Range Rover Evoque ZF-9HP: Първият в света с 9 скорости (тест-драйв)

282151
Снимки: Христо Петров

Коледа наближава, а щедростта достига невиждани висоти. Това е времето за куп благотворителни кампании за грижа за неоправданите. В тях се включва и Land Rover, който гарантира супер подарък за обновеното си бижу Evoque: първата в света 9-степенна автоматична трансмисия. Досега неоправданите клиентите можеха да разчитат само на 6 предавки, но оттук насетне ще имат 3 в повече, които ще им гарантират до 11,4% по-нисък разход на гориво. И това не е всичко, те ще имат възможност за избор от 7 нови функции за подпомагане на управлението и свързаност на борда на автомобила, както и първата в света „on demand 4х4 система Active Driveline.

Спомням си воя, който британските медии надигнаха, когато се разбра, че Land Rover разработва компактен модел, който ще е по-скоро модно изделие (все пак Пош Спайс бе обвързана с лансирането му), а не типичен всъдеход, с каквито бяхме свикнали да свързваме марката в онзи момент. Също така отлично си спомням пороя суперлативи, който предизвика Evoque след представянето си. Но този път не само от британските медии, а от почти всички по света. Към тях се присъедини и моето скромно мнение. Харесах Evoque в мига, в който го зърнах. Сега, малко повече от две години след първия ми пряк контакт с него, отново съм зад волана на Land Rover Evoque и нямам абсолютно никакви съмнения относно чувствата си към него: влюбен съм. Още повече, че това градско конте разполага с качества, които далеч надхвърлят псевдо-SUV имиджа на много други в този сегмент. Зададох си въпроса: може ли този модерен и луксозен автомобил, по който всички се заглеждат в града, да намери достатъчно сцепление и на сняг? За да си отговоря на него се отправих към Боровец. Целта ми не беше да го заровя в някоя преспа, за да се убедя в очевидното – в такава ситуация излизане няма за никого (ако не е с УАЗ-ка).

 

Първият признак за урагана Evoque се появи през 2008 г., когато компанията отпразнува своята 60-та годишнина с концепцията LRX. Това, което видяхме при появата на серийния Evoque, бе... концепта LRX. Да, Evoque е почти идентичен с дизайнерската студия, която го предхождаше, факт, който превърна Evoque в толкова успешен и желан автомобил.

ВИЖТЕ СТРАХОТНАТА НИ ГАЛЕРИЯ НА RANGE ROVER EVOQUE

Но какво е скрито зад красивото лице... освен красивия профил и красивата задна част?

Отговорът идва под формата на 2,2-литров турбо дизел със 190 к.с., няколко нови екстри, страхотни цветове и най-важното – първата в света 9-степепенна автоматична трансмисия.

Evoque e дизайнерско произведение на изкуството, но именно тази аура поставя тежко бреме върху раменете, не, върху калниците му, тъй като всичко останало трябва да отговаря на високия стандарт, поставен от екстериорното оформление. А за него аз мога да ръся само суперлативи, с което рискувам да бъда нападнат от феновете на германското автомобилостроене. Но какво друго да се каже за тази визия на Evoque Dynamic? Още повече с този цвят и контрастиращите черни детайли, покрив и джанти? Новите стилни акценти в модернизирания Evoque, моделна година 2014, включват нови цветови опции за интериора, четири нови дизайна за летите джанти и нова Land Rover емблема, която стои на радиаторната решетка, капачките на джантите и вратата на багажника. Но с това само отлагам основната и най-важна новост за модела.

 

Става въпрос за революционнтата 9-степепна трансмисия, разработена съвместно със ZF.Официалните параметри, които се изтъкват от Land Rover, са за намаление на разхода на гориво с до 11,4%. Намалението при вредните емисии ще бъде с до 9,5%, като трансчисията може да се куплира с два дизелови и един бензинов двигател. Така най-икономичният Evoque, който е оборудван с 2,2-литров дизелов двигател със 150 к.с. и предно предаване, ще харчи с новата трансмисия само 4,9 л/100 км в комбиниран цикъл.

