BMW Series 6 Coupe: Рогът на изобилието (тест-драйв)

17751
Снимки: Христо Петров

Кому е нужно това? Задавам си този въпрос, докато съзерцавам матово бялото Серия 6 Купе. Не е ли първоначалната идея на този тип автомобили в компактните размери? Да, такава е, но в днешния материален свят трябва да има от всичко, по много. Е, в този случай абсолютно всичко е в изобилие. Не важат никакви стереотипи, на дизайнерите е дадено това, за което всеки един от тях копнее – свобода. Такава те получават обикновено при нишови модели, които ще се продават в малки обеми, но на високи цени. Като в този случай. BMW Серия 6 Купе е от онези автомобили, в които най-тежката дума са имали именно дизайнерите. Затова този автомобил предлага такава емоция за сетивата. Човек няма как да остане равнодушен към силуета, размерите, тузарския интериор, страхотния двигател. И от също толкова страхотната цена. Но аз му се възхищавам и за още нещо.

 

За 16 и повече години никога не съм започвал материал по този начин. А аз ще започна с това колко добре спира! След около 10-ина инструктажа за начин на спиране, последният от които минавам преди 3 седмици на борда на Dacia и под вещите съвети на Митко и Владо Илиеви, сега ми се наложи да разчитам на наученото. А урокът си го знам: скачам върху педала на спирачките и не си вдигам крака, докато автомобилът не спре на място. В контролирани условия, когато очакваш какво ще се случи – всичко е лесно. И отиграно от мен няколко пъти през годините преди това. Но винаги на полигон. И никога преди в реални условия. Досега. Самото начало на магистрала „Хемус“, новият участък след „Джъмбо“. Ускорявам. А ускорението с този автомобил е лесно. И бързо. Докато в един миг жена ми не започва да вика: „Пачооооооооо, човек.“ Да, човек на магистралата! Аз съм в лявата лента, той върви косо (не пресича) през дясната лента, посоката му е към мен. Скачам върху педала на спирачките. Виене на гуми и спирачен път, които намаляват скоростта, намаляват, намаляват… Виенето на гумите явно изважда човека от транса, в който е изпаднал. Определено е неадекватен, защото почва да ръкомаха, сякаш се стресна. И добре че се стресна, защото спря и обърна посоката си на движение към аварийната лента. За щастие, няма други коли на около, които да го пометат.

ЕСЕННА ПРИКАЗКА В БЯЛО И ЗЛАТНО С BMW СЕРИЯ 6 КУПЕ

Спаси ме това, че Серия 6 Купе спира блестящо. Ще я благославям вечно за това. Спаси ме и това, че до мен жена ми вижда като ястреб, а аз все пак съм с очила. Но най-вече съм благодарен, защото нейния вик ме изкара от недоумението, че виждам човек на магистралата! Всяка загубена секунда се измерва в десетки метри спирачен път. Знайте едно от мен: ако, не дай Боже, изпаднете в критична ситуация, скочете на спирачките с цялата сила на крака си (и ако съумеете – натиснете и съединителя, ако сте с ръчна кутия). Автомобилът се движи само напред, остава управляем и, ако се наложи, може да завиете в съответната посока, без да поднесе.

 

След като изясних, че може да спира, сега трябва да съм пределно ясен, че може и да ускорява. При това с внушаваща динамика. Преди известно време имах удоволствието да карам Гран Купе, оборудвано с 4,4-литровия V8 двигател, параметрите на който са също толкова внушителни: 4,4 секунди до 100 км/ч, 450 к.с. и 650 Нм. Но сега карам един от най-внушителните (според мен) баварски двигатели: 6-цилиндровият, 3,0-литров дизел. Да, много далеч е като чисти технически характеристики от големия си бензинов събрат, но е много по-рафиниран. Моделът е със „само“ 313 к.с. и 630 Нм въртящ момент, но въпреки това ускорява до 100 км/ч за феноменалните 5,1 секунди. А не трябва да се забравя, че това е автомобил над 1900 кг с екстрите. Интересното е, че тук го няма огромното замисляне на бензиновия мотор (разбирай голяма турбо дупка), като ускорението е много по-плавно и мигновено. Звукът обаче няма нищо общо с такъв на дизелов двигател! Ниският честотен диапазон преминава през тялото ти. Този агрегат е страхотен. Мога да го сравня с конкурентните мотори на Audi и Mercedes, тъй като предишните два автомобила, които тествах, бяха Q7 и GLE с техните 3,0-литрови дизели. За мен баварците безапелационно бият по този показател. Не стига, че е най-мощният от трите, но е и най-икономичният. Само преди две седмици карам GLE 350 d 4Mаtic. Изумен съм. Имаше ли някакъв дефект, нямаше ли, беше ли променяно налягането в гумите, не беше ли, но този дизелов двигател показа среден разход от 14,1 л/100 км! Такъв даде преди време Серия 6 Гран Купе 450i. А сега, със Серия 6 Купе 640d xDrive постигнах среден разход от феноменалните (според мен) 8,7 л/100 км. За мен това е нереално, като смятам за излишно да споменавам, че въобще не съм се стремял да икономисвам. Наблягам на разхода, защото не съм свикнал да виждам нещо подобно в автомобил, струващ 240 бона!

