BMW i8: Звезден кораб „Ентърпрайз“ (тест драйв)

65956
Снимки: Христо Петров

BMW i8 разтърси света не само на спортните автомобила, когато се появи през 2014 г., но и автомобилния свят като цяло. Това е един от най-важните автомобили през последното десетилетие, той маркира постижение на истинска иновация по отношение на дизайн, динамика и ефикасност. През годините, които ни предстоят, вероятно многократно ще поглеждаме към BMW i8 като спасител на света на супер автомобилите, благодарение на горната 3-компонентна комбинация. Това наистина е кола от бъдещето, натоварена с нелеката задача на изследовател. Такъв, какъвто е целият екипаж и най-модерният кораб в звездния флот, намиращи се под командването на капитан Кърк. Аз имах шансът да вляза в кокпита и да поема управлението на този автомобилен аналог на „Ентърпрайз“. Това изживяване няма да го забравя. Изпълва ме с емоции винаги, когато си спомня за няколкото часа с i8. Бъдещето изглежда красиво.

 

През годините мечтатели обещаваха летящи коли, телепортация, заселване на други планети... Нищо от това не (поне засега) се случи. Но сега имаме това: BMW i8 е най-значимата и иновативна кола на пътя. Няма нищо общо с автомобилните изчадия от „Лудия Макс“, разказващ за апокалиптичното бъдеще, в което няма бензин и вода. Е, нароченият за най-голям враг на Земята – Автомобилът (за Самолета нищо не се говори), дава един от най-силните отговори на злите езици. Автомобилът ще продължи да пленява въображението, но с мисъл за изчерпващите се ресурси. i8 е визията на BMW за бъдещето, и, поне веднъж, бъдещето вече не изглежда толкова мрачно и обречено. Бъдещето е позитивно и вълнуващо. То е време, от което искам да съм част.

 

Наред с горната констатация, i8 маркира завръщането на BMW в част от пазара, с който флиртуваше в един кратък момент от историята си. М1, единственият друг автомобил с централно разположен двигател на баварците, отдавна е влязал в учебниците по история. Същото важи и за Z8. Тогава, какво правеше BMW до момента? Поотдръпна се от този фронт, докато Audi придърпваше към себе си платежоспособните клиенти с R8. Най-накрая, ето го отговорът! Отново с „8“ в името, но с едно „i“ отпред. i8 бе заченат, за да пренапише общоприетите условия, а не да се придържа към тях: BMW създаде първият в света бензиново-електрически хибриден супер автомобил! Забравих да добавя и масов.

 

А в случая „масов“ е от ключово значение. Да, 126 000 евро за базовия i8 в Германия не звучат като достъпно за масите, но със сигурност е достъпно за хиляди. И да, има далеч по-големи майстори с карбона, но колко, десетки вероятно ще си позволят 1 млн. евро за Pagani Huayra, няколко стотин ще дадат подобни пари за Ferrari и McLaren. А колко са само в България тези, които могат да си позволят над 300 000 лв. за автомобил! При това такъв, който все още е рядко срещан по пътищата, такъв, който буквално те кара да крещиш, когато го видиш. Такъв, който кара четирима младежи в Golf да направят и невъзможното за техния автомобил, за да останат няколко секунди около мен с три снимащи телефона в ръце. За това „вина“ има извънземният дизайн на BMW.

