BMW 530d GT xDrive: Бегач на дълги разстояния (тест-драйв)

280876
Снимки:

Опитвали ли сте френска кухня? Огромни и красиви чинии, хубава декорация, но малкото количество храна в тях те карат да се питаш дали това въобще има някакъв вкус. Оказва се, че вкусът е страхотен (макар и странен за нашите вкусови рецептори), както и начинът, по който ти се поднася храната. Е, нещо подобно е и при Серия 5 Gran Turismo - нещо хубаво, но по-трудно смилаемо за традиционните ни предпочитания. Аз обаче обичам френската кухня. Това няма да е материалът (подобно на 90% от подобните му по темата 5 Gran Turismo), който ще обясни, че това не е типичното BMW. Повече от очевидно е. Не, това вероятно е един от най-комфортните автомобили за дълъг път, в които съм сядал през последните 15 години.

Отдавна отмина времето, когато повечето неща в автомобилната индустрия можеха да се опишат в черно-бялата гама. Сега всичко е много сложно и по-често спада към ярките краски в цветовата гама, ако продължа с това сравнение. И поредното доказателство за това виждате тук.

През 2009 г. британските медии изсипаха тонове критика по адрес на BMW, когато баварците представиха Серия 5 Gran Turismo. Тогава те отвориха нова ниша - нещо средно между комби, SUV и ван, и хвърлиха огромни усилия в задната секция и врата, за да замаскират този голям хечбек като седан. Виждам странна аналогия с кулинарията. Ако сте свикнали на боб с наденица, то френската кухня няма как да ви се понрави. Но аз съм я опитвам и след първоначалното объркване (огромната дизайнерска чиния, която леко е изцапана със съдържание) разбирате, че в действителност хапвате нещо наистина вкусно. Просто не може веднага да го оцените.

 

Защото в този случай имаме „петица“, но с междуосието на „седмица“; високия покрив на Х6 (близо 10 см над височината на седана Серия 5), багажник с обем 500 литра (който може да достигне до цели 1700 л) и огромна врата на багажника, каквато има и Skoda Superb. Резултатът е автомобил, който може да удовлетвори изискванията и на най-взискателния пътник. Или често – да понесе критики, но BMW доказа, че не робува на установените канони, нещо, което бе немислимо преди 15-ина години.

Къде обаче са въпросните пътници, готови на няколкостотин, дори хиляди километри пробег? Отговорът – в Северна Америка и Китай, където BMW планира да продава по-голямата част от произведените BMW Серия 5 Gran Turismo. А идеалният клиент за тях зад Океана са т. нар. „soccer moms“, обезпечени многодетни майки. В Европа клиентът е този, който иска да се различава от останалите, да използва високо функционален автомобил, но по-различен от традиционното комби. Имам ключовете на BMW 530d GT xDrive за седмица, след която съм убеден, че това е един от най-добрите автомобили за дълъг път, в които съм сядал в последните 15 години.

 

Новото BMW Серия 5 Gran Turismo се отличава с модифицирана предна броня и фарове, чиято форма леко различава от тези на седана и комбито по форма. Най-интересното в автомобила е неговата задница. Именно тя предизвикваше най-много критики, но сега, след фейслифта, дизайнерите очевидно са „разтоварили“ визуалната тежест от нея. Оформената по нов начин задна част изглежда по-дълга и по-ниска. Триизмерното оформление на повърхностите в областта на регистрационния номер и преместената в задната броня хромирана лайстна (досега тя беше на горния ръб на капака на багажника) подчертават динамичното излъчване.

 

Серия 5 GT поставя още един въпрос: къде трябва да седи собственикът на Gran Turismo – на мястото на шофьора или на задната седалка? Логиката сочи, че, в автомобил с междуосие от 3070 мм, собственикът трябва да седи отзад, предоставяйки волана на наемен шофьор. Но това щеше да е в сила, ако ставаше въпрос за Серия 7, която разчита на същата колесна база от 3070 мм. В Серия 5 Gran Turismo мястото отзад е предназначено за 1-2 деца и мама, а собственикът се чувства идеално на мястото на шофьора. И това е така заради чувството на удовлетвореност, когато седнеш в него.

 

Интериорът е подчинен на определенията лукс, комфорт и простор. Последният, освен от чистите размери и подвижните задни седалки, се подсилва и от огромния панорамен покрив (екстра). Седалките (те са перфектни, а в комбинация с безбройните посоки за регулиране предлагат истински комфорт и удобство, без значение колко време сте зад волана) са по-високо разположени, което осигурява отлична видимост и онова чувство на превъзходство, което се нрави особено много на SUV-клиентите. Освен това чувствително е увеличено мястото за краката на пътниците отпред и отзад. Същото важи и за главите на тези на задните седалки. Казано накратко: интериорът е гигантски, наистина. Но за разлика от всъдеходите подът, двигателят, окачването и другите тежки детайли в автомобила не са повдигани нагоре. Така че 5 GT все още разчита на център на тежестта на лек автомобил. А това означава, че въпреки масивните си размери, „гран туризмото” се управлява като лека кола.

