MINI Coooper S: От Mini до MINI (тест-драйв)

130755
Снимки: Христо Петров

Новото MINI се сдоби с нова външност, заложи на значителни промени в интериора, под предния капак и на ново шаси, добави и малко килограми, но най-запалените почитатели на марката могат да дишат спокойно: MINI не остъпва и на йота от собствената си идеология. Той си остава все така твърд и все така се кара като по релси, с прословутото Go Kart усещане. Страхотен е, а каква ли зла машина ще е John Cooper Works?

Представянето на новото MINI в България се състоя в модерна обстановка, но на фона на неостаряващото и все така атрактивно ретро: оригиналът на сър Алек Исигонис. Сред многото разлики се откроява една, тази, че новото MINI е като кросоувър спрямо оригиналното Mini. Да, толкова много е пораснало новото, трето поколение на модела. Тук е мястото да отдам заслуженото на сухите цифри, за да не се занимавам повече с тях. Дължината на автомобила е увеличена с 98 мм, широчината с 44 мм, височината със 7 мм, а междуосието с 28 мм. Това е довело до отваряне на малко повече пространство за пътниците отпред и отзад, а обемът на багажника е увеличен с близо 1/3 спрямо предишния модел, т.е. с 51 л и сега вече е 211 (от 160) литра.

 

И въпреки това, третото прераждане на британската икона някак си продължава концепцията на оригинала. Докато Mini от 1959 г. започва революция чрез иновативното използване на размерите си, то при новото MINI не става въпрос за преоткриване на корените, а по-скоро на компанията-майка BMW.

Ако погледнем отвъд маркетинг посланията на британския булдог, откриваме напълно новата UKL платформа на BMW. Да, баварците вече имат модел с предно задвижване, като 2-Series Active Tourer ще даде началото на цяло ново моделно семейство. Но това е тема за друг разговор. През призмата на MINI това означава, че от технологична гледна точка говориме за новости във всяко едно отношение. Шасито е ново, няма ги съвместно разработените с PSA двигатели, които са заменени с чисто нови агрегати, подписани от BMW. Окачването също е изцяло ново. Серийно се предлага динамичен контрол на стабилността (DSC) включително динамичен контрол на сцеплението и електронен блокаж на диференциала (EDLC), а при MINI Cooper S е допълнено с Performance Control. За пръв път при MINI като опция се предлага и динамичен контрол на амортисьорите. Интериорът е силно преработен, макар да носи много препратки към предшественика си. Единствената област, която свързва 2014 MINI с моделите R53 (2001) и R56 (2007), е екстериорът. Ще започна оттук.

 

Създателите му наричат своето творение „напълно ново“. И както стана ясно досега, те имат доводите да кажат нещо такова. Но заслугата е на първо място на инженерите, тъй като по отношение на дизайна (изключая сериозното нарастване на размерите) нещата са сведени до еволюция, а не революция. В това няма нищо лошо, напротив. Все пак говорим за традиции. Въпреки това факторът „уоу“ определно е налице. По време на моя тест, автомобилът, греещ в яркия Volcanic Orange цвят, събра висок брой вдигнати нагоре палци. Нещо като реална версия на това да събираш много „лайкове“ във Facebook. Кълна се, че не съм плащал на хората и стотинка. А това е потвърждение, че този нов модел си остава истинско MINI.

ВИЖТЕ ЗАЩО MINI COOPER S СЪБИРА ТОЛКОВА МНОГО „ЛАЙКОВЕ“

Дизайнерите са заложили на нова интерпретация на характерни дизайнерски елементи като хексагоналната радиаторна решетка, фаровете и задните светлини с широка хромирана рамка. Автомобилът идва с пет нови цвята на каросерията, а по желание може да поръчате покрив в контрастен цвят. Без доплащане. Той, комбиниран с черните А, В и С-колоните и задължителните за едно MINI ивици през капака... картинката привлича все повече „лайкове“.