НАСТАНЕТЕ СЕ УДОБНО ЗА ЕДНА ГАЛАКТИЧЕСКА РАЗХОДКА С BMW i8

Едновременно от него струи нещо познато, но и нещо коренно непознато от BMW. А дизайнът, конструкцията и задвижването са подчинени на един единствен постулат: ефективност. Пътническата клетка е изработена от CFRP, което ще рече полимер, подсилен с карбонови влакна. Вратите са направени от CFRР и алуминий, арматурното табло е с носеща основа от магнезий, шасито е алуминиево, като дори разделително стъкло между пътническата клетка и багажника е изработено от закалено тънко стъкло. Всичко това е довело до тегло е под 1,5 тона, но най-вече – до здравина на кострукцията. За да съм по-точен – базовото тегло е 1465 кг независимо, че на борда има 98 кг в плюс от батерията, както и още 100 кг електроника и електромотори. Говоря в множествено число и не съм се объркал. Задвижването с най-малко думи може да се опише така: 3-цилиндров, 1,5-литров двигател. Скука, яка скука. Малък, но могъщ, защото този 3-цилиндров мотор генерира 231 к.с., които задвижват задните колела. Той се подпомага от електромотор, генериращ 131 к.с. и задвижващ предните колела. Тайната на жестокото чувство при ускорение се крие във втория електромотор. Той играе ролята на стартер/алтернатор, но по-важното е, че генерира пулс от въртящ момент, който развърта турбината на бензиновия двигател. Така се неутрализира неизбежният лаг, който предполага по-голямото турбо, монтирано, за да се извлекат повече конски сили от 3-цилиндровото моторче.

 

Теглото влияе на разхода, когато ускорявате или катерите наклони, но съпротивлението е това, което е важно при шофиране с постоянна скорост. Затова, за да се пести енергия и гориво, дизайнерите са изваяли това тяло на богиня, което е с коефициент на челно въздушно съпротивление от Cd 0,26, и тази ниска предница. Как са го постигнали, не знам, но чуя ли за ниско въздушно съпротивление, в главата ми нахлуват нечисти мисли за Toyota Prius, чието четвърто поколение вероятно е най-грозната кола, правена в последните години. А със своя дизайн BMW прави силно заявление. Тази кола изглежда нереално на фона на градския трафик, а извивките над и около калниците те карат да я зяпаш с ококорени очи.

 

Гледката става още по-драматична, когато отвориш „летящите“ врати. За да влезеш, трябва да седнеш на прага, дебел две педи. Това може да е интересно за наблюдаване, ако упражнението бъде пробвано от дългокрака дама с пола. Тогава гледката наистина би могла да разгорещи страстите до червено. А вътре, подобно на екстериора, е заложено на сините акценти, намигване към екологичния характер на автомобила. След няколко часа в седалките мога да потвърдя, че те просто са перфектни. Друго сравнение не би им подхождало. Конфигурацията на интериора е 2+2, каквато е и в Porsche 911, с който модел BMW i8 се сравнява най-често. Отзад могат да седнат само деца, при това за по-къс път. Но на всички е ясно, че тези седалки ще се използват за багажник, тъй като истинският изглежда смешно малък. Вероятно единственият супер автомобил с голям багажник би бил някаква Skoda. Най-интересното е, че сядайки за пръв път в интериора, чувството е много странно. Първо, очакваш нещо стряскащо, но разпознаваш много от елементите от нормалните BMW-та, но така конфигурирани, че сякаш никога преди не си ги виждал. Другото преимущество е ергономията, която интериорът на BMW осигурява. Но все пак, на мен лично би ми допаднало повече, ако тук бях видял също толкова футуристичен дизайн, колкото е този на екстериора.

 

