Ford Fiesta Red Edition: Ред хот чили пепър (тест-драйв)

21414
Снимки: Христо Петров

След като преди време се докопах до Fiesta ST, се убедих в твърдението, че тя няма равна сред своите. А именно Clio RS и 208 GTi. Останах толкова силно впечатлен от пътното й поведение, че стигнах до доста смелото заключение, че единственият й конкурент е луксозният, имиджов и всепризнат с картинг-пътното си поведение MINI Cooper S. Проблемът е, че цената от 41 000 лв. може да се стори прекалена за малък градски автомобил, пък бил той „горещ“ хечбек, който гарантира още по-горещи емоции на пътя. А и защо трябва да робуваме на вещоманството и винаги трябва да се хвърляме към най-скъпата вещ, когато Ford предлага нещо подобно като емоции, но много по-пригодно за ежедневния живот. При това с 10 000 лв. по-евтино при първоначална покупка, но и по-евтино в експлоатационни условия. Говоря за тази Fiesta Red Edition, която може да се похвали с нещо, което го могат не повече от 3-4 автомобил в светаа: по-висока литрова мощност спрямо Bugatti Veyron! Не, не съм се объркал.

Общество на консуматори. В това сме се превърнали тези 1 млрд. души на планетата, които живеем с много повече от 2-та долара (че и по-малко) на ден, с които се задоволяват другите 6 млрд. Консумираме непрекъснато и изхвърляме непрекъснато. Предпочитаме да харчим, независимо дали имаме нужда от даден продукт. Което е и оправдано, защото това движи икономиката. Но аз съм рационален човек, за разлика от съпругата ми например, която често ме кара да потръпвам, казвайки ми „хайде да идем да си купиме нещо“. Лошо няма, не се чувствам гузен пред постоянно заливащате ме вълна от картини на бежанци, пардон мигранти. Как се връзват тези ми разсъждение с темата? Обяснението е просто. Изпитах силни емоции зад волана на BMW X5 M, но тази кола е за богаташите, които трябва да харчат парите си. Влюбих се във Fiesta ST, но 41 бона! Изглеждат доста на фона на 32-те хиляди за тази люта червена чушка, която виждате на снимките. Изглежда не по-зле от ST, а освен първоначалната разлика от около 10 000 лв., лимитираното изпълнение на Fiesta ще е и много по-евтина за експоатация. Ще кажете, че е по-маломощна. Да, в чиста стойност е така. Но тълкуването на цифрите може да е и друго.

 

Ford е особено горд с един факт, и как не би бил! Fiesta Red Edition разчита на двигател, чиято мощност на литър работен обем е по-висока спрямо чудовищния 8-литров W16 с четири турбини на Veyron! Калкулатор има на всеки компютър или телефон, а сметката е много проста. Тези 1001 к.с. се делят на 8-те литра работен обем, за да се получи 125 к.с. на литър. При Red Edition калкулатор не ви трябва. Тя разчита на двигател с цилиндър по-малко и над 1/3 по-нисък работен обем от 1,6-литровия турбо мотор, който преди време се вграждаше в модела. Мощността обаче се е запазила. Тя е 140 к.с. Казано по друг начин: това е съотношение от 140 к.с. на 999 куб. съм. И с цели 13 цилиндъра по-малко спрямо Veyron!

FORD FIESTA RED EDITION Е КРАСИВА НА ПЪТЯ. ОКЪПАНА В ДЪЖД – ОЩЕ ПОВЕЧЕ

Това са фактите. Дали е логично подобно сравнение? Не, но цифрите не лъжат. Нито фактът, че човек, било то и такъв, който може да си позволи много над 1 млн. евро за Veyron, трудно би намерил достатъчно дълга права, на която да държи газта до дупка в продължение на 20 секунди. Аз бих искал да мога да изпитам подобно чувство, но в реалния свят далеч по-привлекателна ми се струва идеята за тази 3-цилиндрова Fiesta Red Edition, която е абсолютно достатъчна в ежедневието (ако не мислиш за бебешки кош, детска количка или детско колело, тъй като трите врати и малкият багажник обременяват съзнанието), но и изключително забавна извън него, когато тръгнеш сам на разходка през Петрохан, северният склон.

 

Но преди да стигнем до това как се държи на пътя, всичко минава през очите. Тук всичко е подчинено на глобалните модни тенденции за силни цветови контрасти. Двуцветните модели са налични в цвят Race Red с лъскав черен покрив и други елементи, както и в цвят Panther Black с лъскав червен покрив и елементи. Тривратият модел се отличава с кант около долната и горна предна решетка, престилка в предната броня и огледала в контрастен цвят, както и с 16- или 17-цолови алуминиеви джанти. Тунинг пакетът предлага предни и задни спортни брони, странични прагове и заден спойлер на покрива.

