Босът на Volkswagen подаде оставка, но потъването продължава

9696
Босът на Volkswagen подаде оставка, но потъването продължава

Очакваното се случи и Мартин Винтеркорн, Изпълнителен директор наVolkswagen, подаде оставка. Това обаче няма да спре потъването на концерна, чиято пазарна обезценка продължи и днес с жестоки темпове.

Немското издание Der Tagesspiegel първо публикува информацията, че Мартин Винтеркорон ще бъде отстранен от дръжност в петък, 25 септември. Реакцията на пресслужбата на Volkswagen бе мълниеносна с опровержението на този слух, като нарекоха спекулациите по темата „пълни глупости“. Преди броени минути Bloomberg публикува новината, че Мартин Винтеркор е подал оставка. Което не може да се приеме за изненада. Днес съветът на директорите има извънредно заседание, а в петък (25-и) трябва да се проведе друго събрание. На него, но преди избухването на скандала, се очакваше на Винтеркорн на бъде гласувано доверие до 2018 г. Е, ерата му във Volkswagen приключи. Неговото място най-вероятно ще бъде заето от шефа на Porsche Матиас Мюлер.

VW дизелгейт свали акциите на концерна с 23%!

След като позорно беше хваната в лъжа, цената на акциите на германската автомобилна икона Volkswagen потънаха в началото на седмицата...

Тази ера приключа далеч по-безславно и от ерата на Фернинанд Пиех, който през април тази година буквално бе изгонен от Винтеркорн и борда на директорите след дългогодишна война между двамата за надмощие. Наречете го конспиративно, но още тогава аз предположих, че Пиех не е казал последната си дума. Семейства Пиех и Порше държат мажоритарния дял акции в концерна, а самият Пиех искаше начело на Volkswagen да застане Матиас Мюлер. Е, това най-вероятно ще стане сега, но трябва ли да се търсят теории на конспирацията тук? Не ми се ще, но има някакво странно съвпадение и премерен тайминг на цялата тази сага. А тя заплашва да потопи целия концерн, защото тепърва започва и има да набира още сила. Ще се отрази лошо и на цялата индустрия, като и на щампата Made in Germany.

В основата на „дизелгейт“ стои откритият от Environmental Protection Agency (EPA) в САЩ софтуер в 482 000 автомобила, който засича кога двигателят е подложен на тест за вредни емисии и основната му функция е да заблуди тези тестове. В резултат на това, въпросният дизелов двигател Type EA 189 е с до 40 пъти по-мръсен отколкото е обявено в официалната информация. Концернът е заплашен от рекордна глоба от $18 млрд. Днес обаче Volkswagen призна, че този софтуер е наличен в цели 11 млн. автомобила на концерна VAG. А това означава, че исковете (каквито вече са започнали да постъпват от клиенти от САЩ) ще набъбват и споменатите $18 млрд. може да нараснат. Концернът обяви, че отпуска 6,5 млрд. евро, за да „спечели обратно доверието на своите клиенти“. Това обаче няма как да стане в близко бъдеще, след като само за ден компанията изгуби имиджа си, граден близо 80 години.

Да не говорим, че пазарната капитализация на Volkswagen продължава да потъва главоломно, като спедът на цената на акциите на марката стигна до 38%, по данни на Bloomberg, което се равнява на загуби от 25 млрд евро.

VAG уверява, че Евро 6 двигателите на концерна са „чисти“ и такъв софтуер не е вграждан в тях. Това обаче тепърва предстои да се разбере, тъй като започват повсеместни проверки на всички модели и марки на концерна в различните държави по света, включително и в ЕС.

Кардинална рокада във Volkswagen: Фердинанд Пиех напусна

Битките в автомобилния бранш се водят от столетие, което е нещо нормално. Но битката в рамките на една компания често води до това в ка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com