X
 
 

Откриха още една причина за забрана на автомобилите

4383 4
photo of Откриха още една причина за забрана на автомобилите
Снимка: Pixabay
Докато властите на развитите (а и не чак толкова развитите) страни настояват автомобилните производители да преминат на чисти електромобили и по този начин да спасят планетата, еколозите откриват все повече доказателства, че проблемът със замърсяването не е само в двигателите с вътрешно горене.

Вредните емисии от двигателите вече са за заклеймени като най-голямата опасност за околната среда. При електромобилите обаче се използват литиево-йонни акумулатори, чието производство също не е никак безопасно за природата. А колите на ток се нуждаят и от гуми, чието използване също замърсява, при това не малко.

Широки или тесни гуми? Ето как изборът ви ще се отрази на шофирането

Много шофьори искат летните им гуми да изглеждат по-атрактивно отколкото зимните им еквиваленти. Поради това за лятото обикновено се из...

Доказателство за това е поредното изследване, което този път е направено съвместно от два научно-изследователски института от Сан Франциско. То доказва, че прахът от гумите е основен източник на микропластика. Това са най-малките парчета пластмаса (под 5 милиметра), като те се отделят във въздуха.

Половината от тези вредни частици са образувани именно от автомобилните гуми, като те събират също в езерата и океаните, водопроводите и дори в рибата и водораслите. Засега обаче каучукът, използван при направата на гуми все още няма алтернатива и тепърва ще се търси решение на този проблем, който също е сериозна заплаха за здравето на хората.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонименnn 3 Анонименnn преди 6 дена Профил на трол?
  5 милиметра :) ебахти парцалите
 • Еластинчо 2 Еластинчо преди 6 дена Профил на трол?
  Що не вземете да научите що е то каучук?!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  Ами те и подметките на обувките също замърсяват природата с микрочастици. На бос крак ли да перем по улиците?! Тогава пък мъртви клетки с нашата ДНК ще замърсяват природата...
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  Никой не ти е казал, че нямаш право да хвърчиш, но внимавай на чий ще кацнеш!
  : 5 !