Новата усъвършенствана 9-степенна скоростната кутия е специално проектирана, за да работи ефикасно на всякакви терени. Ниските предавки гарантират много по-голяма проходимост при офроуд условия в сравнение със стандартната 6-степенна трансмисия.

За по-малко от секунда скоростната кутия може да превключи от спокойно икономично шофиране към спортен режим. Опцията Fast-Off измерва степента на натискане на педала на газта. Когато водачът поиска рязко по-голяма мощност, предвателната кутия реагира мигновено, като може да задържи по-ниска предавка, за да може ускорението да е максимално бързо. След това, при рязко освобождаване на педала на газта, скоростната кутия много бързо може да превключи към предишната по-ниска предавка, която вече е запеметена в режима.

Интересно е да се отбележи, че въпреки допълнителните 3 скорости размерът на предавателната кутия е само 6 мм по-голям в сравнение със стандартната 6-степенна кутия. Така разликата в теглото също е минимална – едва 7,5 кг. Компактните размери са станали възможни благодарение на различни технологични подобрения като нова хидравлична помпа, специално проектиран двоен съединител и иновативна „интелигентна“ система за превключване.

 

В нормалния свят единственият досег с офроуда на автомобилите с висока проходимост е някоя мътна локва. Но аз исках да проверя дали мога да оборя ехидните усмивки на най-заклетите фенове на офроудърите. Исках да намеря сцеплението. Е, никакъв проблем точно с автомобил, точно с тази емблема. Все пак говорим за 4х4 технология, тествана в големите и истински офроудъри на марката.

Настроил съм системата Terrain Response на символа със снежинка, хванал съм волана на Evoque с два пръста и тежката работа върши той. Сензори отчитат наличното сцепление и разпределят въртящия момент. Снегът на изкачването от Бели искър към Боровец е утъпкан, но изключително хлъзгав. Да не говоря, че на усойните места е истинска пързалка. Системата върши своята магия, а ESP-то свети като коледна елха. Друг път това щеше да ме дразни адски, но сега е абсолютно задължително, за да държи Evoque само в желаната траектория. Това обаче омръзва понякога. Затова изключих ESР-то, за да се позабавлявам малко.

 

Освен с новата скоростна кутия Range Rover Evoque ще предлага като опция и Active Driveline, първата в света „on demand“ 4х4 система. Тя задвижва само предните колела при движение по нормални пътища и скорост над 35 км/ч. Превключването на 4х4 режим при нужда от допълнително сцепление става автоматично и отнема по-малко от 300 милисекунди. Технологията ще бъде комбинира с Active Torque Biasing с електронен e-Diff, чията работа е активното разпределение на въртящия момент не само между предния и задния мост, но и между отделните колела. Първоначално тази система ще се предлага само за бензиновата Si4 версия.

В списъка на опциите инженерите са добавили още няколко системи, подпомагащи водача. Става въпрос за Park Exit (автоматично излизане от паралелни паркоместа), Perpendicular Park (перпендикулярно паркиране), Closing Vehicle Sensing и Reverse Traffic Detection (предупреждение за водача за насрещен трафик), Lane Departure Warning, Traffic Sign Recognition и Wade Sensing.

Чисто новата Land Rover InControlTM система за свъзване с външния свят, която също се предлага в списъка за допълнително доплащане, обхваща две функции - InControl Remote и InControl Secure. Първата автоматично (може и ръчно чрез бутон; втори ви свързва с Land Rover Assistance в случай на необходимост от техническа помощ) изпраща SOS сигнал с точното местоположение на автомобила в случай на инцидент. Land Rover InControl Secure следи автомобила в случай на кражба и спомага да се предотврати незаконното му изнасяне за Сирия например.

