Opel Mokka 1,4 Turbo: Обречен на успех (тест-драйв)

64538
Снимки: Христо Петров

Със сигурност германците не са известни с хубавото си кафе. Нямат традиции в приготовлението и пиенето му. Това обаче се промени през 2012 г., когато Opel удари едно двойно късо под формата на благоуханната Mokka. Интересното е, че това „кафе“ бе толкова силно, че пазарът още го държи ударната доза кофеин, а Opel Mokka не спира да бележи пазарни резултати, на които завижда дори и законодателят в класа. В своята трета година на пазара, Mokka се приближава към задължителния си фейслифт. Ако не го видим във Франкфурт (по-вероятно няма), то в Женева, в началото на 2016-а, ще бъде показана обновената Mokka. Това е поводът, който ме накара отново да помириша ароматното кафе, за да видя кои са тези съставки, които правят от Mokka един от най-успешните модели на пазара.

 

Еспресо, двойно, късо. Яка доза кофеин, която Opel удари преди 3 години. Точната доза, за да излезе от летаргията, попаднала след сънотворните, давани й тайно от GM. Явно Карл-Томас фон Нойман е добре запознат с италианските привички, защото с неговото идване започна възраждането на Opel. А в онзи момент дори на бе сигурно, че марката с над 100-годишна история въобще ще просъществува. Компанията започна плахо, но за ударът, който нанесе Mokka, никой не бе подготвен. За две години продажбите на модела достигнаха цифрата 300 000, а към този момент моделът се катери към кота 450 000. Това прави по 150 000 продажби (грубо) на година! Не знам кой друг в сегмента би могъл да се похвали с нещо подобно. А в онзи момент, когато моделът се появи, едва ли и в Opel са предвиждали нещо подобно. Mokka дойде много късно и стъпи на пазара сред много силна конкуренция. Оттогава тя се увеличи още повече, но това явно не пречи на модела да продължи с шеметното си пазарно представяне. Оттогава изминаха три години, а плановете за възстановяване на марката придобиха коренно различен уклон. Те предвиждат истинска пазарна инвазия с 27 нови модела през периода 2014-2018 г., подпомогната от 17 нови двигателя за този период.

РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКОВАТА ГАЛЕРИЯ С OPEL MOKKA

Защо е обречен на успех? Първо, защото вече доказа, че е сред най-предпочитаните избори (а на доста пазари и най-предпочитаният) в сегмента. Второ, защото „мирише“ много добре за очите. Трето, защото се задава споменатият вече фейслифт (в този случай се надявам, че няма да предложи нещо коренно различно, защото успешната формула не бива да се променя), ще предложи повече оборудване (като авангардния персонален асистент за свързаност и услуги Opel OnStar). Четвърто, защото за успеха се грижи една от най-богатите двигателни гами на пазара въобще. За съжаление тестовият ми автомобил не е оборудван с никой от „шептящите“ дизелови агрегати, предлагани за модела. В началото на годината 1,6 CDTI със 136 к.с. отбеляза своя дебют в супер успешния SUV модел, а след това той бе допълнен и от по-маломощния „шептяш“ дизел със 110 к.с. Но и това, което е на мое разположение не е за пренебрегване: 1,4-литров турбо двигател със 140 к.с. и 4х4 задвижване. Последното не е задължително в този сегмент, но аз следвам повелята на Мечо Пух: колкото повече, толкова повече. Проблемът е един: автоматикът. И фактът, че кросоувър гамата на Opel все още наброява само един член. Защо, след като Mokka буквално взриви пазара? Очаква скоро да разбера отговора на Opel, защото не е логично моделът да няма вече по-голям събрат. Renault се поблазниха от успеха на Captur и бързо-бързо изкараха Kadjar. Очаквам в съвсем скоро време подобен ход от Opel.

 

Opel Mokka e пълен еквивалент на името си: къса и ободряваща, също като италианско късо еспресо. А бялата перлена боя стои страхотно под яркото юлско слънце. Във визията на модела няма крещящи форми и линии, каквито при основоположникът Juke изобилстват, на които той дължи своя успех. Не, тук е заложено на традиционни дизайнерски похвати, но в естествената красота няма нищо лошо. Не случайно именно Клаудия Шифър е рекламно лице на марката. Добре изразената предна решетка и защитните панели около броните и арките на калниците се подчертават допълнително от характерните за марката Opel “остриета”. Отпред и отзад имаме контрастиращи на черните брони и лайстни защитни скари, подсилващи офроуд излъчването на модела. Но да не се заблуждаваме, при клиренс от 157 мм нещо повече от по-висок тротоар и черен път не са по силите на Mokka. И на 95% от представителите в сегмента. Затова въобще и не мисля да излизам с автомобила извън пътя. Достатъчно му е теста на окачването, на който го подлагам в едно 30-ина километрова отсечка между Монтана и Видин. Справя се чудесно с нея.

