Audi Q7 3,0 TDI: Технологично съвършен (тест драйв)

53288
Снимки: Христо Петров

Поглеждам пресрелийза и нещото, което се набива на очи, са цифрите. Многото цифри. А когато говорят цифрите... продължението го знаете. Новият Q7 е до 325 кг по-лек от предшественика си, което се втълпява по всевъзможни начини: използването на високоякостна стомана и алуминий в шасито е спестило 100 кг; различни олекотени материали за изработка на различните панели по купето са снижили с още 71 кг; -24 кг са дошли от алуминиевите врати и т.н. Моделът е с до 26% по-ефикасен, по-къс и по-тесен е от предшественика си... И цифрите не спират да идват. Но няма такава цифра, която да опише интериора на този автомобил (освен, че е по-просторен). А той е блестящ! За еталон досега смятах Volvo XC90, но сега сменям мнението си, защото интериорът на Q7 е това, което пленява. Когато взимах автомобила, преминах 15-ина минутен курс, но за пръв път той ми бе необходим, а не тягостен. Защото Q7 наистина се доказва като изключително (от компанията използват представката „най“,) високотехнологичен автомобил, който предлага толкова много системи и настройки, че някои от тях дори дразнят. Но пък имаш ли свободно време да си играеш, можеш доста да се позабавляваш. Другото, което впечатлява, е изключително комфортната и стабилна возия. И на последно място: при над 5 метра дължина този автобил върти обратен като... Twingo, което направо ми отвя главата.

 

Прекалено голям, грозноват, позакъснял. За щастие това е само моето мнение за първото поколение на Q7. Не успях да разбера, защо някой би „кихнал“ един куфар пари за първия Q7, когато за доста по-малко можеше да вземе същото нещо, но с името Touareg. Не помогна и това, че Q7 се появи цели 4 години след раждането на оригинала на VW. Но това е само в моите разбирания. Сега Audi са хвали с 500 000 продажби на първия Q7, но тактично заобикаля факта, че те са постигнати за цели 10 години. А в същото време Х5 е вече в своето трето поколение...

За щастие, новият Audi Q7 е толкова по-добър от оригинала, че ако трябваше да ги съпоставям, това би могло да се сравни с непосилното наказание да изпия един „бляк рам“ (по старозагорски), след като преди това съм се насладил на едно-две малки Macallan.

 

Паркирал съм Q7 на място, от което мога да го гледам, докато сърбам чаша чай. Причините са две. Първата, за да опитам да свикна с външния му вид, а втората, е, втората е далеч по-прозаична: за да го виждат и другите в заведението, а аз да почувствам измамното усещане за повече сантиментри в областта на чатала. И като казвам, че с външния вид на Q7 трябва да се свикне, не преувеличавам. Оригиналът беше помпозен, крещящ. Конкурентите му – също. Така съм свикнал с показността на четирите немски конкурента в този клас, че сега съм леко объркан. Българските клиенти на Audi също изявяват своите притеснения от това, че застанат ли до някой от преките конкуренти, биха изглеждали по-надолу в хранителната верига. Но всичко е въпрос на възприятия и разбирания. Защото дизайнерите на Audi са подходили с дискретна елегантност, която заменя досегашната крещяща арогантност. За да нямате притеснения, изберете пакета S line, при който броните, отворите за въздух, страничните прагове, спойлера на покрива и дифузьора придават по-дързък вид. Радиаторната решетка и ребрата на въздушните отвори са в нов стил в прогресивно, тъмно сиво лаково покритие, заменящо познатата черна лакирана повърхност. Да, отдалеч бихте могли да направили аналогия с много голямо комби, отколкото със SUV. Но той е именно такъв. При това огромен, но радиаторната решетка разширява визуално автомобила, който сега изглежда по-нисък, макар този параметър да е останал непроменен спрямо оригинала. Нещо повече, визуалната широчина е измамна, тъй като моделът е с 15 мм по-тесен и с 37 мм по-къс. Но не се лъжете: това все още е автомобил с дължина над 5 метра, а интериорът му е още по-просторен от преди. Най-дългият в сегмента.

