Peugeot 208 GTi: Емоцията отново е жива (тест драйв)

38339

Peugeot възроди едно емблематично обозначение в гамата си, а с представянето на RCZ R красноречиво заявява, че иска емоцията отново да стане част от моделното й семейство. 208 GTi е горещо ново предложение, което предлага доста емоции зад волана, но е подходящо и за ежедневно използване. Дали това ще се хареса на твърдото ядро (извинявам се за политическия израз) фенове на GTi?

Стане ли въпрос за Peugeot и GTi, то няма абсолютно никакво съмнение, че първата асоциация ще е с великото 205 GTi. Съдбата на 208 GTi е винаги да бъде сравняван с легендарния си предшественик. Едва ли точно това са искали в Peugeot, но какво друго са очаквали, след като върнаха към живот едно трибуквено обозначение, с което са свързани много емоции и въздишки на най-отявлените фенове на френската марка. И няма как да е другояче, след като 205 GTi спокойно може да се определи като един от най-добрите „горещи“ на 80-те години. Аз обаче няма да сравнявам двата автомобила, тъй като те си приличат единствено по емблемата GTi.

Наследникът на легендарната абревиатура идва в момент, в който т. нар. горещи хечбеци изживяват своя ренесанс. Почти едновременно се появиха 208 GTi, Clio R.S. и Fiesta ST, които са трите основни конкуренти. Да не забравяме, че тук имаме Corsa OPC, Polo R, но пък само Peugeot от тези марки няма представил на „горещите“ и в горния сегмент С. Това обаче няма значение. Искам да кажа, че сега 208 GТi има много сериозна конкуренция, в която ще е трудно да спечели приза „най-добър за времето си“, но разполага с всичко необходимо да даде жесток отпор на конкурентите си, а дали ще успее да настигне именития си предшественик – ще съдим след поне година-две.

 

Аргументите в негова полза вървят в няколко посоки: дизайн, двигател и пътно поведение. Съвсем естествено за подобен автомобил е „напомването“ на визията с няколко характерни подхода. Абсолютно задължителните спойлери отпред и отзад? Имаме ги. Големи и атрактивни джанти. Естествено. По-широки прагове – там са. Спортни ауспуси – тук. Емблема GTi? Естествено, при това на запазеното за нея място – върху С-колоната. LED за днивните светлини? Също са на линия. Задължителната агресивна радиаторна терешка? Тук е, но разполовяването й от регистрационния номер намалява ефекта, а карираните и назъбени декоративни елементи над него са в повече. Не бих казал, че визията на 208 GTi е абсолютно категорична (без нещо да липсва), но със сигурност лично на мен би ми се понравило още малко повече агресия.

 

Спортните елементи естествено откриваме и в интериора, който на мен ми допада повече като дизайн. Дълбоки и осигуряващи стабилност седалки, в които е извезено червеното лого GTi. Имаме червени шевове, както и червени лакови апликации по таблото и дръжките на вратата, но не това е най-важното. Най-важното е, че сядайки в удобните седалки и хващайки мини волана (толкова е малък, че изненадата е наистина сериозна, а въодушевлението се покачва още повече), знаеш точно какво трябва да направиш: първа и газ. Всичко друго е толкова интуитивно и лесно за работа, че няма никакво разсейване от основната цел (много лесен и ергономичен за боравене централен дисплей, както и само 14 копчета по волана и централната конзола, браво, одобрявам), а тя е: стрелката на оборотомера в червената граница. Тук обаче има един малък проблем, с който не успях да свикна, защото просто няма как: макар диаметърът на волана да е изключително малък, комбинацията от позиция на седене, волан и разположение на иначе много красивото арматурно табло е такава, че горната част на волана буквално минава по средата на основните приборни инструменти. Просто не мога да си обясня как е възможно това! В един момент се принудих да сваля волана по-надолу от най-удобното за мен положение, но това не промени нещата особено – продължавах да надничам над него, за да виждам таблото. Надничах и в опит да видя предницата на автомобила, но това също не е възможно. А това не ми се нрави, да не говоря, че затруднява маневрирането на иначе супер маневрения автомобил. За сметка на това пък съм изключително доволен от прецизния „срязан“ малък волан (ето пак, но съм впечатлен от него), както и от удобния скоростен лост, който, макар и с малко по-долъг ход, е моята любима комбинация: „ръчка“ с 200 „коня“. Това е единственият избор тук, който е коренно различен от единствения избор на Clio R.S. – 6-степенен автоматик с двоен съединител. Коя е по-добрата ще преценя до месец, когато ще карам и R.S.

 

Също като основния си конкурент, 208 GTi предлага 200 к.с. максимална мощност при впечатляващите 6800 об/мин, които идват от познатия ни 1,6-литров турбо двигател, съвместна разработка на PSA и BMW (и който стана „Двигател на годината“ в класа си преди месец). Максималният въртящ момент от 275 Нм идва при 1700  об/мин. Няма как да не отбележа, че по този параметър 208 GTi бие с 35 Нм френския си конкурент. Той превъзхожда R.S. и по още един много важен параметър, а това са 44-те килограма (с цели 165 кг по-лек е той от 207 GTi), с които е по-лек – 1160 спрямо 1204 кг. Благодарение на тези параметри, а и с помощта на свистенето на турбината, 208 GTi се ускорява до 100 км/ч за много атрактивните 6,8 секунди.