 

Особено атрактивни са опционалните LED фарове, които изпъкват изключително много със светещия пръстен на дневните светлини и интегрирания мигач, адаптивно разпределение на светлината и LED фаровете за мъгла. Задните светлини също могат да се поръчат с LED технология, а за интериора се предлага и LED светлинен пакет. Отпред за агресията на модела допринасят двата фейк хромирани отвора под фаровете за мъгла, а централната двойка ауспуси и спойлерът са елементите, привличащи погледа отзад. Много отрактивна е лъщящата капачка на резервоара, която стои открита.

 

Най-голямата видима промяна се открива в интериора. Тук нещата са толкова лъскави, че мога да ги сравня с корицата на луксозно лафстайл списание. Собствениците на MINI трябваше да преглътнат непрактичноста в името на стила, който предлагаше интериорът досега. Вече не. Типичното дръзко оформление е все още тук, но сега то е по-омекотено. Видимо се усеща, че материарите са изключително качесвени. Сядам в седалите и автомобилът разкрива допълнителното пространство отпред. Отзад също размерите са нараснали, но все така мястото за краката е недостатъчно, което обаче е разбираемо. Кожените седалки с частична перфорация и Алкантара по бордовете си са страхотна, класа. Те са дълбоки и с висока странична опора.

Голямата новост е зад волана, където откриваме характерното приборно табло (каквото липсваше преди) с голям скоростомер. В ляво на него е оборотомерът, а в дясно горивомер със светодиоди за отчитане на количеството бензин. Преди скоростомерът бе позициониран в големия кръг прибор върху централната конзола. Зад волана за пръв път виждаме и Head-up дисплей, в който можеш да гледаш дори списъка на радиостанциите, когато се чудиш какво да слушаш през опционните говорители на harman/kardon. Същият този кръгъл контролен уред (абсолютно всичко в интериора е подчинено на кръглите форми) е наличен и сега, предлагащ нова възможности за изобразяване и цветен LED пръстен за визуална обратна връзка при управлението на множество функции (серийно с четириредов TFT дисплей респективно опционален до 8,8 инчов цветен дисплей). Външният кръг, където преди се движеше стрелката на скоростомера, сега е оставен за въпросния цветен LED пръстен. Това е начинът на MINI да изрази чувствата си. Например, пръстенът използва синя и червена светлина, за да покаже кога настройвате температурата на климатика. Има още доста цветове за различните други функции, което аз намирам за забавно. Това осветление може и да се изключи, ако на някого му дойде в повече.

 

Дебелият волан с червени шевове (опционен тук John Cooper Works) пасва идеално в захвата ми, а червеният старт/стоп „бутон“ (по-точно е да се каже перчатка) е просто невероятен. Той имитира превключвателите на някои супер спортни автомобили. В ляво и дясно на него са характерните за MINI превключватели за активиране/деактивиране на ESP-то и Старт/стоп системата (подобни има и на контролния блок над огледалото за обратно виждане), но контролерите на стъклата вече са изнесени на традиционното им място – върху вратите.

Не мога да приема приличащия на градински инструмент скоростен лост, който е много дълъг. По-високо от необходимото е позициониран средният подлакътник, а позицията на контролера на инфотейнмънт системата е дразнеща. Автомобилът е набден с модернизирания iDrive (с друго име тук) на BMW с тъчпад въртящ се контролер. На разположение имаш повече инфотейнмънт възможности, но самият контролер е разположен много ниско и това не е особено удобно.

За пръв път като опция се предлага възможността за настройки на автомобила чрез MINI Driving Modes и въртящ се контролер в основата на скоростния лост. Освен стандартната настройка MID могат да бъдат активирани режимите SPORT или GREEN. Изборът на режим променя настройките и чувствителността на педала на газта и кормилното управление, а при съответното оборудване и времето за превключване на автоматичната трансмисия, както и работата на динамичния контрол на амортисьорите.

 

Електроусилването на волана е отлично настроено. Една идея може би по-твърдо от необходимото в „Спорт“, но затова пък усилването е почти идеално в „Комфорт“. Той предлага образцова информативност.

За четирицилиндровия двигател с технология MINI TwinPower Turbo мога да говоря само суперлативи. С работен обем 1998 куб. см (заменящ досегашния 1,6-литров), мощност 192 к.с. и 280 Нм (300 с овърбуус) този мотор е гаранция за адреналинови изживявания. А такива не предполагат постигане на среден разход около 5,5 л/100 км. Те предполагат доста повече – около 11 л/100 км. За него ви напомня много отчетливо светодиодният горивомер, което решение не смятам за особено удачно, тъй като кефът цена няма, същото важи и за лайфстайла.

