Ford Kuga: Всестранен талант с три нови лица (тест-драйв)

33577
Снимки: Ивелин Солаков

Дизайнът е определящ фактор при избора на автомобил сред повечето потребители. Затова при обновяването на Ford Kuga дизайнерите са създали три различни лица за кросоувъра. За почитателите на традиционния стил Kuga се предлага в нивото на оборудване Titanium, при което в оформлението на предницата доминират хромирани лайсни от алуминий, а праговете са защитени с пластмасови панели. За тези, които харесват спортния стил, Kuga идва с външно оформление ST-Line, при което хромът е отстъпил място на матово черна решетка, табелки ST-Line и решетка тип „пчелна пита”.

Третото лице на Ford Kuga е в луксозното оформление Vignale, което създава усещането за премиум SUV с хромираната рамка на радиаторната решетка, повече лъскави детайли и логото на Vignale. В салона на Vignale са използвани ексклузивни материали и кожена тапицерия. Независимо кое от трите лица на Ford Kuga ще изберете, този кросоувър приятно ще ви изненада с всестранния талант на мултифункционален автомобил с 5 места и голям багажник, подходящ както за града, така и за планината, през всички сезони на годината.

Обновеният външен вид на Ford Kuga коренно се различава от модела, представен през 2012 г. Новият екстериорен дизайн е дързък и кардинално променя визията на кросоувъра, като със сигурност ще привлече повече клиенти на модела. Обновената Kuga е изваяна в новия дизайнерски стил на Ford, който споделят също големия SUV Edge и обновеният компактен SUV EcoSport. Голямата горна трапецовидна решетка и по-малката долна решетка са изравнени с елегантните нови фарове с дневни LED светлини и заедно със стилните фарове за мъгла придават спортен външен вид на модела. Задните светлини са с нов дизайн, а новата гама от 17-, 18- и 19-инчови алуминиеви джанти се предлагат с най-различни покрития, включително никелирано. Има и два нови цвята за каросерията - Guard Grey и Copper Pulse.

Галерия - Ford Kuga по пътя към ски пистите в Пирин

В салона на обновения Ford Kuga също са настъпили генерални промени. Няма и следа от оформлението на стария модел. Първото нещо, което впечатлява, е изцяло новият волан с три спици и намален диаметър за по-удобно шофиране. На него има бутони за управление на всички функции, които са разположени на удобни места за пръстите на водача. Отоплението на волана е голямо удобство през зимата. Приборите са с отчетливи графики и светлосини стрелки, а на дисплея пред водача могат да се показват различни данни. Управлението на климатроника е по-удобно, а пластмасата е мека и приятна на допир. В центъра на таблото е поставен 8-инчовият сензорен екран на мултимедийната система SYNC 3 с гласово управление, която разпознава няколко езика, включително и български. За да намерите най-близката бензиностанция или хотел, не е необходимо да го търсите в менюто, а трябва просто да кажете ключовата дума и навигацията сама ще намери пътя до най-близкия обект.

Освен навигацията, умната система SYNC 3 взаимодейства добре с всички видове смартфони, като използва приложенията Apple CarPlay и Android Auto. Системата SYNC 3 позволява да поддържате връзка с околния свят и да работите с любимите си приложения дори на път, показвайки на дисплея съобщенията и информацията. Гласовото управление може да активира приложения от вашия смартфон на екрана на автомобила. Въпреки тази съвършена система, в новата Kuga е запазен и слотът за CD, като го има във всички версии, включително и в ST-Line. Менюто на обновения Ford Kuga дава възможност и за множество индивидуални настройки, като например да ограничите максималната скорост, ако колата се използва от млад шофьор. Перфектният саунд в новия Ford Kuga е дело на световния лидер в музикалните системи SONY.

Най-добрият вариант за задвижване на Ford Kuga е турбодизеловият двигател с работен обем 2,0 литра, който развива максимална мощност 180 к.с. В тествания автомобил моторът е съчетан с 6-степенната автоматична скоростна кутия с двоен съединител PowerShift и задвижване на четирите колела 4х4. Без съмнение това е най-добрият двигател за Kuga, който осигурява перфектен баланс между динамично представяне и скромен разход на гориво. При ускорение от място тягата от 400 Нм тласка мощно колата напред и докато преброите до три, вече сте достигнали до 50 км/ч. Не ви трябва и много време при изпреварване. Ако можете да превключвате по-бързо от 6-степенния автоматик с двоен съединител, имате планки на волана за ръчно управление на трансмисията. На магистралата Ford Kuga неусетно се ускорява до 140 км/ч, като двигателят работи тихо и не се чува в салона. При динамично шофиране средният разход на гориво е 8 литра на 100 км, а при доста по-лежерно темпо на каране кросоувърът може да ви изуми с консумация под 5 на сто.

