Пет мита за бензина, в които мнозина вярват

17316
Пет мита за бензина, в които мнозина вярват
Снимка: CAR

Мнозина шофьори разпространяват различни твърдения за бензина, в които те самите вярват. Така те объркват и други водачи с по-малко опит, а това може да доведе и до проблеми с автомобила.-Ето 5-те най-глупави мита за този вид гориво.

1. Горивата от определени държави са по-добри

Доскоро Русия се смяташе за най-големия износител на дизелово гориво за ЕС, като се твърдеше, че бензинът не е толкова качествен, колкото този, добиван в други държави. Всъщност, това твърдение е едновременно вярно и невярно, а причината е, че в САЩ и Русия се използват различни методи за оценка на горивото. В САЩ октановото число AKI (антидетонационен индекс) се дефинира като средно аритметично между октановите числа за изследване и двигателя.

Още: Как да разберете, че сте сипали лош бензин?

Затова и има разминаване в номерацията на самото гориво. Ако в инструкцията на американска кола е посочено, че трябва да се сипе бензин AKI 91, то това съответства на A-95 в Русия. Съответно AKI93 е равно на A-98, като и в двата случая няма да има разлика в състава на горивото.

2. Бензини с различно октаново число не могат да се смесват

Едно от от широко разпространените твърдения е, че бензините с различно октаново число имат различна плътност, което означа, че те определено ще се „разделят“ в резервоара. Това не е така, смесването на двете горива няма да създаде проблем за двигателя на автомобила, освен ако производителят не е посочил категорични, че някой от двата вида бензин не бива да се използва. И в случая става дума за бензини, предлагани от големите вериги бензиностанции.

Снимка: CAR

3. Подобреният бензин е загуба на пари

Още: Как да стигнете успешно до бензиностанция, когато горивото ви е почти свършило

Мнозина „специалисти“ смятат, че добавките в бензина не носят никакви ползи и тяхното използване е напразно харчене на пари. В момента пазарът е пълен с такива добавки, като различните компании им дават различни имена. В същото време обаче нито един стандарт не предвижда задължителното им присъствие в горивата. На практика обаче използването на такъв бензин има предимства, особено забележим при двигатели, оборудвани с разпределено впръскване. Детергентните добавки в бензина изпълняват функцията за почистване на всмукателни клапани, горивни камери и инжектори.

Въпреки това, при двигатели с директно впръскване тяхната ефективност е много по-ниска, тъй като горивото се подава директно в горивната камера, заобикаляйки всмукателните клапани. Ефектът на добавките за миене се осъществява, както следва -радикалите покриват триещите се повърхности, поради което силата на триене се намалява и въглеродните отлагания се отстраняват. В същото време е възможно леко увеличение на мощността.

Още: Вредите от старите бензинови коли

Всяка компания за гориво, когато разработва свой собствен набор от такива добавки, преследва подобни цели - премахване на въглеродни отлагания от части, защита срещу корозия, подобряване на смазочността. А последицата от това може да бъде подобрена горивна ефективност.

4 Зареждането с бензин с октаново число, не препоръчано от производител, е вредно за двигателя.

Бензинът, който е посочен в скоби на капака на резервоара, може да се използва само ако бензиностанцията няма основно гориво. Въпреки това, той не е подходящ за продължителна употреба. Препоръчителното октаново число обикновено е посочено от вътрешната страна на портичката на резервоара. В скоби е допустимото октаново число на бензина.

Зареждането с бензин с по-високо октаново число от препоръчаното от производителя ще бъде вредно само джоба на собственика на автомобила. Двигателят няма да получи никаква вреда или полза от това. Но има едно изключение. Има смисъл да зареждате бензин с по-високо октаново число по време на големи горещини. В този случай шансовете за възникване на детонация в двигателя са значително намалени. Бензинът с по-ниско октаново число обаче може да причини проблеми.

5. Бензинът не се разваля

Бензинът, произведен преди половин век, съдържа тетраетил олово. Срокът му на годност е 2 години в северните райони, 18 месеца в средната зона и само 6 месеца на юг. Съвременният бензин, произведен по нови стандарти, може да се съхранява само 1 година от датата на производство. И това е вярно за всяко октаново число. Следователно няма смисъл да се запасявате с бензин за дълго време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Италианската полиция забрани на Fiat да продава някои от колите си

5 причини, поради които шофьорите сами са виновни за високите разходи за ремонт

Автосалон на BYD изгоря в Китай, подозира се електрическа кола (ВИДЕО)

Какво не бива да оставяте в автомобила?

Загуби ли инерция преходът към електрически превозни средства?

Компания за автономни коли се разследва за 22 инцидента

Защо движението с отворени прозорци е опасно?

Ford губи 100 000 долара от всеки произведен електромобил

Как да разберете, че стартерът не работи?

Вандал подпали скъпа суперкола, обявена за продажба (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com