Cooper S е бърз. С механичта скоростна кутия той взима спринта 0-100 км/ч за 6,8 сек (с 0,2 сек по-бързо от предишния модел), а версията с „автомат“ е дори по-бърза – 6,7 секунди. Причината за това е, че новата 6-степенна трансмисия е станала по-добра. Да, не е толкова бърза при смянана на предавките като трансмисията с двоен съединител. И определено не е толкова умна като 8-степенния брилянтен „автомат“ в BMW. Но в контекста на MINI се справя чудесно. В режим Drive смяната на предавките е много плавна, а в режим Sport – прецизна. Имате на разположение и планки на волана сами да контролирате процеса.

 

MINI Cooper S е способен да предизвика настръхване в необичайни зони от вашето тяло, а единствената причина за това е, че управлението на Cooper S е фантастично. Късата колесна база, коравото шаси, прецизното окачване и кормилно управление, сравнително ниската маса и страхотния турбомотор превръщат този хеч в безстрашен покорител на безкрайна поредица S-ки и серпентини. И колкото по-сложен и изискващ е маршрутът, толкова активно ще настръхват космите по тялото ви.

Гръмогласен, твърд, маневрен, стилен, много стабилен в завоите – така в общи линии можеше да се опише и предишното поколение на MINI. Към тези определения може вече да се добави и комфортен. Да, не става въпрос за комфорт по време на път, защото окачването на MINI продължава (за щастие) да е все така твърдо, а по-скоро комфортът служи като фон на общото изживяване зад волана. Много приятен интериор, подобрена шумоизолация, повече място и по-голям багажник: новото MINI е по-гостоприемем от преди. Но и по-скъп.

Вероятно за тези пари може да изберете доста други решения. Например една гореща Opel Astra OPC (53 470). И няма да сбъркате. Но клиентите на MINI въобще не ги интересува това ваше мнение. Този модел е издигнат в култ, едни го ботогворят, а други го анатемосват. Научно обяснение на този феномен няма, но може ли някой учен да опише защо модата диктува живота? Аз се влюбих в новото MINI Cooper S. Нямам търпение вече да разбера какъв ли звяр ще е John Cooper Works?

Технически характеристики: MINI Cooper S

Размери

Дължина, мм: 3850

Широчина, мм: 1727

Височина, мм: 1414

Колесна база, мм: 2495

Собствено тегло, кг: 1250

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 192 при 4700-6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 280 (300) при 1250-4750

Динамика

Peugeot 3008 2,0 HDi: Френска идилия (тест-драйв)

Фактът, че 3008 се превърна в успех, мен не ме изненадва. До момента са продадени над 507 000 бройки, което обаче е изненадващо до...

Макс. скорост, км/ч: 233

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,7

Среден разход, л/100 км: 5,3

Базова цена, лв. с ДДС: 48 300

КОНКУРЕНТЪТ: Ford Fiesta ST

Размери

Nissan Qashqai: Новият еталон (тест-драйв)

Оригиналът. С него се олицетворява най-бързо развиващият се пазарен сегмент, в който в момента има поне 15 представителя. Всички те оба...

Дължина, мм: 3975

Широчина, мм: 1978

Височина, мм: 1456

Колесна база, мм: 2489

Собствено тегло, кг: 1163

Двигател

BMW M235i Coupe: Прераждане (тест-драйв)

Имаше времена, когато автомобилите бяха малки и леки, а сега... Кросоъвърът Х3 по размери е сравним с първото поколение на Х5, настояща...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1596

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 182 при 5700

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 290 при 1600-5000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

Renault Megane 1,5 dCi EDC: Клъцни-срежи (тест-драйв)

Страхотен сериал, който най-строгите критици определиха навремето като много добър. Един от любимите ми, който наживо в автомобилната и...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,9

Среден разход, л/100 км: 5,9

Вредни емисии СО2, г/км: 138

Базова цена, лв. с ДДС: 40 990

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com