 

Въпросната отсечка е кърпена толкова безброй пъти, че не можеш да разбереш и за миг кое от многобройните петна е късче от оригиналния асфалт. Безбройните тирове за Дунав мост 2 пък са направили дълбоки коловози, като минаването през тях е сравнимо с удар от вълната, която оставя движещия се пред теб джет по Дунав. Но инженерите на Opel са доразвили утвърдената система на предния мост с окачване McPherson, добавяйки допълнителни елементи за компенсиране на страничното натоварване върху колелата. На задния мост е монтирана торсионна греда със затворен U-образен профил пред оста на колелата. Тази конфигурация се справя отлично по разбития път. AWD системата разпределя въртящия момент между двете оси автоматично, без да имах възможността да усетя как се случва това, тъй като извън пътя не излизах (както вече казах), а и времето бе сухо като в пустиня. В зависимост от пътните условия, предаването на въртящия момент варира от 100% (което е през по-голямата част от времето на суха настилка) към предните колела до максимум 50% към задните – например в случаите, когато настилката е покрита с дълбок воден слой. При необходимост електронният модул за предаване на въртящия моменt TTD (Torque Transfer Device) напълно автоматично и плавно насочва необходимото количество от тягата към колелата на задния мост. AWD системата допълнително подобрява динамичното поведение на пътя на Mokka. Tова се забелязва преди всичко при рязко ускорение или при бързо преминаване по отсечка с остри завои. Имаше и такава от пътя, като тук опитах малко по-динамично шофиране. Усеща се леко унасяне на каросерията, както и лека склонност към недозавиване, но това е и очаквано предвид височината на автомобила. Както и теглото му.

 

Похвално е, че инженерите на Opel са успели да задържат теглото на AWD системата в рамките само на 65 кг. Но общото тегло  на Mokka (в тази конфигурация, базово, без екстрите) е 1350 кг, което не е никак малко. За сравнение конкурентната версия на Captur (без 4х4) тежи под 1200 кг. Тези цифри имат значение за разхода на гориво. Но най-големият фактор тук е автоматичната трансмисия. Това е и ахилесовата пета на модела. Знам със сигурност, че от няколко години в Opel се работи по автоматик с двоен съединител, но такъв все още липсва. За жалост, тъй като този не е на нивото на Mokka. В негова защита ще кажа само, че има режим за ръчна смяна на предавките, но това става чрез бутон върху дръжката на скоростния лост, което е несериозно. Убеден съм, че този турбо 1,4-литров мотор работи далеч по-добре с 6-степенната ръчна кутия. Няма ненужно форсиране и забавяне при смяната на предавките, а и тези 140 к.с. и 200 Нм са достатъчни на 3-та и 4-та предавка да се търси динамика, ако такава ви е необходима. Разходът също би бил по-малък. При пробег от над 550 км, бордкомпютърът отчете средно 7,9 л/100 км. На „Хемус“ той скочи до 8,5 л/100 км, а най-ниският разход, който постигнах, бе 7,6 л/100 км.

 

В интериора откривам типичното „криловидно” оформено арматурно табло, преливащо в декоративните панели и изразителните форми на облицовките на предните врати. Opel продължава да отделя особено внимание на седалките, за което гласувам с две ръце. Тук са много комфортни и удобни за дълъг път. Не съм съгласен само с подвижния подлакътник, който пречи на дясната ръка, когато се заложи на по-динамично шофиране. Пространството на задните места е далеч над това на Juke например. Жабката на таблото е двойна, като тя е само щрих от цялостното желание да се осигурят всевъзможни ниши (общо 19) за съхранение на различни предмети. Забележката ми, която със сигурност ще бъде решена с фейслифта на модела, е свързана с пре многото бутони върху централната конзола.

В крайна сметка се убедих, че дори и след три години на пазара, Mokka е на равна нога с новите играчи в сегмента и определено е в състояние да отговори на всички нужди и изисквание на модерното семейство. А и цифрата от доста над 400 000 продажби е красноречиво доказателство за това.

Технически характеристики: Opel Mokka 1,4 Turbo

Размери

Дължина, мм: 4278

Широчина, мм: 1777

Височина, мм: 1646

Колесна база, мм: 2555

Маса, кг: 1350

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1364

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 140 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 200 при 1850-4900

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 190

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,9

Среден разход, л/100 км: 6,4

Вредни емисии СО2, г/км: 149

Jaguar F-Type R Coupe: За честта на короната (тест драйв)

Бих възкликнал „невероятно красив“, но този автомобил е толкова впечатляващ под яркото слънце, че бих го определил като &bd...

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 32 310 (за 1,6 ECOTEC, 115 к.с.~

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 39 255

КОНКУРЕНТЪТ

Renault Captur TCe 120

Размери

Дължина, мм: 4122

Nissan 370Z NISMO: Старата школа (тест-драйв)

Отмина времето, в което спортният автомобил се предполагаше, че трябва само да утоли жаждата на собственика си за адреналин и спортни е...

Широчина, мм: 1778

Височина, мм: 1566

Колесна база, мм: 2606

Маса, кг: 1180

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Renault Kadjar 1,6 dCi: Ръкавицата е хвърлена (тест драйв)

Поредният кросоувър! Да, защо не, след като това е формулата, която носи на компанията толкова много клиенти през последните години. Ca...

Работен обем, куб. см: 1197

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 120 при 4900

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 190 при 2000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: n/a

Ускорение 0-100 км/ч, сек: n/a

BMW i8: Звезден кораб „Ентърпрайз“ (тест драйв)

BMW i8 разтърси света не само на спортните автомобила, когато се появи през 2014 г., но и автомобилния свят като цяло. Това е един от н...

Среден разход, л/100 км: 5,5

Вредни емисии СО2, г/км: 125

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 27 390 (за ТСе 90, 0,9 куб. см)

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 36 990

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com