Но завоите са тези, които дават най-добрия атестат за качествата на един спорен автомобил. Затова тръгвам към Алеко, където има предостатъчно такива, пътят е широк и отлично изчистен, а движение почти липсва. В такива условия един атмосферен двигател щеше да е истинско удоволиствие и предизвикателство, но сега се развам на гъвкавостта на турбото.

В сравнения със стандартния 208 „горещата” версия е получила пренастроено окачване, като предната следа е увеличена с 10 мм, а задната с 20 мм. Освен това са поставени различни пружини и модернизирани амортисьори, а автомобилът е свален с 8 мм към пътя.

 

Надвесите на 208 са къси, което засилва очакването, че е направен за завиване. И той го доказва. Воланът е бърз, а предните гуми буквално копаят паважа в търсене на сцепление, което не е особено голямо на този вид настилка. И въпреки това 208 GTi влиза остро и прецизно в завоите, а при спускането надолу 308-милиметровите дискове вършат изключителна работа. (Казах ли, че червените спирачни дискове през 17-цоловите джанти ми се нравят адски много?) На няколко пъти си направих експеримента да пусна волана и да дам газ, да са усетя истински силата на т. нар. torque steering. Да, има го, което е повече от естествено за предното предаване, но все пак е контролиран и няма опасност да изтръгне волана от ръцете ви. Каквото чувство имах преди време в по-мощната с 60 к.с. Mazda3 MPS.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ОСТАНАЛИТЕ СНИМКИ НА PEUGEOT 208 GTI ТУК
Забавлявам се с малкия волан, който насочва автомобила точно в траекторията, в която искам. Турбото съска приятно, а еластичността на двигателя е изключително полезна за ежедневното шофиране. Не го споменавам случайно, тъй като 208 GTi се различава от 205 GTI именно по този показател. Новият автомобил е направен така, че да може да се ползва всеки ден. Окачването е твърдо, но не и брутално, дори бих казал, че е леко меко за такъв автомобил, което ме изненада. На борда хората разполагат с абсолютно всичко необходимо, като JBL аудио системата е над средното за класа ниво. Имаме си багажник, две пълноразмерни места отзад, добра икономичност на хартия (аз бях далеч от нея с около 10 л/100 км средно), а агрегагът позволява да ускорите дори и от 6-та предавка и от 1600 об/мин. Всичко това е отлична предпоставка за повече продажби, към което се целят компаниите, но пък е и причина хардкор феновете да възнегодуват.

Вероятно тази част от почитателите на GTi може да имат нещо против малко по-меланхоличното цвучене на двигателя или пък от липсата на възможност за настройки на шасито, каквато предлага Clio R.S. Тук можеш да изключиш само ESP-то и макар да е забавно, очаквам с нетърпение да разбера дали е достатъчно.

Дали наследява 205 GTI? Не, освен името. Но и никой в Peugeot не е и искал да прави кола като славния предшественик, защото нямаше да се продава в големи количества. Днешният хотчех трябва да е наточен, мощен, атрактивен, запалващ въображението и страстите. Но едновременно с това и да може да се кара всеки ден, а не само през уикенда. Peugeot 208 GTi е именно такъв автомобил: атрактивен, послушен, рязък, но окачването му е достатъчно меко за ежедневно шофиране.

В крайна сметка Peugeot 208 GTi предлага много неща, които ще харасета. Но ще изпитате ли истинска любов? Надявам се. За мен 208 GTi беше като гореща страстна връзка.

Peugeot 208 GTi

Размери

Дължина, мм: 3962

Широчина, мм: 1829

Височина, мм: 1460

Колесна база, мм: 2538

Маса, кг: 1160

Двигател

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 200 при 6800

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 275 при 1700

Макс. скорост, км/ч: 230

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,8

Среден разход, л/100 км: 5,9

Вредни емисии СО2, г/км: 139

Базова цена, лв с ДДС: 43 999

КОНКУРЕНТЪТ

Toyota GT 86: Dancing Star (тест драйв)

Toyobaru. За пръв път това име се чу през далечната вече 2007 г. Няма да задълбавам в корените на проекта, само ще отметна фактите: Toy...

Renault Clio R.S.

Размери

Дължина, мм: 4090

Широчина, мм: 1739

Височина, мм: 1432

Колесна база, мм: 2589

Renault Twingo R.S.: Разярен тийнейджър (тест драйв)

Винаги имам едно наум, когато трябва да имам контакт с тийнейджър. Опитвам се дори да избягвам такива, тъй като никога не знаеш какво м...

Маса, кг: 1204

Двигател

Работен обем, куб. см: 1618

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 200 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 240 при 1750

Макс. скорост, км/ч: 230

Ford Kuga 2,0 TDCI: Второ поколение и двойно повече (тест драйв)

Не беше отдавна времето, когато смятахме, че европейският автомобилен пазар е център на вселената. Изискванията на клиентите ставаха вс...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,7

Среден разход, л/100 км: 6,3

Вредни емисии СО2, г/км: 144

Базова цена, лв с ДДС: 47 990

Автор: Пламен Георгиев

Снимки и видео: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com