Skoda Fabia: Пряка демокрация (тест-драйв)

79997
Снимки:

Едва ли има човек, който да не знае значението на термина „демократичен“, но дълбоко скрито в тълковните речници може да се намери и друго определение на тази дума: „прост, достъпен“. В този контекст дали Skoda е демократична марка? Определено. Чешките автомобили реално са най-евтините „Фолксвагени“. С платформата MQB и механика от концерна-майка, но по-убран дизайн, за да не изяжда (или по-малко) от продажбите на Polo, новата Fabia дава право на избор измежду шест двигателя, три скоростни кутии, 125 цветови комбинации и 17 „умни решения“. Да, дизайнът няма „уау ефект“, но за сметка на това предлага имиджа на VW, но на по-достъпна цена. Вероятно всичко това наклони везните в найна полза, тъй като над 40-членното жури на Прес Авто Клуб България избра Fabia за „Автомобил на 2015 година в България“.

 

"Демокрацията е най-лошата държавна форма, с изключение на всички останали", казал Уинстън Чърчил и ни оставил да разсъждаваме. И го правиме, обикновено на маса, с много мезета и алкохол. На една от безбройните тежки маси покрай Коледа, на няколко салати, разговорът, в който всички сме силни в такива условия – политика, зацикля. Всичко започва и завършва със струващите между 20 до 50 лв. демократични избори. Получаваш малко, срещу което нямаш право да искаш много. Този разговор ме накара да се разровя по-надълбоко и да стигна до определението, че освен общо познатото значение на думата „демократичен“, тя има и друго, доста по-неизвестно: „прост, достъпен“. А то, с извинение към Стойчо Керев и продуцентите му, ми даде отправната точка за размисъл, по която тръгнах при разплитането на смисъла на словосъчетанието Skoda Fabia. Най-достъпната кола (Citigo не броя, защото продажбите й са повече от скромни) в портфолиото на Skoda наистина дава голямо право на избор на клиентите си: шест двигателя, три скоростни кутии, 125 цветови комбинации и 17 Simply Clever решения. При това клиентът плаща една от най-ниските цени (поне базови) в сегмент В, срещу което получава всичко с марка Volkswagen, но сглобено в Млада Болеслав. Вярно, някой може да се подлъже от слогана „Произведено в България“ и да си купи Volex, на тогава ще се озове в ситуация, наподобяваща вечерта на пресконференциите след изборния ден: плащаш малко, но не можеш да искаш много.

 

Skoda Fabia не е автомобил, по който ще изтекат очите ти. Това не е автомобил, решението за покупката на който ще вземеш емоционално. Не, напротив, това решение ще бъде взето рационално, на база много други фактори, а не дизайн. Той е първото реално измерение на новата дизайнерска посока, начертана от VisionC. Заоблените форми на Fabia II са изчезнали (за щастие), заменени от остри ръбове и линии, към които Йозеф Кабан е добавил малко от „ефекта Да Силва“ – минимализъм във всеки детайл. Което е в силен противовес с разбиранията на Кабан за дизайн, който в автобиографията си може да се похвали с работа по екстериора на Bugatti Veyron (останали са 8 непродадени, така че не се ослушвайте). Затъмнените фарове обаче привличат погледа, а двуцветното изпълнение (покрив, колони и капаци на страничните огледала) е наистина атрактивно. При това го препоръчвам, защото цената му е под 500 лв., а с него променяте коренно облика на своята Fabia, без да нанасяте сериозни вреди на бюджета си.

 

Интериорът е отражение на външния дизайн: изчистен, сдържан и ергономичен. Всичко е точно там, където очакваш да е. Контролните уреди, бутони и регулатори са добре познати, ако не от другите модели на Skoda, то от други модели в Групата. Инженерите се хвалят, че са увеличили вътрешното пространство, което е станало възможно благодарение на по-голямата с 9 см широчина. Височината е свалена с 3 см, но това не е дало отражение на пространството за главата. Багажното отделение от 330 л (до 1150), показател, по който Skoda е ненадмината, е най-голямото в този сегмент.

СТОПЛЕТЕ СЕ С FABIA НА СЛЪНЧЕВИЯ ПОРТУГАЛСКИ БРЯГ

Едно от най-големите постижения (не случайно при презентацията на модела му се отделя цели 15-ина минути) е технологията MirrorLink™, с която и Polo още не може да се похвали. Тя позволява визуализирането на смартфон приложения върху екрана на мултимедийната система, като освен това отвежда използването на софтуер за навигация или лични музикални файлове до ново равнище. Изисква се свързване чрез кабел на смартофона ви със системата Bolero, след което трябва да се активирай настройката MirrorLink™ и сертифицираните приложения MirrorLink™ ще бъдат визуализирани върху дисплея на мултимедийната информационна система.

Друта полезна функция е SmartGate, която позволява безжичен трансфер на актуални данни за автомобила, като например разход на гориво, средна скорост, разходи за пътуването, към конкретни смартфон приложения за съхранение и мобилна употреба. Аз обаче не съм от хората, които се вманиачават в смартфоните си. На мен ми е по-интересно това, че във Fabia има такива „умни“ решения като стъргалка за лед от вътрешната страна на капака на резервоара; стойка за мобилен телефон в централната конзола; сваляема кутия за отпадъци в страничната врата и др.

