Британски производител предизвиква Bugatti

1830
Британски производител предизвиква Bugatti
Снимка: Elemental

Производителят на малки серии спортни автомобили от Великобритания - компанията Elemental обяви, че нейната последна разработка - малкият роудстът RP1, е напълно способен да съперничи като динамика на най-добрите суперколи на планетата.

Bugatti Veyron с W16 мотор с 4 турбини ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,5 секунди. Роудстърът Elemental RP1 разчита на далеч по-скромен агрегат – 2,3-литров EcoBoost на Ford с 280 к.с., но пък успява да направи същото за 2,7 секунди. Според създателите на колата обаче това не е нейният пълен потенциал, така че постижението може да бъде подобрено.

„По време на тестовете имахме проблеми със състоянието на пистата и с износването на гумите, както и с неопитността на пилота ни. Освен това нашата цел не е толкова ускорението при автомобила, колкото удоволствието от неговото шофиране”, коментира техническия директор на Elemental – Джон Бигли, цитиран от Autocar.

Роудстърът RP1 тежи едва 750 кг., като в основата му е монокок, направен от карбон и алуминий. За добрите постижения на автомобила помага и системата за лънч-контрол, разработена от Elemental. Тя контролира буксуването на старта и оптимизира смяната на предавките.

Цената на Elemental RP1 e 120 000 евро, докато Bugatti Veyron във Великобритания в момента се предлага за около около 1 млн. евро. Този модел вече не се произвежда, а на пазара ще излезе неговият приемник – Chiron, който ще струва 2,4 млн. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com