 

Интериор ли споменах? Да. Седне ли човек в него, всякакви притеснения и задръжки ще отпаднат моментално. Защото именно това е мястото, на което бих искал да седя, ако случайно имах 181 000 лв., колкото е цената на тестовия ми автомобил. За мое съжаление ги нямам, но и двата дни на борда на Q7 са ми достатъчни. Преди няколко месеца определих Volvo XC90 за еталон, но сега трябва да призная, че интериорът на новия Q7 е вече моето мерило за комфорт, дизайн, ергономия, качество, простор. Седнете ли зад волана, бързо разбирате, че този модел има право да бъде „с една глава“ над останалите. Арматурното табло е визуално отделено от централната конзола, подчертавайки чувството за спортен дух. Централната конзола е насочена към водача и е в перфектна хармония с останалата част от интериора.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НОВИЯ Q7 В НАЙ-МАЛКИТЕ ДЕТАЙЛИ

Трябва да го кажа: всичко е изпипано до най-малкия детайл. Дори традиционните бутони на климатичната система (4-зонова в този случай) имат сензорна функция. Всички контролни елементи са поместени в рамки от фини алуминиеви детайли. Изключително тънки светлинни ивици следват контурите на арматурното табло и вратите като част от стандартното оборудване, а в по-високите нива на оборудване те преминават и през конзолата на тунела. Пространството отзад е огромно. Милиметрите в пресрелийза указват с колко точно, но с доста повече от предишното поколение. На практика имаме най-дългият интериор в сегмента. Той позволява конфигурация от 5 или 7 места. В първия случай разполагате с товарен обем от 890 литра, а във втория – достъпът до задните две места става през огромен отвор от 376 мм, след като седалките на втория ред се сгънат.

 

А този зад волана се радва на виртуалния кокпит, който дебютира за пръв път при третото поколение на ТТ. Новият, изцяло конструиран за управление на функциите с докосване управляващ модул на системата MMI, с голям сензорен панел, превръща управлението на функциите в автомобила в детска игра. Това решение е заличило част от бутоните и копчетата. Топ моделът ще се предлага с Bose аудио система с 3D съраунд (в моя случай) или по-скъпата Bang&Olufsen Advanced Audio System с 3D звук и 23 високоговорителя с мощност 1920 вата. Предлага се и система за забавление за задните седалки с един или два опционални 10,1-инчови таблета, разчитащи на Nvidia Tegra 4 процесор, full HD камера, 32GB вътрешна памет както и Bluetooth, NFC и LTE свързаност.

Както и в новия Audi TT, собствениците на Q7 могат да превключват от класическата визия с прецизно очертани двойни контролни уреди към екран на инфоразвлекателната система с разширена зона за списъци и карта – и всичко това удобно от волана. Но не мога да продължавам с технологиите в Q7, защото те нямат край и в никой случай не могат да бъдат описани всичките в рамките на този материал. За това си има официални пресрелийзи. За мен е важно, че партерната част на гръбначния ми стълб седи в дълбоки, тапицирани в Alcantara седалки. Перфорираната кожа на компактния, срязан волан с надпис S line, заспива в ръцете ми. Защото удоволстието от всеки луксозен автомобил се изпитва, когато сте на път. А с този автомобил – за предпочитане той да е дълъг.

 

По веднъж изпозвам режимите dynamic и allroad (клиренсът нараства до 245 мм) на Audi drive select (от цели седем), но предпочитам comfort. Защото Q7 буквално плува и поема всяка неравност на пътя. „Вината“ за това в голяма степен поема адаптивното въздушно окачване. Новата контролна логика разработена от Audi за въздушното окачване и активните амортисьори варира височината на каросерията и комфорта както функция на ситуацията. При движение по магистрала, каросерията се снижава с до 30 милиметра, а при движение с ниски скорост в офроуд режим се издига с до 60 милиметра. Налице е и спортна версия на адаптивното въздушно окачване. И всичко това става в пълна тишина, което е стряскащо. Тук, освен изолацията, роля играе и минусът, според някой: външният дизайн. Дизайнерите са постигнали коефициент на челно въздушно съпротивление от 0.32, който е еталон в класа.