 

Пудрата е обилно нанесена и в интериора. Автомобилът е с лъскава черна централна конзола и дръжки на вратите, черен кожен волан и кожух на скоростния лост с червени шевове, черни стелки с червени шевове и черни спортни седалки с контрастни червени шевове и външни бордове. Седалките са удобни, а воланът ми пасва идеално в ръцете. Но тази централна конзола... Очаквам с нетърпение следващия модел на Fiesta, за да се махнат всичките (поне по-голямата част) тези бутони, които изглеждат архаично на фона на опростяването при конкурентите. Тук дори ми е трудно да работя с аудио системата, а какво да кажа за някаква друга операция. Това просто не ми харесва, ама никак даже. Тези ми дерзания явно не се споделят от 174 000 (с 3,6% повече спрямо същия период на миналата година) човека, които за първите шест месеца на 2015-а са избрали да си купят именно Fiesta. Това превръща модела в най-продавания автомобил в малкия клас и втори (след Golf) по продажби в Европа.

 

По-голямата част от тези продажби са на модели, задвижвани от всепризнатия 1,0-литров EcoBoost двигател (Световен двигател на 2012, 2013 и 2014 г.) със 100 и 125 к.с. Сега тези две версии на мотора се допълват и от тази със 140 к.с. Доскоро той се предлагаше само за Red&Black Edition, но двигателят весе е достъпен за нормалната Fiesta в нива на оборудване Sport и Titanium. Допълнителната мощност е постигната чрез променено управление и настройки на турбокомпресора, променливи фази, междинен охладител и управление на газта за 12% повече мощност. Ускорението до 100 км/ч трае 9,0 сек, което не е нито бързо, нито впечатляващо. По-впечатляващо е пътното поведение на автомобила в завои, дори и на магистрала.

 

Карах червената Fiesta по всякакъв маршрут в над 500 км пробег, но най-доволен останах в завоите по северния склон на прохода Петрохан. Удоволствието от шофирането Fiesta Red Edition подсилва допълнително чрез променените предавателни числа на 5-степенната механична скоростна кутия и спортното окачване. В допълнение към новите амортисьори и настройките на пружините, спортното окачване е с по-стегната задна ос и променени настройки на електрическото сервоуправление, осигурявайки по-високо съпротивление за повече обратна връзка от волана. А такава има в предостатъчни количества в завоите, когато дори и мократа настилка не можа да сломи устрема на Fiesta през серпентините на прохода. Двигателят е много пъргав и еластичен, като усещам 3-цилиндровия му звук само на втора предавка. Овърбуус функцията е полезна при изпреварване и ако искаш да дразниш някой с прескъпо Audi Q7, решил, че само 4х4 е достатъчно.

 

Но освен пъргав, тази версия на 1,0-литровия EcoBoost може да бъде и доста икономична. Не, когато искаш да изцедиш всичко от него, но в една част уикенд забавлението ми с автомобила се опитах да видя колко ще успея да се доближа до средния показател на разхода на гориво. Заводският параметър е 4,5 л/100 км, като аз успях да го сваля до 5,6 л/100 км извън града. Бих казал добре, но знам, че може и още. Но аз не съм човек, който да се самоизмъчва без климатик и да карам с до 90 км/ч. В крайна сметка не възнамерявам да съм поредния, който ще хвърли „бомбата“, че някой лъже за средния разход. Дори напротив. Конспиративната теория тук ми дапада повече, но тава е тема на друг разговор. Този завършвам по следния начин: Fiesta продължава да е най-концентрираният и забавен малък автомобил на пътя. MINI го изключвам от сметката, защото е много по-скъп. Ще видя дали ще си променя мнението, след като тествам Mazda2, но тя няма подобен двигател и това ще е в нейн ущърб.

 

Технически характеристики

Ford Fiesta Red Edition

Размери

Дължина, мм: 3975

Широчина, мм: 1709

Височина, мм: 1454

Колесна база, мм: 2489

Маса, кг: 1150

Двигател

Тип: 3-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 140 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 180 (210) при 1400-5000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 201

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,0

Среден разход, л/100 км: 4,5

Вредни емисии СО2, г/км: 104

Базова цена, лв. с ДДС: 31 900

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 31 490

КОНКУРЕНТ

Opel Corsa 1,4T

Размери

Дължина, мм: 4021

Широчина, мм: 1736

Височина, мм: 1479

Колесна база, мм: 2510

Тегло, кг: 1120-1199

Двигател

BMW X5 M: 575 конски дози адреналин (тест-драйв)

Наричан е още хормон на стреса, поради факта, че при стресови ситуации синтезът на адреналин се усилва значително. Големи количества ад...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1364

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 5000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 220 при 3000-4500

Динамки

Макс. скорост, км/ч: 207

Dacia Duster 1,5 dCi: Аз съм шампионът (тест-драйв)

Фреди Меркюри го няма от много дълго време, но остава емблематично за музиката парче. Хитът обаче е в друго местоимение. Вероятно е мно...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,9

Среден разход, л/100 км: 5,9

Вредни емисии СО2, г/км: 136

Базова цена, лв. с ДДС: 28 575

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com