Ford Transit Courier: Верен бизнес партньор (тест-драйв)

91863
Снимки:

С яденето идва апетитът, а в този случай Ford виртуално се храни с 10,4% пазарен дял при лекотоварните автомобили в Европа за първото тримесечие на годината (близо 50 000 продажби) - най-големият показател, постиган от компанията в последните 16 години. И очевидно Ford иска още по-голям дял, за което ще се потруди най-малкият, четвърти член в семейство TransitCourier. Новият модел идва във версия Kombi и Van, предлага три двигателя, 10% повече товарен капацитет от конкурентите, по-голяма товарна дължина, по-добър достъп отзад през плъзгащите се странични врати... всичко това опаковано в много привлекателен дизайн. Отидохме до Франкфурт, за да се убедим лично в твърденията на Ford.

Всичко се променя – хората, технологиите, климата, появяват се нови тенденции. В кулинарията например все по-популярно става молекулярното готвене, а в автоиндустрията – икономичността и екологията. За наше съжаление като че ли нищо не се променя в България. Взаимните политически обвинения са нещо, което вече приемаме с насмешка. Но сега те вече стигнаха квалификации за „държавна измяна“, а това не е смешно. Резултатът от политическата помия, заливаща ни ежедневно, е несигурността, която ражда. Несигурност за бизнеса, стагнацията за който продължава. Несигурност за населението, чийто депозите за пръв път надхвърлиха 40 млрд. лв. Несигурност за инвестиции, а обещаното развързване на гърлото на малкия и среден бизнес така и не се случва.

 

Променя се и Ford, който вече разполага с 4-членна моделна гама за бизнеса, след като вчера (15 май) във Франкфурт бе динамичното представяне пред медиите на най-малкия член в семейство Transit. Courier предлага най-добрата икономичност и товарен капацитет в сегмента, с което се очертава като верен бизнес партньор. В свободното си време, ако сте предпочели 5-местната версия Kombi, без никакви компромиси може да служи за семеен автомобил, тъй като с него няма опасност колелото на детето и няколкото сака за ваканция при баба да си останат опаковани в хола ви, а вие да тръгнете само с 2 чанти. Задните пътнически седалки се сгъват и изпръвят вертикално зад облегалките на предните седалки, като така багажникът се увеличава значително (до 1,69 м3). Казвам без компромиси неслучайно, защо Transit Courier Kombi изглежда като добре познатата Fiesta (чиято платформа и използва), но с много по-голям вътрешен и товарен обем.

 

Това е първият автомобил, в който сядаме с колегите ми. В началото играя ролята на навигатор, като само отбелязвам километрите, на които дебнат камери. За маршрута се грижи навигацията. Това ми дава време обстойно да огледам интериора, в който чувството е като в Fiestа, но с много висок таван. Приборното табло е 1:1 с най-продавания малък автомобил в Европа. Характерната за Ford голяма централна конзола е запазила многото си бутони, но сега те вече са по-логично подредени от преди. Разбира се за теста са ни подготвили топ обзавеждане, но и без него усещането е, че седиш в лек автомобил, а не в „баничарка“. Преди време Mercedes започна да убеждава бъдещите си клиенти, че Citan е начинът да вършат бизнеса си със стил. Самото твърдение звучи безумно, но го използвам, тъй като интериорът на Courier изглежда много по-атрактивен, отколкото този на луксозния Mercedes Citan. Достатъчно е да направите справка с Google, за да разберете какво имам предвид.

 

Не бих се притеснил да направя същото твърдение и за екстериора. Разбира се не бих си позволил да го определя като красив, но привлекателен за класа на „баничарките“ е повече от ласкателно. Релсите на покрива също играят роля за това, но стане ли въпрос за LCV автомобили, други силни характеристики излизат на преден план. Ниските експлоатационни разходи изпъкват. Многоелементната задна броня, здравите защитни странични лайсни и високо позиционираните предни и задни светлини помагат за намаляване на разходите при леки пътно-транспортни инциденти, които са неминуеми в натоварения градски трафик, където основно ще се подвизава Courier. Трите двигателя пък се предлагат с удължени едногодишни/30 000 км сервизни интервали. Специално внимание е било обърнато на надеждността и издръжливостта, като тестовете на Transit Courier са еквивалентни на 1,6 млн. км. Вратите пък са били затворени 250 000 в непрекъснато изпитание, за да се гарантира издръжливостта им предвид предполагаемото им често отваряне и затваряне в ежедневието на клиента.