 

И да, има някакво недоразумение. Никой не очаква от човек, готов да похарчи 240 000 лв., да се интересува от разхода. Аз обаче се впечатлих. Така логично изниква въпросът, необходимо ли нещо подобно? Логичният отговор е не, но стане ли въпрос за покупката на автомобил, логиката не винаги е водеща при избора. Ето защо, BMW Серия 6 Купе е автомобил за хора, които искат стилен външен вид, мощност, много лукс. Естествено, този тип хора купуват своя автомобил като продължение на егото си. Тези хора не са никак малко и техните желания трябва да бъдат удовлетворявани. Именно с автомобил като Серия 6 Купе.

 

Фейслифтът на голямото купе е много фин и трудно забележим на пръв поглед. Причината е, че още при създаването му дизайнерите са свършили прекрасно своята работа. Сега те са се задоволили само леко да пипнат бъбрековидната решетка, както и предните и задните брони, които подчертават широчината на каросерията. Най-съществената новост са новите Full LED фарове, предлагани вече серийно. И трите модела в гамата изглеждат почти идентично до А-колоните, но назад всеки от тях има свой подход. И докато при Гран Купе има две допълнителни врати, то тук нещата са класическите. Силуетът е страхотен с дългото торпедо отпред, като тази класическа линия наистина приковава погледа. Автомобилът е много, много по-елегантен и красив от Гран Купе, при което 10-те сантиметра в повече в дължината са отнели от чара на екстериора. Проблемът обаче си крие в това, че въпреки своите масивни 4,9 метра дължина, на задните две места може да седи само синът ми, а ако е зад мен – аз се чувствам некомфортно зад волана. Това разбира се е минус, но нека си признаем – това не е семейна кола и вероятно собственикът на този купе ще има поне още един автомобил в гаража си. Този ще използва, когато иска да прикове вниманието на околните върху себе си. Защото баварецът изглежда невероятно, особено отстрани и отпред, което ще ви направи ярко откроим във всяка заобикаляща ви среда.

 

Интериорът е страхотен. Централно място на таблото заема големият 10,2-инчов екран над централната конзола. Особено впечатляващи са седалките и кафявата кожена тапицерия, дело на BMW Individual. Тунелът между двете предни кресла е масивен, а жабката трудно можеш да достигнеш. Всичко това пасва по-добре на един гран турер, а не на машина, която по презумпция би следвало да се чувства по-добре в завоите. Да, но едва ли пластичните хирурзи си паднат по подобни забавления. За тях по-важен е звукът от жестоката аудио система karman/kardon, а не от гърления звук на двигателя. Аз обаче все още се радвам и на тези неща, като завоите по Подбалканската са идеалното място да се насладя на качествата на шасито. В тях отдавна съм се убедил, макар че тук размерите и теглото имат своето отражение. За стабилността в този случай се грижи xDrive, но жега в завоите предпочитам да давам със Серия 4 Купе.

 

Намирам един основен кусур на Серия 6 Купе. Попива в целия ми сетивен апарат в мига, в който връщам ключа за баварската прелест и сядам в личния ми Hyundai i30. Започва чак да ме боли. Осъзнавам, че голямото купе на BMW е направено, за да заглуши всичко онова, което диктува здравият разум, и човек да послуша сърцето и очите си, оставяйки с готовност 200 бона. Защото дизайнът е фактор, който е основен за мнозина с дълбоки портфейли. Когато говорим за толкова висока цена, единственото, което има значение, е стилът и дизайнът.

 

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

BMW Серия 6 Купе 640d xDrive

Размери

Дължина, мм: 4894

Широчина, мм: 1894

Височина, мм: 1369

Междуосие, мм: 2855

Маса, кг: 1870

Двигател

Тип: редови, 6-цилиндров, би-турбо

BMW 6 Series Gran Coupe: Без ограничения (тест драйв)

Едва ли има дизайнер, който да иска след неговото творение да се наредят анализатори, маркетолози, инженери и цял куп други специалисти...

Работен обем, куб. см: 2993

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 313 при 4400

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 630 при 1500-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,1

Mercedes-Benz GLE 350d 4M: Атака от втора линия (тест-драйв)

Mercedes вече окомплектова своя звезден SUV-отбор, в който има цели шестима играча! С един повече от този на върлия съперник от BMW. Ме...

Среден разход, л/100 км: 5,8-5,5

Вредни емисии СО2, г/км: 156-147

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 179 100

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 242 406

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com