Новите коли в ЕС получават ограничител на газта

6523
Новите коли в ЕС получават ограничител на газта
Снимка: iStock

Съветът за безопасност на транспорта в ЕС обмисля въвеждането на устройство във всички нови коли на пазара, което ще пречи на превишаването на скоростта. Системата все още се разработва и няма официално име, като нейната задача ще бъде да увеличи безопасността на пътя, съобщава BBC.

Новата технологии ще блокира педала на газта на автомобила в случай на превишаване на посоченото ограничение на скоростта. Ако е нужно ускорение в случай, че шофьорът бърза или лимитът е по-висок, то човекът зад волана ще трябва да натисне газта и блокировката ще се изключи. Това обаче ще бъде напълно осъзнато действие от страна на водача, което означава, че той е наясно какво прави и съответно ще бъде по-внимателен.

Шофьор на Ford Focus бе глобен за скорост от над 700 км/ч

Шофьорка на Ford Focus получи сериозна глоба в Италия, след като беше засечен да се движи със 703 км/ч. Поне толкова показваше полицейс...

Според експерти, въвеждането на подобно устройство е по-скоро опасно, отколкото полезно, тъй като в много случаи бавното движение на пътя е предпоставка за сериозни инциденти. Например, ако на шофьор му се наложи да подаде газ, за да избегне сблъсък, то системата няма да му позволи да го направи веднага, а ще се задейства след няколко секунди, което може да бъде фатално.

Европейските производители реагираха с алтернативно предложение - системата първо да предупреждава със светеща лампичка на приборния панел, след това със звуков сигнал и накрая с вибриране на педала. И едва накрая да се активира ограничител на скоростта. От Съвета за безопасност на пътя обаче считат, че тази система само ще дразни шофьорите и те ще я изключват веднага след покупката на автомобила.

Въпреки някои спорни детайли около системата и нейното внедряване, повечето експерти смятат, че шофьорите просто няма да имат друг избор и ще я приемат. Това вече стана факт с други функции, които първоначално бяха отричани, но след това се наложиха и повечето хора ги използват, без да се замислят.

"Ежегодно по пътищата в СЕ загиват над 25 000 човека, така че въвеждането на ограничител на скоростта ще спаси живота на много хора и ще стане най голямата иновация в автомобилната индустрия след появата на предпазния колан", категоричен е комисарят по вътрешни пазари и услужи Елжбета Бенковска.

Volvo повишава безопасността на жените в автомобила

Шведският производител Volvo продължава да развива глобалната си стратегия за повишаане на безопасността на автомобилите си E.V.A. (Equ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com