 

Но за такова по отношение на комфорта и стабилността може да се определи и пътното поведение на Q7. Новото Audi е първият автомобил в класа си със завиващи задни колела (5 градуса) (екстра, струваща около 2600 лв., но която трябва да имате). При ниски скорости All wheel steering подобрява маневреността, тъй като задната ос завива в противиположна посока на предната, за да бъде намален ъгълът на завиване. И резултатът е, че правите обратен завой, без допълнителна маневра, в рамките на широчината на две платна. А автомобилът е дълъг 5 метра! Аз се потресох. При високи скорости осите завиват в една посока и се подобряват динамиката и стабилността на автомобила. На мокър път тези зад вас ще виждат 4 следи, а вие получавате още по-голяма увереност. Казвам „още“, защото за вас се грижи самоблокиращ се централен диференциал, който сега е интегриран в корпуса на осемстепенната трансмисия. В нормални условия на работа, централният диференциал предава въртящия момент в съотношение преден/заден мост 40:60. Пропорциите могат да се променят 70% към предния и до 85% към задния мост. Quattro системата разчита и на механичен централен диференциал, работещ в пряка връзка със системата torque vectoring на задния мост.

 

Всички тези компоненти правят Q7 изключително стабилен. И не преувеличавам, използвайки определението „изключително“. Много ми се иска да тествам тази конфигурация на сняг, но такъв още няма. Ще гледам през зимата да поправя този мой пропуск, а до тогава ще се топля със спомените от 3,0 TDI с неговите 272 к.с. и 600 Нм. Сгазвам педала на газта, но не усещам някакъв ритник в гърба. Ускорението е много плавно и имам чувството, че не е толкова бързо. Но то е измамно, защото отметката 100 км/ч се стига след само 6,3 секунди, което е повече от похвално за автомобил, тежащ 2 тона. Да, много са, но при предишното поколение килогарамите бяха с 300 отгоре. Тук своята магия прави и новия 8-степенен tiptronic (с три режима: D, S и М). Магия са направили и част от инженерите, която част точно в този момент не се ползва с особено добър имидж по света. Не искам да правя никакви внушения, но среден (по заводски показатели) разход от 5,7 л/100 км е абсолютно недостижим. Който иска, да се пробва. Най-ниското, което видях на таблото, бе 10,8 л/100 км (13,6 л/100 км беше най-високият ми разход). И това ми се струва повече от добре за този автомобил. Другото е в сферата на научната фантастика.

 

Там някъде спада и целия набор от системи за активна безопасност, с които може да натъпкате новия Q7. Но за тях ще прочетете на друго място. Защото за мен винаги водеща е била емоцията. А тук тя е в изобилие. Audi Q7 е автомобили, в които е достатъчно само да се качиш, за да се влюбиш. Чудесен е на пътя, супер комфортен, но аз съм изключително впечатлен от вниманието към детайла, което достига своя връх тук.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Audi Q7 3,0 TDI

Размери

Дължина, мм: 5052

Широчина, мм: 1970

Височина, мм: 1741

Междуосие, мм: 2994

Маса, кг: 1995

Двигател

Тип: V-образен, 6-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2997

Макс. мощност, к.с.: 272

Макс. въртящ момент, Нм: 600

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 234

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,3

Среден разход, л/100 км: 5,7

Вредни емисии СО2, г/км: 149

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 121 597

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 181 000

КОНКУРЕНТЪТ

Volvo XC90 D5

Размери

BMW X5 M: 575 конски дози адреналин (тест-драйв)

Наричан е още хормон на стреса, поради факта, че при стресови ситуации синтезът на адреналин се усилва значително. Големи количества ад...

Дължина, мм: 4950

Широчина, мм: 2008

Височина, мм: 1776

Междуосие, мм: 2984

Маса, кг: 2082

Двигател

Nissan Qashqai 1,6 DiG-T: Бегач на дълги разстояния (тест-драйв)

Qashqai проправи път, по който сега вървят всички: комбиниране на 4х4 дизайн с експлоатационни разходи (и размери) на хечбек, която фор...

Тип: редови, 4-цилиндров, би-турбо

Работен обем, куб. см: 1969

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 225 при 4250

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 470 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 220

MINI John Cooper Works: Покажи на тия хора как се мяташ (тест-драйв)

Опитите на немските инженери върху класическото MINI дават страничен ефект, което ме превръща в лошо момче, каквото не съм по принцип, ...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,8

Среден разход, л/100 км: 5,8

Вредни емисии СО2, г/км: 152

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 118 200

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com