 

Докато съм още на пътническата седалка мога да обърна внимание и на другите детайли, сред които в този клас автомобили особено важни са отделенията за всевъзможни вещи. Арматурното табло пред мен е изразяно и там могат да се поставят всекакви дребни предмети. Сенниците пък са захванати за рафт над главите на пътуващите отпред, който е предназначен за документи. Под предната пътническа седалка има шкавче за инструменти например, а в големите джобови във вратите могат да се поберат всевъзможни бутилки и кенове безалкохолни напитки. Пластмасата по вратите и таблото обаче е грубичка за моите усещания и предпочитания, но това не е пропуск, а съвсем умишлено, тъй като тази пластмаса трябва да издържа все пак на работни условия. Версията Kombi ми прави много приятно впечатление с обезшумеността си, макар характерният тон на 3-цилиндровия 1,0 EcoBoost отличник на Ford да няма как да го сбъркам. Със своите 100 к.с. той се справя без проблем с най-голямото възвишение край равния като тепсия Франкфурт. Макар да се усеща леко недозавиване, стабилността на автомобила ме изненадва предвид факта, че от главата до тавана имам три педи разстояние. Ford са заложили на независимо McPharson окачване отпред и полу-независима торсионна греда отзад, конфигурация, която трябва да се справя със стабилността, но и с максималните 660 кг натоварване на Courier.

 

Идва моят ред зад волана, но решавам да избера класическа конфигурация: Van и 1,6 TDCi с 95 к.с. Клиентите могат да изберат и 1,5-литров дизел със 75 к.с., който бие конкурентите със своите 103 г/км емисии СО2, равняващи се на 3,9 л/100 км. Моят двигател обаче като че ли е най-подходящ за товарната версия – отлична еластичност и 215 Нм, които ще са нужни при пълно натоварване на вана. Сега обаче съм празен и задницата подскача въпреки гладките улици около река Майн. Не е и толкова безшумен като пътническата версия, но това също си обяснявам с усилването на звука от празната зад гърба ми каросерия. Тъничкият подлакътник не ми пасва, а стъклото на преградата зад мен отразява светлините на другите автомобили отпред и това ме дразни. Гумените стелки под краката ми са идеални за служебни нужни, тъй като почистването и поддръжката им е много лесно. Още по-лесно е товаренето, ако доплатите за странични плъзгащи се врати с отвор от 453 мм. Courier предлага най-дългата товарна дължина в класа от 1,62 метра, която може да достигне 2,59 м, ако се сгъне предната пътническа седалка и сте избрали преградата между предните седалки и товарното отделение да е телена, а не плътна. Общо десет са точките за захващане и обезопасяване на товарите, като максималният им обем може да достигне 2,6 м3 (SAE).

Отдавна не съм сядал зад волана ва „баничарка“ и този тест драйв го намирам за доста забавен. Истината е, че в пътническата версия чувството е като в лек автомобил, а Ford са се опитали да комбинират голямата товароносимост с превръщащото се в запазена тяхна марка много добро пътно поведение. Проблемът за Transit Courier (и за всички негови събратя и конкуренти) е един: Dacia Dokker.

Технически характеристики: Ford Transit Courier Kombi 1,6 TDCi

Размери

Дължина, мм: 4157

Широчина, мм: 1976

Височина, мм: 1747

Колесна база, мм: 2489

Маса, кг: 1230

Товароносимост, кг: 565

Обем на багажника, куб. м (VDA/SAE): 1,9/2,3

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1560

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 95 при 3800

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 215 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 170

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 14

Ford Fiesta ST: STрахотен кеф (тест-драйв)

Знаех, че Ford Fiesta ST е добър. Изчел съм толкова материали на най-добрите световни медии по темата, че нямах абсолютно никакво съмне...

Среден разход, л/100 км: 4,0

Вредни емисии СО2, г/км: 105

Базова цена, лв. с ДДС: 27 800 (за 1,5 TDCi Van)

КОНКУРЕНТ

Peugeot Bipper 1,3L HDi 75 к.с. (ван)

Размери

Skoda Yeti 2,0 TDI 4x4: Здравият разум пред емоциите (тест-драйв)

В не малка част от своята история чехите са пряко свързани с германците. Отношенията между двете нации може да се сравнят с остросюжете...

Дължина, мм: 3864

Широчина, мм: 1816

Височина, мм: 1721

Колесна база, мм: 2513

Маса, кг: 1095

Товароносимост, кг: 655

MINI Coooper S: От Mini до MINI (тест-драйв)

Новото MINI се сдоби с нова външност, заложи на значителни промени в интериора, под предния капак и на ново шаси, добави и малко килогр...

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров

Работен обем, куб. см: 1248

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 75 при 4000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 157

Peugeot 3008 2,0 HDi: Френска идилия (тест-драйв)

Фактът, че 3008 се превърна в успех, мен не ме изненадва. До момента са продадени над 507 000 бройки, което обаче е изненадващо до...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: n/a

Среден разход, л/100 км: 4,5

Вредни емисии СО2, г/км: 119

Базова цена, лв. с ДДС: 24 769

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Ford

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com