 

Fabia предлага напълно нова гама двигатели (4 бензинови и 3 дизелови), отговарящи на стандарта Euro 6. Трицилиндровият 1,0 MPI се предлага във версии с 60 и 75 к.с., докато 4-цилиндровият 1,2 TSI разчита на турбо, директно впръскване на горивото и идва във версии с мощност 90 и 110 к.с. Дизелът е 3-цилиндров и работен обем 1,4, като се предлага с две нива на мощност: 90 и 105 к.с.

За мой късмет първият ми досег с Fabia е с най-мощната версия: 1,2 TSI със 110 к.с., което обаче разбирав в последствие. Черно купе, сив покрив, колони и капаци на огледалата. Наистина атрактивна комбинация. Към нея добавям факта, че трансмисията с 7-степенна DSG, а на километража е изписан пробег от... 34 километра. За моя най-голяма изненада малката Fabia е много чевръста в софийския трафик. Още по-изненадан съм, че чехите слагат и всепризнатия 7DSG в автомобил от този клас. На магистрала „Тракия“ Fabia затвърждава добрите впечатления, но по-тежкият десен крак се отразява на борд компютъра с показател 8,3 л/100 км. Този разход се дължи единствено на нашите издевателства над автомобила и малкия му пробег, който по презумпция не е създаден за бързо шофиране по магистрала.

 

След тежък обяд сядам зад волана на автомобил с 1,0-литров 3-цилиндров бензин със 75 к.с. Обилните плата с месả са ми се отразили: карам с не повече от 100-110 км/ч. Правя го и умишлено, за да видя какво ще се изпише на компютъра, а показател от 5,2 л/100 км ми се вижда много, много добре. Трябва да отбележа, че за това своето отражение има и ниското тегло на Fabia, което започва от 980 кг, а версията 1,2 TSI 7DSG тежи 1085 кг. Двигателят работи тихо, вибрации почти липсват, като единият цилиндър по-малко може да се разконспирира при ускорение на 2-ра предавка. Голям плюс за ниския разход на този агрегат е алуминиевият блок, който способства за много бързото достигане на работна температура.

С 3 цилиндъра е и 1,4-литровият TDI, но показателите му са страхотни: 105 к.с. и цели 250 Нм. Това вече е двигател, който може да предложи всичко: рязко ускорение (не ме разбирайте погрешно, за спринт не става дума) при необходимост за изпреварване, икономичност (при мен показа малко под 5 л/100 км, но може и по-надолу), страхотна гъвкавост. Съединителят обаче е доста мек и може да ви загасне, докато му свикнете.

 

Skoda Fabia е автомобил, в който няма да се влюбиш от пръв поглед, но ще заобичаш с течение на времето. Да, не съм си постнал снимка с нея във Фейса. Но това е автомобил, който няма да те излъже с помпозност, а след това да те накара да съжаляваш, че си го купил. Разчита на доказали се технологии на VW Group, дори на такива, с които и Polo още не може да се похвали. И като стана дума за Polo, то 1,0-литровата му версия с 60 к.с. струва 21 905 лв. Със забележката, че това е с N1 хомологация, което означава, че фирмите могат да ползват данъчно облекчение. Втората забележка е, че съвсем скоро и Skoda ще предлага N1 хомологация за своите модели, т.е. с 20% надолу при покупка от фирма. Така разликата от 3000 лв. ще си остане. Ценовият проблем на Fabia се казва Opel Corsa, както сами може да видите. Дизайнът на Corsa също.

Технически характеристики: Skoda Fabia 1,0 MPI

Размери

Дължина, мм: 3992

Широчина, мм: 1732

Височина, мм: 1467

Колесна база, мм: 2470

Маса, кг: 1055

Двигател

Вид: редови, 3-цилиндров

Работен обем, куб. см: 999

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 75 при 6200

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 95 при 3000-4300

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 172

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 14,7

Среден разход, л/100 км: 4,8

Ford Focus: Sweet 16 (тест-драйв)

Две години по ред агенция Polk излиза с данни, че най-продаваният автомобил в света се казва Ford Focus. При това в годините, когато Fo...

Вредни емисии СО2, г/км: 108

Базова цена, лв. с ДДС: 18 740 (за 1,0 MPI, 60 к.с.)

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 19 280

КОНКУРЕНТЪТ

Opel Corsa 1,2 Ecotec

Размери

Peugeot 508 2,0 BlueHDi: Лъвски скок (тест-драйв)

Скокът е нагоре и напред. Нагоре към по-луксозния сектор на пазара. Напред – към положителната половина на счетоводния баланс. Ср...

Дължина, мм: 4021

Широчина, мм: 1746

Височина, мм: 1481

Колесна база, мм: 2510

Маса, кг: 1163-1237

Двигател

MINI: Цялото кралско войнство (тест-драйв)

Средата на ноември, краят на циганското лято, девет MINI-та във Варна, дебют на 5-вратия Cooper и един рожден ден. Страхотни поводи, чу...

Вид: редови, 4-цилиндров

Работен обем, куб. см: 1229

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 70 при 5600

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 115 при 4000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 162

Renault Megane R.S. 275 Trophy: Мега Megane (тест-драйв)

Призът „Най-бърз автомобил с предно предаване на „Северната дъга““ (макар и във версията R, която е със 100 кг ...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 16,0

Среден разход, л/100 км: 5,4

Вредни емисии СО2, г/км: 126

Базова цена, лв. с ДДС: 18 795

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Skoda

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com