 

Но: по-голямата с близо 10 см височина спрямо седана и огромната маса правят 5 GT отличен круизер (без значение на магистрала или не), но прецизността в завоите няма как да е като на Серия 4 например. Но комфортът е невероятен. С този автомобил имаш чувството, че можеш да минеш 1000 км с едно спиране за тоалетна, а накрая, вместо да се проснеш изцеден от умора, да направиш 2-3 часов тур за овации в центъра на някой голям европейски град.

ВИЖТЕ БОГАТАТА СНИМКОВА ГАРЕРИЯ НА СЕРИЯ 5 GT

В този случай автомобилът не е спортен, а типичен семеен, но все пак става въпрос за BMW, което разчита на 258 к.с. При това върху вратата на багажника се вижда xDrive емблемата, която подсказва, че 4WD системата на BMW изпраща 60% от мощността към задните колела в общия случай, но този процент може да стане 100 към една от двете оси, ако това се налага, както и че върху всяко колело може да се прилага спирачно усилие, за да се подобри стабилността и сцеплението.

Защото, въпреки сериозната си маса, 530d xDrive се ускорява до 100 км/ч за наистина впечатляващите 6,3 секунди. Впечатляващи, защото това е автомобил, който тежи 2120 кг. Тази динамика се дължи на 3,0-литровия „шестак“ с две турбини, 258 к.с. и утопични 560 Нм, заради които толкова много обичам дизеловата турбо технология на BMW. Баварците твърдят, че средният разход е 6,2 л/100 км. При идеални условия. Аз обаче натисках педала яко и след 587 км пробег върнах тестовия автомобил на среден разход от 8,8 л/100, като борд компютърът показваше, че ми остават още 130 км пробег (при резервоар от 70 литра).

 

Скрити за окото остават много други козове, които най-силно усеща водачът. Окачване, системи за стабилност и сигурност, всичко това подлежи на конфигурация и контрол от страна на задкормилното устройство. Тестовият автомобил бе натъпкан с всичко (или почти всичко), което се предлага като екстра за модела (ще го разберете от разликата в цените в техническите характеристики), но особено полезна функция в тази непрогледна мъгла бе системата Night Vision. Освен интересна занимавка, тя е много полезна функция с инфраред-камерата, която предава образ на централния дисплей, а това ми бе от голяма помощ в непрогледната мъгла, която бе затиснала страната в последните седмици.

Тази автомобил не се нрави на всички, но вече е хванал 20% от продажбите на Серия 5. Сега обаче, със свалената визуална тежест от задницата, 5 Gran Turismo изглежда по-привлекателно. За да я оцените истински обаче, трябва да седнете зад волана й. Тогава, ако сте били скептични, тази ви първоначална настройка ще бъде разбита на пух и прах. Причината е, че този автомобил е перфектен за дълъг път, може би един от най-добрите. Вярно, няма я остротата в завоите заради по-високата височина и огромна маса, но, ако искате да вървите с вратите напред, ще си купите Серия 4. А Серия 5 GT е прекрасен семеен автомобил, с който ще изпъкнете, ако го предпочетете пред Touring. Но все пак това не е автомобил за средностатистичното семейство. Цената му е стряскаща

Технически характеристики: BMW 530d GT xDrive

Размери

Дължина, мм: 5004

Широчина, мм: 1901

Височина, мм: 1559

Колесна база, мм: 3070

Собствено тегло, кг: 2120

Двигател

Тип: редови, 6-цилиндров, би-турбо

Работен обем, куб. см: 2993

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 258 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 560 при 1500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 243

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,3

Среден разход, л/100 км: 6,2

BMW 320d GT: Кръстоска между две породи (тест-драйв)

BMW продължава да вярва, че кръстосването на две ниши ще доведе до създаването на премиум автомобил, който не сте знаели, че искате. И ...

Вредни емисии СО2, г/км: 163

Базова цена, лв. с ДДС: 121 450

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 181 700

КОНКУРЕНТЪТ

Porsche Panamera Diesel

Размери

BMW X5 xDrive30d: Натовски F15 атакуват родината (тест-драйв)

Историята на Х5 е много по-къса от тази на американския отговор на МИГ-25. Но също толкова славна. Освен по имената – F15 е вътре...

Дължина, мм: 5015

Широчина, мм: 1931

Височина, мм: 1418

Колесна база, мм: 2920

Собствено тегло, кг: 1955

Двигател

Mazda3 2,2 СD: Образец за подражание (тест-драйв)

Golf, Focus и Astra. Това бяха трите образеца, с които всички се мереха. Бяха, защото в тази класация, на мястото на Astra, влиза новат...

Тип: V6, турбо

Работен обем, куб. см: 2967

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 300 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 650 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 259

Audi A3 Sedan 2,0 TDI: Made for China (тест-драйв)

От 1996 г. Audi A3 е атакувал пазара с различни каросерии, дори и като кабриолет. Но до този момент 4-врата версия никога не е правена,...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,0

Среден разход, л/100 км: 6,4

Вредни емисии СО2, г/км: 169

Базова цена, лв с ДДС: n/a

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com