Докъде ще стигнат автомобилните технологии

2081
Докъде ще стигнат автомобилните технологии
Снимка: Autonews

Тези, които помнят 80-те и 90-те години на миналия век, няма как да не се съгласят, че в момента автомобилната промишленност се развива значително по-бързо от този период. Факт е, че в историята на автомобилостроенето има много мини-революция, но те никога не са били толкова концентрирани, колкото през последното десетилетие.

Ако се съди по последните тенденции, то през следващите няколко години ни очаква появата на шокиращи технологии и иновации. Това се дължи най-вече на непрекъснатата смяна на поведението и на изискванията от страна на потребителите, като едно от доказателствата за това са смартфоните и таблетите. Те не прекъснато са обновяват, като това няма как да подмине и превозните средства, на които разчитаме ежедневно.

Според голяма част от аналитиците бъдещите тенденции при автомобилите ще могат да се разделят на 4 различни, но здраво свързани помежду им групи. Всяка от тях се е оформила именно през последните години. Това са електрификацията, каршеринга (споделеното пътуване), автономните системи за придвижване и комуникацията между различните превозни средства.

На първо място са именно електромобилите, които към момента се развиват с най-бързи темпове. Пионер в тази област е Tesla, която предлага най-модерните и успешни модели. Компанията на Илон Мъск обаче съвсем не е сама на пазара и среща все по-сериозна конкуренция. Американската фирма Faraday Future вече обяви амбиции да свали Tesla от първото място, а към това се стремят и редица традиционни производители, които инвестират все повече в електромобили.

Най-вероятно в по-дългосрочна перспектива Tesla трудно ще удържи първото си място. Въпреки добрите продажби на нейните модели, компанията не носи приходи, което в един момент ще се окаже сериозен проблем. В момента Tesla се движи по тънък лед и нейните акционери са напълно наясно с това.

При каршеринга засега лидери са Uber и Lyft, които работят по различен начин. Lyft успя да привлече на своя страна концерна General Motors, а Uber закупи голяма партида Mercedes-Benz S-Class. Тази компания обаче търпи огромни загуби, като само за тази година те превишиха 1 млрд. долара. И Uber, и Lyft трябва да се борят със забраните, които са им наложени в редица държави по света, както и с аналогични проекти, създадени от големи автопроизводители - car2go на Daimler, DriveNow на BMW и Quicar на Volkswagen.

Автономните автомобили също стават доста модерни напоследък и въпреки някои маркетингови проблеми през последните месеци, тази технология се развива с много бързи темпове. Тук отново на първо място е Tesla, но германската тройка – BMW, Audi и Mercedes-Benz, както и шведите от Volvo, не само, че не изостават, но и превъзхождат по някои системи американците. Как ще се развие борбата, е трудно да се предлоложи, но е сигурно, че съвсем скоро ще видим напълно автономен автомобил.

Четвъртата група засега – свързването на автомобилите помежду им чрез Интернет, засега е в начален стадий на развитие, но също напредва доста бързо. След като имаме телефони, телевизори и дори хладилници, които разполагат с достъп до мрежата, защо да няма и такива превозни средства. Към момента единстветният сериен автомобил с подобна технология е новият Mercedes-Benz E-Class, но съвсем скоро това ще се промени, като ще се появят и други такива превозни средства. Те ще общуват помежду си, както и с шофьора и с обкръжаващата ги среда.

Като цяло и четирите технологии са напълно отделни, но в същото време са здраво свързани помежду си и ще продължат да се развиват заедно. И големият джакпот вероятно ще удари този производител, който успее да ги събере в едно. Кой ли обаче ще бъде той, предстои да видим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com