Как да разберете, че спирачната течност е за смяна?

4764
Как да разберете, че спирачната течност е за смяна?
Снимка: Freepik

Специалистите съветват да сменяте спирачната течност в автомобила поне на всеки три години. Какво обаче трябва да знаете за тази „операция“, която е много важна за безопасността на превозното средство и на возещите се в него.

Основната задача на спирачната течност е да превърне натискането на педала на спирачката в мощна сила на спирачни апарати или цилиндри, които да забавят въртенето на колелата на автомобила. Освен това, те трябва да могат да изпълняват тази функция възможно най-ефективно, бързо и многократно. Спирачките не бива да прегряват при интензивно спиране, както и да не замръзнат при минусовите температури.

Какво се случва, ако рядко сменяте спирачната течност?

През последните години повечето шофьори се научиха да сменят маслото навреме и да не пестят от филтри, както и да карат автомобила си н...

Спирачната течност също така трябва е да е с нисък вискозитет - за бързо предаване на сила през маркучите. Освен това все още трябва да абсорбира влагата възможно най-зле - за да не кипи след това в спирачните механизми и маркучите. И също така бъде инертна по отношение на гума и пластмаса, от които са направени спирачни маркучи и уплътнения.

Спирачните системи на повече или по-малко модерни автомобили са пълни с вещество, което отговаря на стандарта DOT 4. Състои се от полигликолови етери с добавяне на антикорозионни, антиокислителни, пластифициращи и антипенители добавки, както и борна киселина за намаляване на хигроскопичността.

В лабораторни условия такива течности кипят при температури не по-ниски от 230°C. Въпреки това, заредени в кола, поради естествения набор от влага, те вече кипят при по-ниски температури. И така, стандартният DOT 4 може да започне да кипи при 155°C, DOT 4 Class 6 (известен още като Super, DOT 4+, DOT 4 Plus или DOT 6) е малко по-устойчив на прегряване и кипи в кола при 175 °C.

Има и стандарти DOT 2 и DOT 3, както и DOT 5 и DOT 5.1. DOT 2 вече не се използва, а DOT 3 се използва само при много стари автомобили. Спирачната течност DOT 5 е на силиконова основа, а не на гликол и не е съвместима с други DOT. В същото време, DOT 5.1 е спирачна течност с гликол, предназначена за превозни средства с високоскоростен ABS, има висока точка на кипене (185°C) и нисък кинематичен вискозитет.

Кои части в автомобила трябва да бъдат оригинални

Ситуацията с автомобилните компоненти става все по-трудна заради поскъпването на новите коли и забавянето на тяхната доставка. Цените н...

Ниският вискозитет на спирачната течност позволява по-бързо прехвърляне на силата към актуаторите и цилиндрите. Това е особено важно за по-ефективната работа на системите ABS/ESP. Някои производители на автохимия разработват свои собствени продукти. По-специално, немската компания LIQUI MOLY, в допълнение към стандартните продукти, има Racing Brake Fluid с точка на кипене от 195 ° C, предназначена да работи в силно натоварени спирачни системи на спортни и рали-автомобили.

Колкото по-висока е точката на кипене на спирачната течност, толкова по-малка е вероятността спирачките да „изчезнат“ на пътя. В крайна сметка, само с пара не може да се прехвърли необходимото усилие . Ето защо всички са толкова загрижени да има възможно най-малко вода в спирачната течност. Тя вече кипи при 100 ° C - температура, която се счита за доста работеща за нормално работещи автомобилни спирачки.

Следователно, с висок процент вода в DOT, спирачките могат да се повредят дори в най-безобидната ситуация, незабавно превръщайки я в аварийна. За да се избегнат подобни ексцесии, производителите на автомобили препоръчват смяна на работната течност в системата на интервали от 2-3 години или след 40-60 000 км. Това всъщност не е догма, а вид презастраховане. Често спирачната течност запазва състоянието си за по-дълго време.

Специалистите казват, че течността трябва да се смени с нов, ако в нея вече има 2-3% влага, което е невъзможно да се определи визуално. Все пак има как визуално да се прецени, че течността вече губи качествата си - мътност, разслояване или наличие на утайка. Но най-често се вижда прозрачна жълтеникава течност, особено ако преди това спирачките са „кипнали“.

Какво трябва да направи шофьорът в случай на поднасяне на пътя

Зимата постепенно настъпва и опасностите по пътищата се увеличават. С годините шофьорите трупат опит за движение в такива условия, но и...

Колко е водата в резервоара да спирачната течност може да се определи само с помощта на специални инструменти. Някои от тях измерват точката на кипене на извадената проба, докато други измерват нейната електропроводимост. Но дори и да има излишък от дела на водата в пробата от резервоара, не трябва да се изпада в паника. В края на краищата влагата от въздуха има способността да контактува със спирачната течност. И единственият начин за пълна оценка на състоянието на течността е нейното източване от системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com