Заради новите мащабни поръчки преструктурираха „Автомагистрали“ ЕАД 

14329
Заради новите мащабни поръчки преструктурираха „Автомагистрали“ ЕАД 
Снимка: МРРБ

Заради новите мащабни поръчки държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД е била преструктурирана в последните месеци на предходната година. Една от сериозните причини за това е и предстоящото изпълнение от нея на мащабната поръчка за укрепване на 74 свлачища, чиято обща стойност е почти 569,6 млн. лв. с ДДС.

Справка в Търговския регистър сочи, че е увеличен капиталът на дружеството в края на 2019 г. с 48 200 нови поименни акции, чрез прехвърляне към него на имоти в с. Дражево (Ямболско) и в с. Долна Диканя (Пернишко). Така, акциите на „Автомагистрали“ стават 646 744 на брой. През декември месец е променен предметът му на дейност, като тя значително е обогатена.

Още по-рано, по средата на годината, държавното дружество „Геопланпроект“ е преобразувано чрез вливане в „Автомагистрали“ ЕАД. До края на 2018 г. „Геопланпроект“ то е имало 26 служителя и е приключило годината 434 000 лева приходи от дейността и 553 000 лева разходи. Балансовата му загуба към онзи момент е 119 000 лева.

Предмет на неговата дейност е проектиране и изпълнение на геодезически, фотометрически, картографски и кадастрални работи – дейност, от която „Автомагистрали“ има нужда за изпълнение и на новата си поръчка.    

Конкретното й наименование е „Укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления“.

Информацията за сключения договор с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) бе изпратена до медиите на 26-ти ноември. От нея става ясно, че държавното дружество ще изпълни проектантските и строителните дейности на 71 свлачища, срутища и пропадания на пътното платно, а на три обекта – само строителните работи. А също, че за да възложи поръчката пряко, без състезателен конкурс, АПИ се е възползвала от възможността на чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки, тъй като МРРБ е едноличен собственик на 100% от капитала на „Автомагистрали“ ЕАД. Пътната агенция също е на пряко подчинение на МРРБ.

На същата дата договорът е докладван пред Агенцията за обществени поръчки.

Странното е, че в сайта на АОП не се открива в цялост обявлението, нито информация за сключения договор. В сайта на АПИ пък съвсем „скромно“ се мъдри само обявлението, а закъсняват с публикуването на договора повече от месец, което е нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Според член 24, ал. 1, т. 6 от Правилника за неговото прилагане договорите за обществени поръчки и рамковите споразумения, вкл. приложенията към тях се публикуват в деня на публикуване на обявлението за възлагане на поръчка в регистъра. Тоест, договорът е трябвало да бъде публикуван на 26-ти ноември.

Само да припомним, че през януари месец м.г. АПИ сключи пак чрез пряко възлагане на държавното дружество договор за изграждане на шест участъка с обща дължина 134 км от автомагистрала „Хемус“ на стойност 1,349 млрд.лева с ДДС. Тогава обаче обявлението и договора бяха публикувани на една и съща дата.

А относно преструктурирането на „Автомагистрали“ ЕАД от МРРБ изпратиха следното прессъобщение в края на годината:

„Държавната фирма „Автомагистрали“ посреща 2020 г. с двойно по-голям персонал и обновен машинен парк. През 2019 г. в дружеството бяха назначени 201 строителни инженери, проектанти, геодезисти, шофьори на тежкотоварни автомобили и машинисти, обикновени строителни работници, както и счетоводители и технически ръководители. 

Желаещите да работят са много, защото възнагражденията са над средните за сектора. Хората се осигуряват на пълния размер на работната си заплата и най-важното, получават парите си винаги навреме, коментира изпълнителният директор Стоян Беличев. 

През 2019 г. „Автомагистрали“ увеличи значително строителните и транспортните машини, с които оперира. Беше купен 40-тонен булдозер, последна дума на техниката. С високи характеристики са челните товарачи, без които строителството е немислимо. Важна придобивка са и 43 нови товарни автомобила. Много машини се взимат на лизинг, а други са под наем.

Компанията вече разполага и с модерна апаратура, която поставена върху дрон, може да прави геодезическо заснемане от въздуха. Това позволява не само изключително прецизно отчитане на свършената работа и използваните материали, но пести време и средства. Ако геодезическото заснемане трябва да се прави на терен, ще е необходим екип от 12-15 геодезиста, а за участък от 10 км ще им бъдат нужни 10 месеца. Безценен е и крамерът – машина, с която се извършват ремонти, поддръжка и изграждане на виадукти и мостови съоръжения. 

Придобиването на нова техника и увеличаването на персонала ще продължи и през 2020 г., тъй като дейностите на дружеството се разширяват. В момента се извършва преструктуриране на компанията. Едно от направленията й ще е свързано с текущите ремонти и поддръжка на магистралите, второто – с изграждане на новите участъци на  „Хемус“, и третото – с укрепване на свлачища, срутища и пропадания по републиканската пътна мрежа.

Предстои ни много работа, което изисква перфектна организация, коментира Стоян Беличев. По празничните дни например около 300 хил. автомобила напускат София и ние трябва да осигурим тяхното безпроблемно и безопасно движение по „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“. Наша грижа е те да бъдат обработени при зимни условия, да има навсякъде нужната сигнализация, светлинни табла и маркировка, допълва Беличев.

АПИ възложи 74 свлачища за над 569 млн. лв. на "Автомагистрали" ЕАД

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) възложи проучвателно-проектантските и строително-възстановителните работи по 74 свлачи...

Паралелно се работи по изпълнението на топ приоритета на правителството  – новите участъци на „Хемус“. През т.г. започна строителството на 134 км от магистралата, за които бяха осигурени от правителството 1,35 млрд. лв. В момента се извършват изкопи, насипи, водостоци и селскостопански подлези в участък 1 - между 94-ти и 96-ти км.

Поетапно ще се издават строителни разрешителни и за останалите отсечки от трасето. В най-напреднал етап от провеждането и приключване на необходимите процедури са участъците от п. в. „Боаза“ до пътен възел „Дерманци“, включително, и от пътен възел „Каленик“ до пътен възел „Плевен“. За трите участъка - от края на п. в. „Плевен“ до път 1-5 Русе - Велико Търново изпълнителят изготвя техническите проекти, които трябва да се представят по график в АПИ за преглед и одобрение. Провеждат се и процедурите по актуализация и одобрение на ПУП - Парцеларен план, по който ще се извършва отчуждаването на терените. Очаква се разрешението за строеж на трите участъка или на части от тях да се издаде в средата на 2020 г.

Всички искаме нещата да се случват по-бързо, но има процедури, които няма как да бъдат прескочени. Най-дълъг е процесът по отчуждение на терените за новите трасета. След това се извършва техническо проектиране и получаване на строителни разрешения. Всичко отнема време и колкото и да ни се иска, няма как процесът да се съкрати, обясняват експертите.

Не по-малко сложни са ремонтите по горното и долното строене на  виадуктите и мостовите съоръжения на „Хемус“ и „Тракия“. През 2019 г. са ремонтирани 10 големи съоръжения на автомагистралите „Тракия и „Хемус“. Това са 5 виадукта на АМ „Тракия“, 4 виадукта на АМ „Хемус“ и тръбата за София на тунел „Витиня“. Стойността на вложените средства от републиканския бюджет е близо 65,3 млн. лв. Агенция „Пътна инфраструктура“ планира за 2020 г. да възложи ремонтни дейности на пет виадукта на АМ „Хемус“ и на пет виадукта на АМ „Тракия“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика