BMW X5 M: 575 конски дози адреналин (тест-драйв)

26048
Снимки: Христо Петров

Наричан е още хормон на стреса, поради факта, че при стресови ситуации синтезът на адреналин се усилва значително. Големи количества адреналин се отделят при различни стресови ситуации: страх, опасност, силно визическо натоварване и др. И колкото и да е странно, това, че под десния си крик имам 575 к.с. мощност, не е нищо друго, а много стресова ситуация. Страхът от това, което може да се случи при рязкото натискане на педала на газта, опасността от последващата реакция, физическото напрежение, с което държа волана върху мократа настилка... Това отприщва у мен редица емоции, които трудно могат да се опишат. Истината е, че автомобил за около 300 бона и 575 „коня“ може да предизвика главоболия за цял живот, но и такива изживявания, които да се запечатат в съзнанието ти за многоооо дълго време. При мен бе второто и сега ще се опитам да ги пресъздам.

 

Освен по имената - F15 е вътрешнофирменото обозначение на третото поколение Х5, а F-15 Eagle е един от най-разпространените изтребители, двете бойни машини си приличат по още едно нещо. Единият е създаден за завоюване на въздушно превъзходство, а другият – за завоюване на пътно превъзходство. Историята е категорична: мисията им е изпълнена. F15 отдавна е завладял пътищата по света, като абсолютният доминатор е тежкият многоцелеви изтребител X5 M. Дано само родното небе си остане място за спорове на тема що е то chemtrails и имат ли почва те у нас, защото съвсем наскоро Супер Бойко не опази въздуха на България и НАТО от прелитането на руски самолет без разрешение. Но това е тема, която се надявам да няма продължение. Затова ще се съсредоточа върху германската бойна машина.

 

Какво, по дяволите, е това?

Може и да греша, но стане ли въпрос за BMW, мненията са крайно поляризирани. От тотално отричане, до абсолютно издигане в култ. А най-крайните фенове на баварската марка са така силно заслепени от перфектната шофьорска машина, че стане ли дума за нещо по-неортодоксално – насочват кръста срещу него и започват да го анатемосват. За пръв път се случи с Х5 – огромен мастодонт с 4х4, който бе на галактика разстояние от ниския център на тежестта и задното предаване. Сгрешиха. След това се появи Х6, на който заклетите фенове се присмиваха, а не бяха малко тези, които го наричаха грозен. Пак сгрешиха. Х-гамата се превърна в такава притегателна сила, че днес другите немски конкуренти се равняват по BMW, като още са догонващи. Като добавим към уравнението и още едно неизвестно - „М“, стигаме до върха на айсберга, до черешката на тортата. Чиста форма адреналин, поднесен под формата на отлично управление, брутална мощ и задължителния бензинов двигател.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА ОТ СНИМКИ НА БРУТАЛНИЯ BMW X5 M

За пръв път Х5 М се появи през април 2009 г., като по това време баварците вече изоставаха от Porsche Cayenne Turbo, макар именно BMW да изобрети сегмента на луксозните SUV. Тогава моделът бе впрегнал 555 к.с. и не му трябваше много, за да обърне сегмента на спортните всъдеходи с главата надолу. Сегашният Х5 М (и Х6 М) е още по-брутален като мощ, но и по-рафиниран като визия и технология. А Cayenne отново е догонващ в собствената си игра.

 

Porsche Cayenne Turbo? Не е ли висока топка?

Не, даже е ниска топка. За клиентите, които търсят от своя SUV параметри на супер автомобил – BMW X5 M поставя ясна разграничителна граница между себе си и конкурентите. А те са Porsche Cayenne Turbo и Range Rover Sport SVR. Със своите 575 к.с. и 750 Нм от своя 4,4-литров битурбо V8, BMW бие Range Rover (550 к.с. и 680 Нм), а Cayenne Turbo, макар да разчита и той на 750 Нм, може да предложи само 520 к.с.

Мощността на X5 M се материализира в ускорение до 100 км/ч за 4,2 секунди – 0,3 и 0,5 сек по-бързо спрямо Cayenne Turbo и SVR съответно. И ако това не е достатъчно, ценовите листи идват на помощ. Макар най-бърз и най-мощен, базовата цена на Х5 М (нещо, с което не съм свикнал) е 226 000 лв. с ДДС. Цената на SVR започва от 246 000, а тази на Cayenne Turbo – от 259 800 лв. с ДДС.

 

230 бона? Луда работа...

Възможно е, но сами виждаме по пътищата, че желаещите да ги платят не са никак малко. Освен това, цената на този тестови модел вероятно е над 300 бона. Което не може да ме изненада, защото само преди няколко месеца карах RR Sport SVR, който струваше малко над 280 000. Но това далеч не е пълната картинка. Най-близкият по параметри конкурент е Porsche Cayenne Turbo S. Тук вече говорим за 4,8-литров битурбо V8, впрегнал 570 к.с. и 800 Нм. Той е по-бърз с 0,1 сек (4,1) от BMW X5 M, но, забележете – по-лек е с цели 100 кг (2235 срещу 2335 кг) от бавареца. И тъй като съм сигурен, че някой вече възклицава в чест на Porsche (което не би било нелогично), цената му от 332 800 лв. с ДДС идва като гръм от ясно небе. А това прави 100 000 лв. повече за 0,1 секунда! Аз така ги разбирам тези неща.

 

Турбиниран до съвършенство

Range Rover продължава да се придържа към механичните компресори, тъй като още не са открили решение на турбо дупката. Е, според мен BMW са специалистите, когато говорим за турбо двигатели. Уверил съм се безброй пъти в това ми твърдение. Включително и дизела с 3 турбини, а с огромно нетърпение очаквам агрегата с 4 турбини, да, не съм се объркал. Баварците работят по агрегат с четири турбини. А този е „само“ с два, които обаче се справят повече от брилянтно с турбо дупката. Добре познатия 4,4-литров V-осмак има 20 к.с. и 70 Нм повече спрямо предшественика си.

Има цели 10 топлообменника, чиято задача е да поддържат оптимална температура, за да няма деградация в динамиката на автомобила. Агрегатът е вързан към познатата 8-степенна автоматична трансмисия, но сериозно пренастроена за този автомобил. Тя разчита на софтуера M-Logic, който гарантира по-бърза смяна на предавките нагоре или надолу, както и необичайната функция “creep-on-demand”, което означава, че трябва да натиснеш педала на газта, за да потегли автомобилът от място. При обикновените автомати е достатъчно само да вдигнеш крака си от педала на спирачките. Самата трансмисия има три режима, а характерният за М-моделите селектор е наличен и тук, но с най-голямото си неудобство – липсва режим Р, което означава, че трябва да паркираш и оставиш автомобила в N, което изисква привикване.

 

Нещо за дизайна?

За дизайна може да се изпише много. Или почти нищо, защото в този случай е най-добре да се доверите на фотообектива на Христо Петров, който е запечатал най-впечатляващите детайли от него. Няма никакво съмнение, че тук говорим за М-наследство. С думи прости: големи въздухозаборници, агресивна броня и решетка, спойлер и четири ауспуха отзад, а тези сини спирачни апарати... Всичко това излъчва мощ и агресия, която се разпростира върху всички около теб в градския трафик.

Ситуацията в интериора е... луксозна. Кафявият кожен салон е супер, а самите предни седалки – жестоки. На гърба им са монтирани два големи таблета за пътуващите на задните места. Всичко останало ми е добре познато, като новост е само споменатият М-селектор и тънките планки на волана за смяна на предавките. Трябва да кажа, че тук се чувствам много по-добре и в свои води, сравнявайки този интериор с вътрешния дизай на RR Sport SVR.

 

С цифрите не може да се спори, но истинска М-ка ли е на пътя?

Мамка му, това е адски бърз автомобил. Линейната му скорост е смразяваща кръвта. Ускорение до 100 км/ч за 4,2 секунди е много, много впечатляващо. Но не заради самото цифрово изражение, а поради факта, че тук говориме за кола, тежаща 2,3 тона! Мигът закъснение след сгазването на педала на газта е последван от взрив, след който зрителните маркери започват да се движат много бързо. А в механичен режим на смяна на предавките и в тунел – това е съпроводено с пронизващ рев и яко припукване, което е истинска симфония за ушите. Да, не е звукът не е толкова режещ, колкото при RR Sport SVR (който разполага със специален бутон за отваряне на изпускателните клапи), но си е брутален.

BMW X5 M далеч не е само сухи параметри. Най-сериозните промени са направени по окачването, очаквано. Инженерите са използвали по-твърди, специално формовани тампони; нови пружини и амортисьори; снижена с 10 мм височина на окачването; променена геометрия на колелата и активен контрол на накланяне на купето. Всичко това е резултирало в по-остро пътно поведение. Дори и гумите са специално разработени от Michelin спрямо спецефичните изисквания на М-инженерите.

В острите завои тези 2,3 тона не могат да се пренебрегнат, но комбинацията от остро и прецизно кормилно управление, яки спирачки (6-бутални), пренебрежимо накланяне на купето и „захапката“ на 4х4 правят описването на завоите чисто и унищожително бързо. Доминиращите задни колела на xDrive системата разклащат задницата в режим Sport (за Sport+ не ми стигна куража), но електронният многодисков централен диференциал не спира да работи, като може да насочи до 100% към предните или задните колела, ако това е необходимо.

 

Всичко казано до тук поставя един въпрос: ако искаш да бъдеш залепен за седалката си и да усетиш как адреналинът нахлува през вените в цялото ти тяло и съзнание, защо ще си купиш SUV? Вярно, X5 M ускори пулса ти, но не толкова, колкото би го направил истински спортен автомобил.

 

Технически характеристики: BMW X5 M

Размери

Дължина, мм: 4880

Широчина, мм: 1985

Височина, мм: 1754

Колесна база, мм: 2933

Маса, кг: 2350

Двигател

Тип: 8-цилиндров, V-образен, битурбо

Работен обем, куб. см: 4395

Макс. мощност, к.с. при об/мин.: 575 при 6000-6500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин.: 750 при 2200-5000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,2

Среден разход, л/100 км: 11,1

Вредни емисии СО2, г/км: 258

Базова цена, лв. с ДДС: 226 000

КОНКУРЕНТЪТ: Range Rover Sport SVR

Размери

Дължина, мм: 4850

Широчина, мм: 2073

Височина, мм: 1780

Колесна база, мм: 2923

Маса, кг: 2335

Двигател

Range Rover Sport SVR: Силата се пробужда (тест-драйв)

Киноманите са в трескаво очакване, но първите трейлъри на The Force Awakens не оставиха еднозначен отпечатък в милионите фенове на сага...

Тип: 8-цилиндров, V-образен, компресор

Работен обем, куб. см: 4999

Макс. мощност, к.с.: 550

Макс. въртящ момент, Нм: 680

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 260

BMW 220d Cabriolet: Изискан стил (тест-драйв)

BMW Серия 2 Кабриолет заменя Серия 1 кабрио с повече динамика, ефикасност и голяма инжекция стил. А именно стилът е най-важното в сегме...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,7

Среден разход, л/100 км: 12,8

Вредни емисии СО2, г/км: 298

Базова цена, лв. с ДДС: 248 000

Текст: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com