Благодарение на динамичния двигател, Ford Kuga може да се кара доста агресивно, особено по планински път, като този от Симитли към Банско. По планинския път с много завои, част от които и доста остри, изпъква стабилното пътно поведение на Kuga. Кросоувърът се държи по-скоро като лека кола, отколкото като всъдеход, а странични наклонявания са съвсем малки и приемливи за модел от този клас. За стабилното пътно поведение и подобреното сцепление в завой се грижи векторното разпределение на тягата, което прилага леко спирачно усилие върху вътрешните колела. На сняг, кал и заледени участъци, системата за двойно задвижване 4х4 разпределя електронно въртящия момент между четирите колела и осигурява стабилна стойка върху хлъзгавите повърхности. Благодарение на отличната проходимост и системата 4х4, новата Ford Kuga без проблем ще ви отведе до ски пистите високо в планината.

Но през по-голямата част от времето водачите ще шофират Ford Kuga в града. Тогава ще усетят и помощта на новите системи за сигурност, които могат да предотвратят много неприятни инциденти. Ако се притеснявате от габаритите на кросоувъра и как ще го паркирате, не пропускайте системата за автономно паркиране, която самостоятелно намества автомобила, коригирайки траекторията с въртене на волана, без водачът да го докосва с ръце. Той трябва да натиска само педалите на газта и спирачката. Новата Kuga може и сама да напуска мястото на паркиране след активиране на мигача. Когато колата излиза на заден ход от паркинг, специална система следи пространството зад колата и предупреждава водача ако има опасност от сблъсък. Ако се разсеете в градския трафик и не спрете навреме, електрониката ще предотврати евентуалния сблъсък, като автоматично спира колата, като задейства спирачките и намалява подаването на гориво. Активното кормилно управление следи маркировката и не позволява на колата да напусне лентата на движение, в случай, че водачът е заспал. Камерата чете пътните знаци и ги дублира на арматурното табло.

Технически характеристики

Ford Kuga 2.0 TDCi PowerShift 4х4

Размери

Дължина, мм: 4531

Широчина, мм: 1838

Височина, мм: 1685

Междуосие, мм: 2690

Собствено тегло, кг: 1716

Вместимост на резервоара, л: 60

Двигател

Тип: 4-цилиндров дизелов с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1997

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 180 при 3500

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 2000-2500

Скоростна кутия: 6-степенна автоматична с двоен съединител

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 200

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,0

Среден разход, л/100 км: 5,2

Вредни емисии СО2, г/км: 134

Базова цена на модела, лева с ДДС: 61 400

 

КОНКУРЕНТЪТ

Volkswagen Tiguan 2.0 TDI DSG 4Motion

Размери

Дължина, мм: 4486

Широчина, мм: 1839

Височина, мм: 1673

Междуосие, мм: 2677

Собствено тегло, кг: 1723

Вместимост на резервоара, л: 60

Двигател

Тип: 4-цилиндров дизелов с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 1968

Ford Kuga 2,0 TDCI: Второ поколение и двойно повече (тест драйв)

Не беше отдавна времето, когато смятахме, че европейският автомобилен пазар е център на вселената. Изискванията на клиентите ставаха вс...

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 190 при 3500-4000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1900-3300

Скоростна кутия: 6-степенна автоматична с двоен съединител

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 212

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 7,9

Ford Kuga с най-мощния дизел и повече модерни технологии

Ford Kuga се сдоби със значителни промени, вкл. най-мощния дизелов двигател досега. Подобренията в гамата дизелови и бензинови двигате...

Среден разход, л/100 км: 5,7

Вредни емисии СО2, г/км: 149

Базова цена на модела, лева с ДДС: 71 130

 

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Ивелин Солаков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Mercedes се похвали с феноменално постижение на своето „кубче“

Изливане или изпомпване на маслото при смяна - кое по-добре?

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com