни не е част от нито едно пазарно обединени в региона. Българските потребители и българската индустрия на практика нямат достъп до регионалните пазари. Да се създаде такава платформа, на която да могат да търгуват големите индустриални консуматори, ще компенсира до известната степен тази липса на пазарно обединени“, смята министър Петкова.

Тя бе категорична, че няма нито един мегават час електрическа енергия, продаден извън българската независима електроенергийна борса.

През последните седмици големите консуматори на ток, които купуват през борсата, многократно се оплакаха от високи цени на борсата, като за един ден дори бе регистриран 203% скок на цената, или 196 лв. за мегават час. За сравнение в Европа, в същия ден, на борсите беше отчетена цена в рамките на 70 лв. Подобни шокови стойности имаше в края на октомври и в началото на годината.

Индустриалците обвиниха борсата в манипулации, лобизъм и поискаха оставката на шефа на НЕК Петър Илиев. Някои от големите консуматори заявиха, че са принудени да свият производството и да спрат мощности, ако се запази високата цена на тока в сегмента „Ден напред“.

Какво носи АЕЦ "Белене" – сигурен енергиен източник или в пъти по-скъп ток?

Проектът АЕЦ "Белене" е невъзможен, ако правителството се придържа към заявките да не се харчат парите на данъкоплатците за компенсиран...

В заседанието на комисията участие взе и шефът на НЕК Петър Илиев. В изказването си той подчерта, че има изкривяване на борсовата търговия заради липсата на достатъчно правила, а това позволява износът на евтин ток, докато в страната остава скъпият. Според него токът за бизнеса се оскъпява изкуствено с 20 лв. за мегават час заради две държавни такси.

От своя страда председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че до независимия регулатор до този момент има подадени общо 18 сигнала за евентуални нарушения. Експертите на комисията вече са изготвили два доклада, но те носят гриф „Поверително“ и не могат да публично оповестени. „До доказване на манипулация на пазара на електрическа енергия, Комисията не може да изнася никакви данни, защото рискува две неща. Първо – тя да опетни собственото си име, като обвини незаслужено компании в действия, които не може да докаже. От друга страна рискува да бъде санкционирана за оронване на името на такива дружества“, отбеляза Иван Иванов. Той увери, че ако КЕВР докаже манипулация на борсата, ще се произнесе по обективен и безпристрастен начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика