Subaru Outback 2,0D: Традиции и още нещо (тест драйв)

44093
Снимки:

Не беше отдавна времето, когато в Subaru обръщаха внимание единствено на традиционните ценности на марката, но с новото поколение на Outback вниманието е насочено и към комфорта в интериора. Сега, освен традиция, Subaru поставя акцент и върху новите технологии и иновации, върху повишаването на комфорта и качеството на материалите, на ергономията и обема в интериора. Не на последно място – на безопасността. Което не означава, че стълбовете, върху които е изградена марката, са подкопани. Напротив. Там нещата са още по-добре изпипани, а ако и йената отслабне още малко, може да се стигне и до още по-добра цена.

 

Outback е термин, който обозначава крайно отдалечени райони от населените места. Толкова далечни, че ви е необходима специална екипировка и подготовка, за да преминете през тях. Outback е едно от най-екзотичните места на света. Намира се в Северна Австралия и е известно с природата, туризма и минната си промишленост. Наоколо няма и помен от планини, а почвата е богата на желязо, алуминий, манган и уранова руда. Ако сте чували за Златната треска на Запад от уестърните, Аутбек е австралийският й вариант, в който, след Дънди Крокодила, властва Subaru Outbacк. Успехът на този автомобил накара и други производители да представят свои варианти: Audi A6 Allroad и Volvo XC70. А отскоро тази ниша се допълва от VW Passat Alltrack, Skoda Octavia Scout и Opel Insignia Country Tourer.

 

Въпреки, че е една от най-малките автомобилни компании и със сигурност една от най-консервативните, аз харесвам Subaru. Не дизайнът е това, което формира моите пристрастия към марката. Дори съм склонен да преглътна доста спорни дизайнерски решения през годините за сметка на връзката човек-машина, която усещам, когато седна зад волана на Subaru. Заради нея съм прощавал консерватизма и дървените пластмаси в интериора, което в друг случай не бих направил, но по някакъв начин, за който не мога да намеря точните думи да обясня, в Subaru усещам някаква връзка със самата машина. Не знам, вероятно е заради прословутите и емблематични за компанията Symmetrical All-Wheel Drive и боксерови двигател. А в комплект те са предпоставка за висока стабилност и оттам динамично пътно поведение. В този случай – и на много добри възможности извън пътя, но тях ще трябва да тествам друг път.

 

За мен Outback е най-универсалният модел в гамата на Subaru, освен че е и флагман на марката. Но ако досега се залагаше основно на умелото комбиниране на характеристиките на лек автомобил с проходимостта на SUV, то новото, пето поколение на Outback е сериозна крачка напред в развитието, добавяйки някои неща, които липсваха. Точно 20 години след дебюта на оригинала.

ЕТО ГО SUBARU OUTBACK ОТ РАЗЛИЧНИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ

Причините са няколко. Outback се появи през 1995 г. като комби версия на Lagacy. Дизайнът на автомобила е доста по-категоричен и по-мъжкарски (ала Дънди Крокодила). По-голямата му височина го доближава до класа на кросоувърите. Това от една страна е довело до нарастване на вътрешното пространство, което е подобрено във всеки параметър спрямо предишната генерация. На пътя обаче по-голямата височина също е започнала да се усеща.

 

До съвсем скоро Subaru смяташе, че като предложи в комплект боксеров двигател и симетрично задвижване на четирите колела, това е достатъчно. Тази комбинация е основата, върху която компанията се разви и която продължава да е неразделна част от всеки модел на Subaru. Това е комбинацията, която дава онази стабилност на (и извън) пътя, която те кара да искаш още и още от автомобила. Но тя не е достатъчна, за да привличаш нови клиенти в шоурумовете. Затова, без да умаловажавам нито боксера, нито Symmetrical All-Wheel Drive, ще се съсредоточа върху интериора. Причината е, че с времето и непрекъснато увеличаващата се бройка на автомобилите, които съм тествал, станах по-мързелив, по-придирчив и определено по-благосклонен към комфорта и лукса. А в Outback те вече отговарят на тези ми предпочитания. Като казвам, че е просторен, се опитайте да се представите бившия вече баскетболист Яо Минг (2,29 м) на задната седалка, но без краката му да подпират брадичката и без изрязан в тавана отвор за главата му. Само петте места обаче са проблем за България. Далеч по-важно за мен е, че няма и помен от онези „дървени” пластмасови материали, които винаги са ме дразнели при Subaru. Сега ситуацията е на противоположния полюс: качествени и приятни на допир материали, централната конзола е с голям дисплей, стандартното оборудване е на висота, а новия дизайн на седалките гарантира отлична позиция на тялото и неутрализира страничните ефекти при по-дълъг престой зад волана.

 

Воланът ми идва малко по-мек от очакваното. При по-нормално шофиране, в рамките на разрешеното, драми няма. Споменатите вече симетрично AWD и боксер дизелов двигател си вършат своята работа за осигуряване на отлично сцепление с пътя, което ме кара да натискам повече и да отскачам към неразумните позиции на стрелката на скоростомера. Това не става в секундния диапазон на STi, който за мен е най-желания, защото дизелът е само със 150 к.с., но пък предлага 350 Нм въртящ момент. Те се предават към четирите колела посредством CVT Lineartronic трансмисия, като в нормални условия въртящият момент се разпределя в съотношение 60:40 отпред и отзад. Ако бъде засечена загуба на сцепление, Системата за активно разпределение на въртящия момент ще прехвърли нютон метри към колелата със сцепление. За мое огромно съжаление нямах възможност да тествам Outback извън пътя, където проличава истинската му стойност и действието на режима X-Mode, но обилният дъжд (по време на теста) и дълбоката кал биха се опрели дори и на най-изявените офроудъри. Затова ще трябва да се доверя на Бен Колинс, бившият The Stig, който определя Outback като „крал сред кросоувърите“, когато излезе извън пътя.

 

Друг параметър, по който Subaru изоставаше от конкурентите си, определено бяха скоростните кутии. В новото поколение Outback този недостатък е неутрализиран с една от най-добрите вариаторни скоростни кутии. Определям я като такава, но не мога да скрия факта, че аз не обичам вариаторите, въобще, но поне този Lineartronic се справя много добре за безстепенна трансмисия. Ако решите сами да контролирате смяната на предавките, имате на разположение пера на волана, с които сами да сменяте 7-те предавки. Но аз предпочитам да не го правя, защото не ми се налагат някакви екстремни спортни изпълнения. Автомобилът ускорява плавно и неусетно, но проблемът (и на всеки друг вариатор), е, когато ти потрябва рязко ускорение. Тогава това упражнение няма нищо общо с ускорението с нормален автоматик. При тегло от около 1700 кг Outback показа около 8,7 л/100 км, като не съм се стремял да видя колко най-малко може да харчи.

 

На последно място, но не по значение, е технологията EyeSight (версия 3). Тя обединява система за активна безопасност, преватинтивна безопасност и пасивна сигурност. Всички те обединяват огромен набор от системи с 3-и 4-буквени съкращения, но най-общо казано: EyeSight разчита на 2 цветни камери с висока резолюция, които гарантират активната безопасност на автомобила. Те са монтирани отстрани на огледалото за обратно виждане и реално играят ролята на две допълнителни очи към тези на водача. Технологията се предлага стандартно за всички версии на модела и дебютира с Outback в Европа. В проучване, проведено в Япония и обхващащо 26 модела на 9 марки, моделите на Subaru получиха най-висок брой точки за активна безопасност.

По-слабата йена се е отразила положително на стартовата цена от 67 000 лв., която изглежда обнадеждаващо, макар тази сума да не е никак малка. И тя не е малка, ако го сравняваме с Opel Insignia Country Tourer, която започва от 55 000 лв., а със 195 к.с. и битурбо дизел струва 66 000. Само че Opel въобще не може да се мери с 200 мм просвет на Outback и много по-високите му възможности извън пътя. Няма много прилики и с Audi. Немският бранд е в по-луксозния сегмент, затова най-евтиното дизелово Audi A4 Allroad Quattro e 73 700 лв., но реалният (по размери) конкурент е A6 Allroad. Затова най-точният конкурент е дизеловото Volvo V70 AWD със 181 к.с., което струва 84 000 лв. Разбира се винаги може да се отиде към по-евтин кросоувър, но трудно би се намерил по-цивилизован автомобил като Outback, който може да ви отведе и до най-нецивилизованата и отдалечена част на земята, като тази в Северна Австралия.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Subaru Outback 2,0D

Размери

Дължина, мм: 4815

Широчина, мм: 1840

Височина, мм: 1605

Маса, кг: 1670

Двигател

Тип: боксер, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 3600

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 350 при 1600

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 200

Skoda Superb 1,4 TSI: Ренесансът в своя апогей (тест драйв)

Кацаме на летището във Флоренция, където красиви хостеси ми подават два листа. На двата листа, двустранно и с много дребен шрифт, са из...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,7

Среден разход, л/100 км: 6,1

Вредни емисии СО2, г/км: 159

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 67 480

КОНКУРЕНТЪТ

Volvo XC70 D4 AWD

BMW Серия 1: Красотата е в симетрията (тест драйв)

В началото на тази година, малко повече от 10 години след дебюта си, второто поколение на Серия 1 премина през задължителния си фейсли...

Размери

Дължина, мм: 4838

Широчина, мм: 1870

Височина, мм: 1604

Колесна база, мм: 2815

Двигател

Mazda6 4х4 Adventure: Курс към премиум сегмента (тест драйв)

Не бих се и опитвал да скрия, че имам особен афинитет към Mazda. Ще си кажа от самото началото, че тази кола за мен е еталон в класа. А...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1969

Макс. мощност, к.с.: 181

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 210

Range Rover Sport SVR: Силата се пробужда (тест-драйв)

Киноманите са в трескаво очакване, но първите трейлъри на The Force Awakens не оставиха еднозначен отпечатък в милионите фенове на сага...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,8

Среден разход, л/100 км: 4,8

Вредни емисии СО2, г/км: 127

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 84 430

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Subaru

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com