Но да не нахалствам, стига ми това, че партерната част на гърба ми е буквално на педя от асфалта. Самото усещане е несравнимо. Не мога да си изкривя душата и да спестя това, че е приятно навсякъде да те зяпат и снимат с телефони. Разбира се в обектива е колата, а аз съм необходим придатък към нея, за да може да направи своя тур за овации по софийските улици. Давам го бавно и спокойно, но причината не е, защото искам егото ми да расте, а защото съм в изцяло електрически режим на движение и искам да постигна възможно най-малък разход. На ток BMW i8 може да измине до 32 км, а заводският комбиниран цикъл за разхода на бензин е 2,1 л/100 км. Нека не се залъгваме, подобна цифра е недостижима, но в града спокойно можеш да караш с 3,5-4,2 л/100. И вероятно бих имал нерви за нещо подобно, акк седях зад волана на i3, което е предназначено за града. Но в i8... Не, i8 просто плаче да бъде сгазено до дупка. Тогава тази кола се чувства най-добре. Ускорението до 100 км/ч трае 4,4 секунди, като този път съм абсолютно склонен да повярвам на техническите характеристики. Самото ускорение е едновременно опияняващо, но и малко нехарактерно за BMW, тъй като усещам двойнствения характер на този автомобил. Ускорението е изключително бързо, но го няма оня ритник, който усещаш при спортен автомобил с голям двигател и турбо. Турбо дупката е неутрализирана от втория електромотор, а в режим Sport чуваш и един невероятен звук, който в първия момент не можеш да разбереш от къде идва и как е възможно да чуваш тази рапсодия. В последствие разбираш, че е изкуствен и надут от колоните на аудито, но за пръв път чувам изкуствен звук, който обаче да е толкова близо до истината. А когато объркването премине, започваш да си мислиш нещо друго: как е възможно този 3-цилиндров двигател да го усещаш като голям „шестак“ с 340 к.с.? Ами може, с помощта на другия електромотор. За жалост не се развърта над 6500 об/мин. Трансмисията е 6-степенна автоматично, но се учудих, когато в механичен режим на смяна на предавките качи една нагоре, когато достигна червената зона на оборотомера.

 

Притеснения относно поведението в завои? Все пак говориме за два източника на задвижване за двете оси... Не знам как, но инженерите са постигнали своята магия. Центърът на тежестта е много ниско, като са разпределили теглото почти 50:50. Кормилното управление е жестоко, а маневреността – перфектна. Не знам какво трябва да направи човек, за да изкара този автомобил от „равновесие“, но аз определено бях доста разцентрован, след като свърши моя половин ден с BMW i8. Очакванията за по-футуристичен интериор не се сбъднаха, но очакванията ми за един невероятен ден – в пълна степен. Радостен съм, че можах да се докосна до бъдещето, което изглежда светло през челното стъкло и ниската предница на i8. Да, цената му е доста над 911, но аз лично не бих могъл да правя сравнения, тъй като последният не съм го карал. Но какво да кажа, Porsche усъвършенства 911 в продължение на половин век, което за мен ми звучи като носталгия по отминалите дни, докато BMW ме запокити в бъдещето, там, където е мястото на всички ни.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

BMW i8

KIA Soul EV: Презареди душата си (тест драйв)

Студена зима, дъждовна пролет, още незапочнало лято... Подобни условия могат да скапат всеки. Затова летният период е времето, когато н...

Размери

Дължина, мм: 4689

Широчина, мм: 1942

Височина, мм: 1293

Междуосие, мм: 2800

Маса, кг: 1485

BMW 6 Series Gran Coupe: Без ограничения (тест драйв)

Едва ли има дизайнер, който да иска след неговото творение да се наредят анализатори, маркетолози, инженери и цял куп други специалисти...

Двигател

Тип: 3-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1499

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 231 при 5800

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 3700

Тип: BMW eDriv

Volvo XC90 D5: Скандинавска елитарност (тест драйв)

В класа на луксозните SUV модели е претъпкано, конкуренцията е убийствена, а предложенията – кое от кое по-по-по-добро. Но дори и...

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 131 при 4800

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 250 от 0

Батерия: литиево-йонна, 355 волта

Време за зареждане (на 80%), ч: 2

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ford C-Max и Grand C-Max: Фокус-мокус (тест драйв)

Ford C-Max и по-големият му брат, Grand C-Max, винаги са предизвиквали хората да мислят, буквално, извън (дву-обемната) кутия. Но без з...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,4

Среден разход, л/100 км: 2,1

Вредни емисии СО2, г/км: 49

Базова цена на модела, евро (Германия): 126 000

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com