Опасно ли е да се кара с напълнен догоре резервоар?

16326
Опасно ли е да се кара с напълнен догоре резервоар?
Снимка: Autonews

Една от най-популярните автомобилни „истории на ужасите“ е свързана със зареждането на резервоара догоре. Много шофьори са сигурни, че не е безопасно да пълнят гориво докрай, но други го правят редовно. Има ли причини за опасения?

Най-очевидното неудобство е да напълните резервоара на колата си е при използване на бензиностанции от неизвестни вериги или самостоятелни обекти. В някои райони (не само в България) рискът да попаднете на некачествено гориво е голям. Това се отнася особено за дизела, към който по-новите автомобили са особено придирчиви. Затова в подобни случаи е добре, ако се налага и няма друга възможност, да се сипе малко гориво, като се използват и специални добавки. И след това да се потърси бензиностанция от известна марка, където резервоарът да се допълни.

Кога трябва да смените пожарогасителя в колата

Едно от изискванията при проверка от полицията и при преминаване на годишен технически преглед е автомобилът да разполага с пожарогасит...

Понякога се случва след зареждане в кабината на автомобила да започне да мирише на бензин. Най-често причината за това е спукани връзки в системата за наливане. Ако миризмата се появи веднага, е напълно възможно горивната помпа да тече. Особено, ако колата скоро е била на ремонт и механикът в сервиза не си е свършил работата както трябва. В случая помпата не е закрепена добре, поради което изпаренията от резервоара проникват в салона дори през уплътненията. Изходът от тази ситуация е само един – бързо посещение на сервиз, защото силен теч може да доведе до пожар.

Има много шофьори, които държат при зареждане да изцедят помпата на бензиностанцията до краен предел. Дори когато пистолетът изключи, те се опитват да добавят още малко. А това е опасно, тъй като бензинът ще започне да се пръска, ако капачката на резервоара не е затегната докрай.

При съвременните чужди автомобили също не всичко е просто, защото те имат сложна система за вентилация на резервоара с няколко клапана. Гравитационният затваря вентилационната тръба при силно накланяне на колата, което предотвратява разливането на гориво при катастрофа, например. На свой ред, вентилаторът подава въздух към резервоара, така че там да не се образува зона с ниско налягане.

В крайна сметка трябва да се знае едно – не вярвайте на истории за коли, които са се запалили или са получили друга повреда, защото резервоарът им е бил пълен догоре. Спокойно можете да напълните резервоара, докато пистолетът работи, след като завийте плътно капачката.

Защо през зимата се увеличава опасността от запалване на автомобила

През зимата много по-често отколкото през лятото се появят информации за запалени и изгорели автомобили, оставени на паркинг. Автоекспе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com