 

Пътят към София и сух, което ми позволява да превключа системата Terrain Response на в динамичен режим. Резултатът е очакван – променя отзивчивостта на газта, твърдостта на волана, смяната на предавките, а подсветката на уредите в приборното табло става червена. И най-важното - втвърдява магнитно-флуидните амортисьори. Подобни има във Ferrari 599. Сменям предавките с планките зад волана, за да видя реакцията и скоростта на превключване. Всичко става достатъчно бързо и плавно, а удоволствието да видя цифрата 9 в индикатора за избраната предавка е истинско удоволствие. Не мога да не се похваля, че съм първият журналист у нас, който го вижда именно тази цифра. Взех автомобила на 16 км и след 250 от мен го връщам на среден разход от 8,9 л/100 км. Мисля много добър показател, предвид това, че си поиграх в снега. А удовоствието е още по-силно от факта, че интериорът отразява 1:1 страхотния екстериор. Тук екстрите дори са в повече, защото е истинско удоволстие да седиш в страхотните кожени седалки. За кочеството на изпълнение говори простия факт, че вратите са облицовани с перфорирана кожа, а палецът ми потъва в мекия пено-материал, с който е покрито арматурното табло.

 

Може да е най-малкият и евтин Range Rover, правен някога, но има повече от достатъчно гени от Land Rover, за да бъде достоен носител на емблемата. Evoque демонстрира по изключителен начин факта, че Land Rover може да ориентира един SUV към градската среда, но той да оправдае логото на предницата. А тези 10 букви на капака наистина са ключови.

Технически характеристики: Land Rover Evoque SD4 ZF-9HP

Размери

Дължина, мм: 4355

Широчина, мм: 1965

Височина, мм: 1635

Колесна база, мм: 2660

Собствено тегло, кг: (от) 1715

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2179

BMW X5 xDrive30d: Натовски F15 атакуват родината (тест-драйв)

Историята на Х5 е много по-къса от тази на американския отговор на МИГ-25. Но също толкова славна. Освен по имената – F15 е вътре...

Макс. мощност, к.с.: 190

Макс. въртящ момент, Нм: 420

Динамика*

Макс. скорост, км/ч: 195

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,5

Среден разход, л/100 км: 6,5

Peugeot 308 1,6 e-HDi: Големите надежди (тест драйв)

Изчистен екстериор, още по-изчистен интериор и иновативно шофьорско място, допълнени с отлично пътно поведение: това са четирите основн...

Вредни емисии СО2, г/км: 174

Базова цена, лв с ДДС: от 77 950*

*: динамичните параметри е цената се отнасят за старата 6-степенна автоматична трансмисия, тъй като новите са в порцес на хомолагация.

КОНКУРЕНТЪТ

BMW X1 xDrive20d

Размери

Dacia Duster 1,5 dCi: Второ преработено издание (тест драйв)

Макар да имам претенциите да следя автомобилната индустрия, останах потресен от цифрата, в която се е реализирал Duster до момента: 950...

Дължина, мм: 4454

Широчина, мм: 1798

Височина, мм: 1545

Колесна база, мм: 2760

Собствено тегло, кг: 1660

Двигател

Ford Ranger 2,2 TDCi: Товарен щурмовак (тест драйв)

Ford Ranger предлага най-големия товарен леген в класа, може да тегли най-голям товар в класа и да гази през 800 мм вода (досещате се &...

Тип: 4-цилиндров, редови, турбо дизел

Работен обем, куб. см: 1995

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 184 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 380 при 1750-2750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 205

BMW X5 xDrive30d: Натовски F15 атакуват родината (тест-драйв)

Историята на Х5 е много по-къса от тази на американския отговор на МИГ-25. Но също толкова славна. Освен по имената – F15 е вътре...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,0

Среден разход, л/100 км: 5,5

Вредни емисии СО2, г/км: 145

Базова цена, лв с ДДС: 69 200

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com